Je to opora, akú na zmrznutom snehu nedokáže poskytnúť ani tá najdokonalejšia gumová podrážka. Najprv začujete praskanie ľadu, potom cítite ako sa noha zapiera do terénu a keď sa opäť pohnete do ďalšieho kroku, máte odpich akoby zem pod vami vôbec nebola klzká.

Sotva si možno zimné horské prechody predstaviť bez retiazok a ostrých hrotov, ktoré sa zahryzávajú do terénu. Aké to je, ak si obujete protišmykové návleky Camp Ice Master Evo? Od začiatku sezóny sa na ne spoliehame pri potulkách snehom, ľadom i skalami.

Ľahké obúvanie

Zabudnite na tuhú gumu, ktorá nepoddajne víťazí nad premrznutými prstami. Práve pri obúvaní si všimnete, že tieto retiazky sú iné ako väčšina podobných. Bez toho, aby ste museli vynaložiť mimoriadnu silu, nasadíte ich ľahko, rýchlo a bez mrzutostí  aj v nepríjemných podmienkach.

Za všetkým hľadajte tenké, mäkké a mimoriadne pružné viazanie zo silikónu, ktoré bez námahy natiahnete cez pätu i na skutočne veľkých topánkach do hôr. Nejde iba o odľahčenie, ale aj o tvarovanie prednej časti. Tá šikovne rozkladá ťah do dvoch tenších segmentov, ktoré kopírujú geometriu podkladu.

Zovretie je spoľahlivé, tlak na topánku je však minimálny. To vás bude zaujímať hlavne pri ľahšej a pružnejšej obuvi zo syntetických materiálov. Ak ste si skúšali protišmykové retiazky, ktoré vám po obutí silou stláčali a prehýbali topánku, s týmito to bude určite lepšie.

Pozor na popruh

Pre lepšie zaistenie sú vybavené odnímateľným štíhlym popruhom so suchým zipsom. Nik neodlišuje pravú nohu od ľavej, raz nájdete oba remienky na pravej, inokedy na ľavej strane. Osvedčilo sa nám po zatiahnutí ustrojiť ich. Stačí zatiahnuť za silikónový lem v mieste kontaktu a opäť sedí celou plochou na topánke.

Voľba materiálu však nie je najlepšia. Vo fabrike remienky narezali z húževnatého kompozitu, na ktorom ponechali ostré hrany. Osvedčilo sa nám zaobliť ich pre ochranu usne topánok. Jemnú stopu však na povrchu a voskovaní zanechávajú naďalej.  Nie sú tak jemné ako popruhy z úpletu. Šetria však objem pri balení.

Upnutie sa nám javí byť spoľahlivé vo vychádzkovom i horskom teréne. Spoznáte to hlavne tam, kde sa ľad strieda so skalami a sutinou, do ktorých sa hroty nedokážu zanoriť. Vždy cítite istotu, nič sa neposúva, neuvoľňuje.

Kompaktný balíček

Veľkým lákadlom pri rozhodovaní a kúpe je určite ich obal – pevná škrupina so zipsom a očkom a popruhom pre zavesenie. I pri najväčšej veľkosti XL je balíček o poznanie menší ako pri iných značkách na trhu.

Pri hmotnosti od 425 do 450 gramov (v závislosti od veľkosti) nečakajte pri nástupe žiadne odľahčenie batohu. Hladké a oblé puzdro však prináša lepší pocit pri balení a prehadzovaní výstroja. Zamilujete si ho.

Má vetracie otvory a ak z retiazok vytrasiete sneh, so zmyslom pre poriadok a precíznosť ich dostanete dnu i vonku na lavičke. Bez toho, aby ste ich museli doma presúšať. Ak ste ich však zablatili a zaniesli ihličím, určite budete nosiť vrecúško na provizórne zbalenie.

Energicky a svižne

Ak čakáte od turistických protišmykových retiazok istotu na šmykľavom ľade, športový odpich pri výstupoch do hôr a bezpečný zostup na zľadovatenom teréne, môžete si byť istí, že ho aj dosiahnete. Už niekoľko rokov sa všetci výrobcovia držia rovnakej geometrie nášľapných plôch.

Predná podkovička s pántom s deviatimi hrotmi a zadná so štyrmi – takmer všetky s výškou 15 milimetrov, ktorá sa pri zaoblených špičkách javí byť ideálna. Pridajte k tomu jednoradové retiazky a máte pocit, že inak sa to ani spraviť nedá.

Dôležité je len to, aby vám správne sadla veľkosť. Tá je daná dĺžkou retiazok a ich správnym zaklinením do dezénu podrážok po okrajoch. Sami vidíte, ako sa vám pekne zlícujú a zaparkujú na mieste. Niet prekážky, ktorá by vám ich uvoľnila alebo strhla.

Nerez je fajn

Táto vynovená verzia populárnych retiazok Ice Master s prívlastkom Evo (Evolution) je vyrobená z nerezu, ktorý sa javí byť ideálnym materiálom. Nejde len o to, že sa nemusíte báť toho, že si znečistíte výbavu hrdzou.

Ide o pevnosť a húževnatosť. Hroty sa na skalách a asfalte odierajú o poznanie pomalšie ako je tomu pri uhlíkovej oceli. Ani s ťažkým, naloženým batohom sa nemusíte obávať ich deformácie, či predčasného opotrebenia.

Veľmi dobré pocity máme i zo spojovacích retiazok. Hoci sme ich doposiaľ nemuseli v žiadnej situácii opravovať, nie je na škodu nosiť so sebou šikovného Leathermana a kúsok pevného drôtu, ktorým v núdzi opravíte čo treba.

Zlyhania pružného viazania sa neobávame. Kotviace očká sú zosilnené a ani pri podrobnej prehliadke sme doposiaľ nenašli miesta, ktoré by boli unavené naťahovaním, či poškodené ryhami a škrabancami. Nízke teploty im svedčia.

Nepreceňujte ich

Hoci máme tie najlepšie zážitky a postrehy z používania, nikdy by ste nemali podľahnúť pocitu, že s týmito retiazkami na topánkach ste sa stali nezraniteľnými. Stačí, aby sa vám nabalila hruda voľného snehu na niektorej z podkovičiek a stabilita kroku ide nadol. S turistickými palicami v rukách i bez nich.

S pevnými podrážkami s nimi prejdete so stratou komfortu po namrznutej ceste, bez vyzúvania nimi prekonáte rebríky  a technické pomôcky na trase. Na ľade v exponovanom skalnatom teréne však nimi nenahradíte skutočné mačky, hoci by ste mali pocit, že ste nad vecou.

Camp Ice Master Evo (40,0 €) sú spoľahlivé, praktické a šikovne navrhnuté protišmykové návleky, ktoré využijete na prechádzkach za humnami, zimnej turistike, ale aj menej náročných výstupoch na zasnežené horské hrebene. Páči sa nám ich mimoriadne pružné, odľahčené viazanie, ale aj kompaktný, pevný obal. Ak by sme však mohli zmeniť ich remienky, radšej by sme vybrali popruhy z úpletu namiesto húževnatého polyméru. Určite si ich vyskúšajte ak kupujete svoje prvé, alebo meníte za nové tie čo už doslúžili.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár