Čelovka vo vrecku a pátrací lampáš v batohu. Ak sa túlate krajom aj po zotmení, bez spoľahlivého svietenia sa sotva zaobídete. Stačí jediné kliknutie na vypínač a každý krok je opäť bezpečný. V neprehľadnom lese, ale aj na zradných horských hrebeňoch.

Z času na čas sa nám do rúk dostane svietidlo, ktoré je iné ako ostatné. Výkonnejšie, kompaktnejšie alebo všestrannejšie ako tie, ktoré už dôverne poznáme. Videli ste už lampáš Fenix LD22 v 2.0? V zálohe čaká na chvíle, kedy môže zachrániť deň.

Veľa miesta nezaberie

Stačí jediný pohľad a okamžite viete, že kontúry tejto lampičky sú odlišné, ako je zvykom. Hoci má štandardné, plnoformátové vyhotovenie, presa len je akási štíhla. Hravo vkĺzne do tesného vrecka, bez nadúvania ju zaparkujete v lekárničke. Vsuniete ju aj do molle väzby, aby zaistená sponou bola vždy v pohotovosti.

Za všetkým hľadajte nový Li-Ion akumulátor ARB-L14-1100 s kapacitou 1100mAh, ktorý svojim tvarom kopíruje veľkosť dvoch ceruzkových batérií formátu AA. S priemerom iba 14 milimetrov dáva lampášu štíhlosť, ktorú v sortimente značkových svietidiel nájdete už len zriedkavo.

Možno sa vám žiada vložiť ho na tábore do drobnejších detských rúk. Možno v ňom vidíte štíhly lampášik, ktorý vám pre príležitostné použitie nebude prekážať v nohaviciach či bunde. Isté však je, že ho vďaka štíhlosti určite neprehliadnete.

Od svetlušky po maják

Páči sa nám, akú širokú výkonovú škálu priradili konštruktéri tomuto modelu. Kým v najúspornejšom režime zo seba vydá skromné dva lúmeny jasu, pri plnom svite jeho impozantných 800 lúmenov dosvieti až na cieľ vzdialený za hranicou 200 metrov. Dva extrémy, z ktorých každý má v náročných situáciách svoj zmysel.

Optika s hlbokým zrkadlovým reflektorom vytvára svetelný kužeľ s jasne presvieteným stredom. Kým centrálna časť vykresľuje ostré detaily a odhaľuje farebné odtiene scény, tlmené okraje vytvárajú kontext a dávajú prehľad o štruktúre.

Tento typ svietenia je oveľa výhodnejší pre vzdialenejšie ciele, ako pre nasvecovanie pracoviska na dosah ruky. Aj preto sa nám páči, že na lampáš je možné nasadiť difúzor AOD-S, ktorý všetok výkon rozleje rovnomerne do blízkeho okolia.

Svetlo je mäkké, neutrálne biele, bez hrejivých teplých tónov. S dostatočne širokým spektrom, ktoré odhaľuje skutočnú farbu predmetov. I keď je tento lampáš svojim spôsobom „drobček“, presa len je kvalita jeho svetla na úrovni.

Škálujte podľa potreby

Pri svetluške s jasom dvoch lúmenov sa pri 190-hodinovej výdrži nezbláznite, keď uviaznete kdesi pod zemou. Pomôže, aby ste do prežívania zapojili všetky svoje zmysly naplno. Hoci pod slabučkým svitom vnímate všetko čierno-bielo, mimoriadne dlhá výdrž poteší.

Diskrétny svit s 30 lúmenmi veľa farieb nepridá, mocnejší kužeľ svetla je však už dostatočný na to, aby ste prehľadali batoh so svetlou podšívkou, posvietili si na cestičku pri nočnom výpade na WC v prírode, alebo na chalupe bez elektriny prešli dvorom do drevárne.

Plne dostačujúcich 100 lúmenov môžete využívať po dobu 7 hodín na prechod neznámym terénom, pokiaľ nie je náročný svojou členitosťou. Farbu plne vnímate v strede kužeľa, črty odtieňov sa objavujú už aj v periférii. Máme pocit, akoby sme lampášom pátrali pred sebou a nehľadeli pod nohy. Komfort širokouhlej čelovky nič nenahradí.

S výkonovými stupňami 350 a 800 lúmenov však už dosahujeme nasvietenie, ktoré nám umožňuje naplno prepátrať neznámy terén. S jasným stredom kužeľa a prehľadnými okrajmi, avšak s užším výhľadom, ako je tomu pri mocnejších lampášoch. Na pátranie v prírode je výkon dostatočný, v zastavanej a priemyselnej džungli mesta však už oku množstvo detailov uniká.

Jas je stabilný, kvalita svietenia má prednosť pred umelo predlžovanou výdržou. Výkon plynule klesá len pri najmocnejšom z režimov. Tlmí ho elektronika, ktorá bráni prehrievaniu. V každom momente však dostanete viac svetla, ako 350 lúmenov pri prvom z tlmených režimov.

Dve tlačidlá na istotu

Lampáš si pamätá naposledy zvolený režim svietenia, takže sa vám pri opakovanom pátraní v okolí spacáku v noci nestane, že nešikovne oslepíte seba i ostatných. Praktické je jeho dvojtlačidlové ovládanie po vzore taktických modelov.

Kým palcový vypínač na spodku lampičky slúži pre okamžité rozsvietenie a zhasnutie, bočný prepínač na hlave lampáša mení režimy svietenia – päť výkonových stupňov stabilného osvetlenia, stroboskop a S.O.S volanie.

Elektronické uzamykanie tlačidiel proti nechcenému spusteniu chýba. Jednoducho ho však nahradíte povolením spodného krytu batérie. Stačí len štvrtina otáčky a lampička je na želanie mŕtva.

Vyčkáva v zálohe

Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o šikovnú EDC lampičku pre každodenné nosenie, platí to iba v prípade ak svietite skôr príležitostne ako neustále. Nenájdete tu konektor, ani magnetické kontakty pre jednoduché nabíjanie.

Musíte vytiahnuť akumulátor von a pomocou USB-C káblika ho pripojiť k počítaču, solárnemu panelu, powerbanke alebo do zásuvky. Znova a znova, vždy keď mu dôjde dych. Správny čas musíte pre chýbajúcu indikáciu odhaliť sami.

Veľmi sa nám však pozdáva, že kedykoľvek možno akumulátor nahradiť batériami. Dva lítiové, alkalické či zinkovo-uhlíkové monočlánky vo formáte AA, dva Ni-MH akumulátory rovnakej veľkosti – použiť môžete čokoľvek sa vám dostane do rúk.

Hľadajte za tým všestrannosť. Obmedzením je iba maximálny výkon. Za hranicu 350 lúmenov sa už nedostanete.

Výborne stavaná

Ak poznáte štandard lampičiek značky Fenix, potom by ste mali vedieť, že ani pri tomto modeli výrobca nepoľavil vo vyhotovení. Čaká vás precízne spracované duralové telo, odolné eloxovanie, utesnenie závitových spojov, ale aj spoľahlivá spona ktorú môžete osadiť na telo v dvoch rôznych pozíciách.

Pridajte k tomu kvalitné vypínače, sklený priezor, odolnosť štandardu IP68 a odolnosť voči pádu z výšky jedného metra a viete o čom to všetko je. Mráz, dážď, bahno, zašliapnutie či kúpanie v potoku – to všetko sú banality, ktoré sa nijako neprejavia na životnosti, použiteľnosti ani výkone lampáša.

Stratíte ho, po mesiacoch nájdete na rovnakom mieste a svieti akoby sa medzitým nič nestalo. Páči sa nám táto vysoká miera spoľahlivosti, o ktorej sa už roky naživo presviedčame v teréne. Nedáme len na dobré meno, ale hlavne na vlastné zážitky.

Difúzor si určite dokúpte, puzdro na opasok, náhradné tesnenia, nabíjací káblik a zápästnú šnúru nájdete priamo v škatuľke. A nechýbajú ani dve alkalické batérie, aby ste si náhradný spôsob napájania mohli vyskúšať skôr, ako sa dostanete do núdze.

Fenix LD22 v 2.0 (65,90€) je štíhly, výkonný a spoľahlivý lampáš, ktorý by sme chceli mať vždy pripravený v zálohe, keď sa nám minú štandardné spôsoby osvetlenia. Nahradí vybitú čelovku, zastúpi pátrací lampáš a poskytne istotu dobrého výhľadu nielen na potulkách krajom, pri kempovaní a stanovačkách, ale aj na chate či chalupe, alebo v domácnosti ak sa po veternej smršti prerušia dodávky elektriny. Ceníme si ho pre všestrannosť napájania, ale aj šikovne rozškálované výkonové stupne, vďaka ktorým vieme vždy nájsť ideálnu rovnováhu medzi výkonom a výdržou. Nečakajte však široký kužeľ svetla so spojitým výkonom od okraja po okraj. Výrazný dôraz na stred je kompromisom, ktorý dáva tomuto lampášu nečakaný pátrací výkon.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár