Na prvý pohľad môžete mať pocit, že ktosi vytiahol z batoha termosku, aby sa osviežil hltom horúcej kávy. Spod viečka sa vyvalí vonná para, nasleduje zopár žiadostivých dúškov a termoska putuje späť, na miesto kde ležala doposiaľ. Nič nestrháva vašu pozornosť, ide o pocity ktoré dôverne poznáte.

Ak vám však ktosi odhalí zákulisie, zrazu zistíte že máte pred sebou systém, ktorý je premyslený do každého detailu. V termoske zalejete čerstvo namletú kávičku alebo sypaný čaj, tlakom piesta ich precedíte cez jemný filter a navždy zastavíte ich lúhovanie. Espro Travel Press je ako termoska, v ktorej si pripravíte, odnesiete a vychutnáte kávičku na jedničku.

Espro Travel Press

Osvieženie pre jedného

Nečakajte žiadne zdieľanie pôžitkov, tento pressovač je čisto osobná záležitosť. Po vzore termohrnčeka si v ňom z domova, či horskej chaty odnesiete približne 300 ml kávy alebo o máličko viac čaju, aby ste si pripravený nálev mohli vypiť priamo v teréne. Záleží iba na vás, či kráčate na potulky poza humná, chystáte sa prejsť revírom, alebo uháňate do kancelárie, aby ste dobehli zameškanú prácu.

Termoska je ako stroj času, ktorý zabráni tomu aby čerstvo pripravená káva či čaj vychladli predčasne. V závislosti na okolitej teplote máte 3 či 4 hodiny na to, aby ste nápoj zastihli horúci. Potom už cez všetky stupne tepla, vlažnosti a chladu bude tratiť na svojej hrejivosti.

Espro Travel Press

Ak ste čakali termosku, ktorá sa bude hrdiť 6 či 8-hodinovou výdržou, vedzte že proti vám bojujú dva faktory – malý objem nápoja a citeľný únik tepla cez vrchnú časť.

Jedna vec sú cifry z teplomera, druhou je spôsob akým budete pressovač používať. Pre nás sa stal spoločníkom na každodenných prechádzkach poza humná a častejšie sme riešili privysokú teplotu nápojov, ako ich chladnutie. Ak nemáte so sebou pohárik, do ktorého by ste časť horúcej kávičky odliali, bude vám zaťažko usrkávať horúce dúšky, ktoré vás oberajú o pôžitok z jemných chutí. Keď nám čosi v tejto sade chýbalo, bol to pohárik na chladenie, ktorý sa vždy v batohu nájde.

Espro Travel Press

Príprava v štýle french press

Kolorit, ktorého sa drží príprava nápojov vo všedný deň i vo sviatok je priam návykový. Nasypete do termosky starostlivo odmeranú dávku čerstvo namletej kávičky alebo sypaného čaju a zalejete ich po naznačenú rysku horúcou vodou. Hoci je za rána v kuchyni možno prítmie a termoska sa dnu javí byť tmavou, vystúpené rysky sa blyštia v odleskoch svetla a vždy sú výborne viditeľné.

Či hľadíte na hodinky a odpočítavate minúty, alebo dokážete vyčítať správny čas pre filtrovanie zo vzhľadu hladiny nápoja záleží iba na vás.

Espro Travel Press

Zasuniete dnu sitko, naskrutkujete na termosku vrchný dielec a v štýle french-pressu zatlačíte piest nadol. Bez toho, aby ste čokoľvek vyberali von, pridáte vrchnák a môžete odkráčať s dobrým pocitom preč.

Celá príprava vám nezaberie viac ako päť minút času a deň po dni máte istotu, že si so sebou beriete nápoj úplne rovnakej kvality. Ranný odchod do terénu vás nezdržiava žiadnym oplachovaním, umývaním či odkladaním. Jednoducho len zalievate, filtrujete, zatvárate a odchádzate preč. Je to skutočne príjemná rutina, na ktorú si rýchlo privyknete.

Espro Travel Press

Keďže vám okrem horúcej vody netreba žiadne zázemie, kávičku si pripravíte kdekoľvek. Hoci aj na horskom štíte, ak máte so sebou varič a vodu. Práve táto všestrannosť sa nám páči – ak máte termosku, máte i varný systém. Vypláchnete, naplníte, zalejete.

Kávička na dva spôsoby

Zázemím našich kávičkárskych dobrodružstiev sa v čase zoznamovania stala arabica Don Arnulfo z plantáže El Colibrí. Každú, starostlivo odmeranú dávku melieme na ručnom mlynčeku GSI Outdoor Java Mill, pri ktorom nie je hrúbka mletia úplne vyrovnaná. Pri čiastkach želanej veľkosti tu nájdete vždy aj väčšie množstvo jemného prachu.

Espro Travel Press

Práve tu sa nám ukázali prednosti jemných filtrov. Sú z jemného oceľového úpletu a to hneď v dvoch vrstvách za sebou. Boli sme príjemne prekvapení tým, akú čírosť nálevu sme dosiahli. Zvyknutí na redšie sitá pressovačov, cez ktoré prejde znateľné množstvo usadeniny môžeme v tomto prípade hovoriť iba o stopových množstvách.

Piest pri zatláčaní kladie i po klesnutí kávy z hladiny na dno pomerne veľký odpor a nie je to iba jeho dobre tesniacim silikónovým lemom.

Espro Travel Press

Jemné čiastky kávy zanášajú filtre, ktoré robia starostlivo svoju prácu. Nie je v tom žiadna náhoda, že filtre sú mimoriadne husté. Dôležité je, aby kávička chutila rovnako dobre i po hodinách oddychu v termoske.

Kovové sitká majú podobu vnorených košíkov a poskytujú priestor pre vloženie doplnkového, papierového filtra. Ten síce z kávy nevychytá oleje tak ako sa to deje pri filtrovanej káve, dokáže však napomôcť ešte vyššiemu stupňu čírosti a jemnejšej chuti. Na prekvapenie musíme povedať, že s papierovým filtrom kladie piest pri našom spôsobe mletia menší odpor ako bez neho.

Espro Travel Press

Spravíte si aj čaj

Kým pri kávičke čarujete pre vyladenie chutí s odmeriavaním množstva, mletím, časom lúhovania, a teplotou vody, pri čajoch ide skôr o zdravú, sviežu rutinu ktorá znesie bez výraznej zmeny chute väčšie výkyvy. Nasypete čaj, zalejete ho a po vylúhovaní opäť pretlačíte piestom cez filter.

My sa oddávame pôžitkárskemu popíjaniu Roiboosu Orient Express. Tentokrát už netreba filtrovaciu silu dvoch sitiek, ale iba jedného. Zodpovedá tomu aj piest určený pre čaje, ktorý jednoducho vymeníte rýchlym preskrutkovaním.

Espro Travel Press

Priestor, ktorý sa uvoľnil máte razom k dispozícii ako objemový bonus. I preto je ryska pre čaje umiestnená vyššie.

Pri čaji už necítite pri stláčaní piestu takmer žiadny protitlak. Nie je to iba malým množstvom drobných čiastočiek v náleve, ale aj tým že väčšina čaju sa zachytí za spodnou, doplnkovou planžetou zo silikónu.

Espro Travel Press

Lúhovanie sa spomalí k nule

Prednosťou systému Espro Press je, že lúhovanie sa po zatlačení piestu na dno takmer úplne zastaví a ani po štyroch hodinách čakania nedokážete povedať že by ste čosi pokazili prelúhovaním. Nehľadajte v mechanizme žiadnu záklopku alebo membránu, ktorá by oddelila prefiltrovaný nálev od zvyšnej náplne.

Svoju úlohu tu hrajú práve husté filtre a oddelené komôrky. Difúzia sa spomalí cez tieto bariéry natoľko, že je úplne nepostrehnuteľná. Kým pri čaji sa spoliehate na to, že lístky zostanú pod silikónovou priečkou ešte pred filtrom, pri káve sú komôrky oddelené dvojicou filtrov.

Espro Travel Press

Pri kávičke hrá dôležitú úlohu i to, že jemné čiastočky zostali za filtrami a káva je takmer úplne číra. Takže nálev takmer úplne stratil kontakt so svojou surovinou. Z doterajších postrehov a skúseností môžeme povedať, že ide o systém ktorý spoľahlivo funguje nielen vtedy, ak položíte termosku na stôl, ale i vtedy ak vám bude pohrkávať v batohu.

Údržba do pohody

Ak nedopĺňate nápoje o cukor a mlieko, s údržbou nemáte priveľa starostí. Všetky časti termosky vypláchnete vo vode, filtre pod prúdom vody prečistíte jemnou kefkou. Nemali by ste čistenie podceňovať, pretože filtre sú skutočne husté a v krátkom čase by sa mohlo stať, že sa naozaj zanesú.

Espro Travel Press

Páči sa nám však, že husté tkanie sa nijako neprejavuje na pevnosti a húževnatosti sít. Môžete sa do nich smelo oprieť prstom či kefkou, nemáte im ako ublížiť. Nie sú to citlivky, ktoré by vybočovali zo štandardu, ktorý poznáte.

Dobrou správou je, že filtračné piesty možno zakúpiť aj samostatne ako náhradný dielec. Takže ak sa silikónové prstence unavia a sitká zostarnú, poľahky ich vymeníte za nové bez toho, aby ste museli kupovať novú zostavu. Po akom čase sa tak stane v tejto chvíli nedokážeme odhadnúť.

Espro Travel Press

Espro Travel Press for Coffee & Tea (44,90€) je všestranný a výborne vyladený systém pre alternatívnu prípravu kávy a čajov. Očakávať môžete spoľahlivú termosku, ktorá po celý čas vo svojich útrobách nesie odnímateľný systém french pressu. Ten má však mimoriadne husté sitá s možnosťou doplnenia filtračného papiera, ktoré svojou novátorskou konštrukciou zastavujú po zatlačení piestu ďalšiu extrakciu. Znamená to že nápoje rýchlo a bezstarostne pripravíte, aby ste ich po hodinách vypili v plnej kvalite a chuti. Umývanie a čistenie zostáva až na koniec. Prekvapila nás čírosť nápojov, spokojní sme boli s chuťou, a ešte väčšmi nás potešil dômyselný kolorit prípravy a používania.

Espro Travel Press

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár