Vybalíte z batoha vrecúško s varičom, naskrutkujete k hadičke plynovú kartušu a keď iskrou kresadla rozihráte modrastý plameň, môžete sa pustiť do varenia. Bez ohľadu na to, či sa vám zažiadala šálka čaju, alebo máte chuť na skutočné, plnohodnotné jedlo.

Ak príde na plynové variče, väčšina z nich je vyladená pre potreby turistov, ktorí hľadajú čo najmenší rozmer a najlepšiu ekonomiku varenia. Zálesáci a rybári si však radi doprajú komfort bez kompromisov. Práve ten dokáže vyčariť varič Meva Spider KP14002, s ktorým sa už nejaký čas zoznamujeme v teréne.

_NIK1276

Dokonalá stabilita

Tri pevné nohy a horák tesne pri zemi. Taká je stratégia, ktorá si s úspechom berie na mušku stabilitu. Či si spravíte zastávku pre občerstvenie na pevnej skale,  mäkkom ihličí alebo lúčnom svahu, vždy nájdete miesto kde varič spoľahlivo zaujme svoje postavenie. S tromi nohami sa nikdy nekýva a ak nožom vyrypnete kus zeminy, rovnú placku na varenie si spravíte i v členitom svahovitom teréne. Nohy na zemi opisujú kruh s priemerom 16 centimetrov, čo je plocha omnoho väčšia akú zaujme plynová kartuša.

Tú skrutkujete na pružnú hadičku s nerezovým opletom, ktorá vám dáva na lakeť miesta. Vďaka tomu si varnú zostavu vyladíte vždy ku svojej potrebe. Všetko je pevné, robustné a v 190 gramoch hmotnosti sa ukrýva oveľa viac húževnatosti ako by ste čakali.

_NIK1464

Rošt stabilne udrží i tú najväčšiu nádobu ktorú ste ochotní niesť v batohu do terénu. Nikdy sme nemali pocit, že by sa používaním čosi mohlo pokriviť. Na materiáli sa skutočne nešetrilo. Páči sa nám, že nohy sú vybavené aretačnými podložkami, pri ktorých vždy zaskočia do pevnej polohy.

Skladný do batoha

V škatuľke nájdete textilné vrecúško do ktorého sa vmestí varič samotný a aj kresadlo ak by ste chceli mať všetko na jednom mieste. Nohy sú sklopné, takže sa pri balení stiahnu. A aj hadička s regulačným ventilom a skrutkovacou prírubou sa omotá okolo neho, aby neprekážala. Ak máte chuť skrotiť varič na veľkosti, dokážete to.

_NIK1275

Zvykli sme si na jeho nosenie vo vrecúšku v takejto pohotovostnej podobe, zo skúsenosti však vieme, že ho možno vtisnúť aj do ešusu či niektorej z menších varných nádob. Aby bolo všetko jednoduchšie, horák možno bez použitia náradia kedykoľvek z podstavca vymontovať von. Urobíte niekoľko otáčok hríbikom a podstavec vyslobodíte von. Tak môže pri extrémnom balení spočinúť rám kdesi v malom pohári a horák s hadičkou hoci aj medzi oblečením. Všetko je značené výraznými červenými znakmi, takže svoju varnú výbavu neprehliadnete.

Zaujímavosťou je, že varič možno na podstavec namontovať i naopak. Z nožičiek sa stane rošt a z roštu sa stanú nožičky ak vám to z nejakého dôvodu príde byť praktické.

P1110839

Dva druhy palív

Varič je prispôsobený pre plynové kartuše štandardu EN417, čo je klasika s malým závitom a poistným ventilom. Stogramovka k takémuto výkonnému horáku nedáva nejaký praktický formát, 230-gramovka je zdravým štandardom na vychádzky, víkendové výlety do prírody či prechádzky poza humná. Letá bývajú suché, takže hoci je v lese dosť paliva na ohník, predsa len varič je bezpečnejší a tak to berie takmer každý zodpovedný milovník prírody.

Na veľké kempovanie alebo dovolenkovú rybačku sa bude hodiť 460-gramová kartuša, pri ktorej možno očakávať i slušnú výdrž pri varení. Je teda z čoho vyberať, pretože veľkosť kartuše rozhoduje iba o výdrži, nie o stabilite. A to je fajn.

P1110836

Kto chce na prevádzke ušetriť štvrtinu nákladov, rýchlo príde na to, že varič si rozumie aj so 220-gramovými „sprejovými“ kartušami. Nájdete si na eBayi redukciu za necelé dve eurá a môžete variť lacnejšie. Štíhly a dlhý tvar kartuší však môže osloviť i tých, ktorým takáto zostava lepšie sadne do batoha.

Výkon bez obmedzení

Horák s priemerom 5 centimetrov a plameň ktorý sa ťahá do širokého prstenca akoby pobádali k používaniu väčších varných nádob. Takže lepšie ako hrnček sadne na varič náš obľúbený hranatý ešus od firmy DD Hammock alebo stará osvedčená zálesácka Zebra. Naplno v nich využijete plné pokrytie plameňa a začnú sa vo vás hromadiť príjemné pocity.

_NIK1492

Variť na Spideri je rovnaké ako variť doma na sporáku. S 3000-wattovým výkonom dosiahnete ohrev, ktorý je porovnateľný s veľkým horákom alebo varnou zónou na sporáku. Prudké smaženie, minútkové pečenie a restovanie tu ide plnou rýchlosťou.

Máte pocit, že varnú nádobu rozpálite za moment a to je fajn. To isté zažívate s veľkou varnou nádobou. Ani šesťlitrový kotlík nie je priveľký, aby ste ho v teréne nepribrali do varu. Varič plne nahradí ohnisko a to sa počíta.

P1110781

Regulácia funguje dobre, ventil je umiestnený priamo na ústí kartuše. Znamená to, že vám pri nastavovaní neprekáža ani plameň, ani varná nádoba. Všetko viete utlmiť tak aby sa prudké restovanie zmenilo na pomalé dusenie, alebo búrlivý var utíchol do mierneho ohrevu. Pri guláši to určite využijete.

Jediné, čo vám môže robiť nepríjemnosti je vietor. Ale aj s tým sa dá vybabrať závetrím, ktoré zároveň plní úlohu tepelného zrkadla. Ušetríte palivo a v batohu tých pár gramov navyše zaručene nepocítite. Zástena je z hliníka, s eloxovaným povrchom. K tej sa však ešte v budúcnosti vrátime.

DSC_6758

Praktický pre zálesácku pohodu

Tento varič je natoľko intuitívny, že si naň nemusí navykať ani úplný zálesácky nováčik, ani skúsený používateľ turistických varičov. Jednoducho ho zapálite, nastavíte si silu plameňa a varíte. Nezaskočí vás žiadny nový poznatok, iba ten, že plyn sa ľahšie z nádoby odparuje vtedy, ak je kartuša zahriata. V letnej sezóne to ani nepostrehnete, v chladných mesiacoch roka rýchlo prídete na to, že lepšia kartuša v teplom vnútornom vrecku kabáta, ako v premrznutom batohu.

A práve tu sa rysuje ďalšia výhoda pripájania k hadičke – kartušu môžete mať i pri varení tam, kde ju nebude trápiť mráz. Ak nepočítate každý gram a pobyt v prírode si užívate viac sedením a polihovaním v hamake ako stúpaním na ostré končiare, tento varič si vás zaručene získa.

P1110871

Meva Spider (23,50€) je výkonný varič s dokonalou stabilitou, na ktorom v prírode uvaríte čokoľvek. Či sa poberáte na rodinný piknik alebo hubačku, alebo kráčate za zálesáckymi dobrodružstvami, môžete od neho očakávať vynikajúci výkon a dobrú reguláciu. Upražíte na ňom praženicu s hubami, navaríte cestoviny, zvládnete vynikajúci guláš a ak príde na minútkové mäsá či dusenie zeleniny, prídete si tiež na svoje. S výberom dvoch druhov plynových kartuší dostupných vo viacerých gramážach sa zbalíte vždy tak, aby vám varič sadol do noty. Páči sa nám jeho pevné vyhotovenie, na ktorom nemá čo sklamať.

DSC_6763

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár