Vlákna z borovicového dreva pre dobrý pocit z prírody a plast vďaka ktorému je údržba mimoriadne jednoduchá – to je stratégia, ktorej sa drží fínska firma Kupilka pri výrobe riadu pre potulky prírodou, do kempu a na chatu.

Ak ste doposiaľ odolávali pokušeniu prispôsobiť si ho na svoj vkus, možno je tá najlepšia chvíľa aby ste sa do toho pustili. Niekto siahne po vypaľovačke na drevo, iní siahajú po frézkach. Ak však vezmete do rúk rezbárske dláto či nôž, výsledok vás príjemne prekvapí.

Čo pri rezbe platí na drevo, to funguje aj na zmiešaný materiál, ktorý Kupilka pri výrobe používa. Ak je dláto ostré a môžete sa do práce oprieť, vidíte ako rýchlo vám práca ubieha pod rukami. Nechajte sa inšpirovať našim malým dobrodružstvom.

Ak má byť pitie naďalej príjemné a pohodlné, vrchný lem by mal zostať bez úprav. Kým na malej kukse číslo 21 nájdete čiaru od formy, pri väčšej 37 chýba. Ľahko si ju nakreslíte ceruzou, ktorú si podložíte drievkom.

Duté dlátko s profilom 9/16 nežiada veľa zručností a skúsenosti. Ak ho obtiahnete kožou na ktorú nanesiete brúsnu pastu, prenikne aj do húževnatého materiálu Kareline z ktorého je Kupilka vyrobená. Zostane za ním plytká stopa, s dokonalým oblúkom v celom priereze.

Najlepšie je začínať prvé ťahy priamo na nakreslenej linke – napríklad pri rukoväti, kde sa ukryje každá chybička. Budete musieť spraviť jeden či dva tucty ťahov, aby ste sa s novým, materiálom oťukali a privykli si naň.

Rezy sú plytké, takže je iba na vás aby ste striedali ich dĺžku a umiestnenie tak, aby vznikala štruktúra, ktorá napodobuje kôru stromov či iné prírodné povrchy. Držte si rytmus a pôjde to samo od seba.

Ak dlátkom obehnete celý obvod kuksy, na váhe neodčítate viac ako 5 gramov materiálu, ktorý ste odobrali v podobe hobliniek. Nemusíte sa báť že steny zostali pritenké a nápoje budú v chladnom zimnom počasí páliť na prstoch a chladnúť prirýchlo.

Rezaný povrch je síce hladký, v rozptýlenom svetle mu však chýba kontrast, ktorý by zvýraznil reliéfy. Osvedčilo sa nám povrch jemne preleštiť filcovým kotúčom a brúsnou pastou. Netlačte miskou na kotúč, otáčky držte pod hranicou 600 ot/min.

K novému, štruktúrovanému povrchu bude pasovať aj nejaká tá ozdoba naviac. Korálka z kúsku dreva s vrúbkovými povrchom a dvomi otvormi bude fajn. Lieska, trnka, hloh – drevín je do sýtosti na výber, stačí si na prechádzke len čosi vybrať a vysušiť.

Tam, kde vo fabrike viažu na šnúrku lyžičku, tam si môžete dať zopár otočiek konopného povrázku a korálku upevniť naň. Verte tomu, že nech spravíte túto kratochvíľu s akýmkoľvek výsledkom, bude to jedinečná kuksa, ktorá určite nemá páru.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár