Je to pôžitok, ktorý musíte zažiť na vlastnej koži. Usadíte sa v tichom kúte nespútanej prírody, sparíte starostlivo vyberanú gurmánsku kávu a vo chvíli keď ju cícerkom začnete liať do šálky, vzduchom sa rozľahne závan príjemnej arómy.

Niet kaviarne, v ktorej by ste mohli zažiť čosi podobné. Hoci sa pobyt v prírode zvyčajne spája s improvizáciou a kompromismi, v tomto prípade je to úplne inak. Ochutnali sme kávy a čaje z vrecúšok Grower´s Cup.

_NIK1169

Pohoda od prvého momentu

Príjemné pocity, bezstarostné posadenie a neobmedzená pohoda. Všetko je o uvoľnení a atmosfére, ktorá sa začína vinúť od chvíle, kedy sa usadíte na peknom miestečku. Lenivo vyložíte na opustený peň varič aby ste v ňom zovreli vodu, vlejete ju do vrecúška a o chvíľu môžete nalievať do šálok aby ste sa ponorili do sveta jemných odtienkov chutí a vôní.

Hoci ste priamym účastníkom prípravy, zdá sa vám akoby vás obsluhovala neviditeľná ruka. V tichom zákutí prírody sa i obyčajné veci ukazujú v úplne inom svetle.

300_0195

Necítite tlak, zodpovednosť, ani povinnosť. Spoliehate sa na vrecúško, ktoré na seba berie bremeno prípravy. Všetky vážne reči baristov o umení prípravy kávy akoby stratili úplne svoj zmysel. Ide to samo a vždy s rovnakým výsledkom.

Filter ukrytý v útrobách

Navonok papier, vo vnútri plastová fólia. Hneď pri prvom kontakte máte pocit, že toto vrecúško sa líši od všetkého čo poznáte.

300_0184

Chvíľu vyzerá ako instantný balíček nápojového občerstvenia, potom v ňom vidíte malú turistickú kanvičku a keď začnete sledovať tajomstvo prípravy, tisnú sa vám hlavou úvahy o kávových filtroch a ručných pressovačoch typu frenchpress. To všetko je zbalené na cestu v príjemnom a ľahkom formáte.

Netreba riešiť žiadny kávičkársky riad, žiada sa iba nádobka z ktorej budete piť. Roztvoríte vrchný lem vrecúška a zrazu vidíte štedro sypanú, 26-gramovú náplň mletej kávy.

300_0164

Guatemala, Honduras, Ethiopia – vyberiete si čo len chcete.  Uzavriete nálevku zátkou, vlejete dnu horúcu vodu, zazipsujete vrecúško  a položíte ho na peň. Kým bez vašej asistencie vo vnútri vzniká lahodný mok ktorý vám dodá energiu, vychutnávate si spev vtáčat, ktoré i bez dirigenta dokážu vylúdiť uvoľňujúcu symfóniu.

V úplnej osamelosti, či komornej atmosfére dvojice nalejete hotovú kávičku do štýlových šálok a vo vychutnávaní pokračujete ďalej. Tento príbeh je vždy rovnaký a nič vám neskazí radosť z príjemnej chvíle.  Práve to nás oslovilo pri každom novom posedení.

_NIK1720

Chuť a vôňa, ktorá stojí za to

Nemusíte byť skúseným porotcom, ktorý dokáže o chuti a aróme kávy vyrozprávať plejádu prirovnaní pre jej popis. Pri prvom ochutnaní viete, na čom ste. Ak sa vám nezvraští tvár, ktorá volá po cukre a mlieku, viete že všetko je ako má byť. Cítite na jazyku kyslastú sviežosť a energickú horkosť zároveň, potom sa objavujú odtienky dôverne známych chutí a za nimi sa objavujú v rozpuku nové a nové chute v jemnom dobehu.

Káva z vrecúšok Grower´s Cup má v sebe čosi z filtrovanej kávy, akú si pripravíte v šikovnom Cafflane Classic, a je tu aj čosi z frenchpressu, čo jej dáva plnú silu. Je zaujímavé sledovať, že všetko sa udialo akosi samo.

300_0330

Počíta sa s tým, že silu a chuť kávy viete v istom rozmedzí doladiť. Štandardných 300 mililitrov vody môžete mierne navýšiť alebo ukrátiť, čas lúhovania si tiež rozvrhnete podľa chuti v rozsahu od 2 do 6 minút. A je tu aj teplota vody, pri ktorej platí že nie je dôležité aby bola úplne vriaca. Preto možno varič smelo nahradiť dobrou termoskou, ktorá udrží vodu dostatočne horúcu.

Ak sme o atmosfére písali, že je príjemná a pohodová, ku chuti tiež musíme povedať že nás príjemne oslovila. Sme na úrovni dobrej kaviarne, v ktorej vám ponúknu svoje plantážne kávy, z ktorých vedia vypichnúť tie, na ktoré sú hrdí. Možno preto trošku prekvapí, že s takýmto nápadom prišla ako prvá firma z Dánska, a nie z niektorého z povolanejších kútov sveta.

300_0328

Vrecúško sa v prírode nerozloží

Možno by bolo milé ak by sa vrecko v prírode rozložilo v priebehu týždňov, nie je však veľkým bremenom odniesť ho v batohu domov. Ak ho vyprázdnite a troška vytlačíte vodu z filtra, potom po zazipsovaní v batohu nevytečie nič von. Zvykli sme si používať ho ako zbernú nádobku i na drobnejšie obaly z posedenia a piknikov.

Spravíte nožom vo vnútri jeden rez a zrazu sa uvoľní celý priestor pod filtrom. Do neho vtesnáte neporiadok a keď ho uzamknete zipsom vo vnútri, je to akoby ste mali malé kompresné vrecúško na odpadky. Len vtedy si uvedomíte, že priesvitný obal, cez ktorý sledujete na ryske množstvo naliatej vody vie odhaliť tajomstvá ukryté vo vnútri. Nebyť nalepených etikiet, mohli by ste sledovať ako káva kvapká z filtra nadol.

_NIK1713

Čaj je príjemným bonusom pre spestrenie

Keď si navyknete na pohodový rituál kávičkových posedení, je prirodzené že vás podobné pocity z času na čas lákajú aj pri pomyslení na čaj. I čaje sú v ponuke, vždy v zaujímavých bylinných zmesiach. Mali sme príležitosť ochutnať tri rôzne zmesi, ktoré oslovia. Páčila sa nám sviežosť, výrazná chuť a prenikavá vôňa, ktorá sa nezabúda.

Pri čajoch už ide viac o akési nadviazanie na kávičkový rituál, nie na nutnosť bez ktorej sa nemožno zaobísť.

_NIK1159

Narozdiel od kávy, ku ktorej potrebujete mať súcu výbavu, príprava čajov je omnoho jednoduchšia. Stačí aby ich nabalili do vrecúšok a uvaríte si ich kde chcete.

Je tu však čosi, čím sa čaje Grower´s Cup líšia od tých vrecúškových. Je to množstvo sypanej zmesi, ktorá na 400 mililitrov vody pripadne. Tých 9 gramov je slušná hŕstka, ktorá sa na chuti prejaví. Kto navykol na 1.5-gramové vrecúška, ihneď vycíti že sa deje čosi, vďaka čomu čajík chutí výnimočne.

_NIK1145

Grower´s Cup (2,22€) nie je iba módny obal, ktorý výrobca naplnil kvalitnou kávou a čajovinou. Je to ucelený zážitok, ktorý začína pohodovou prípravou a končí výbornou chuťou na jazyku a lákavou vôňou v povetrí. Ak patríte medzi gurmánov, pôžitkárov a tých, čo majú radi príjemné momenty života, nespravíte chybu ak sa rozhodnete vyskúšať si tento zážitok naživo. Na potulkách krajom môže nabrať rôzne podoby, pretože kulisy aké vidíte pred sebou nenájdete doma, v práci ani na terase vo dvore.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár