Keď sme na začiatku leta predstavovali nové topánky na našich nohách, mali sme za sebou krátke vychádzky za humnami, zopár potuliek horskými lúkami a niekoľko svižných výšľapov na horské hrebene. V horúcej spare, ktorej neuniknete ani na lesných cestičkách.

Je nízka turistická obuv BOSP Grifit naozaj taká ľahká, pohodlná a priedušná, ako sľubuje výrobca z Bardejova? Na sklonku posledných príjemných, teplých dní tohtoročnej sezóny hodnotíme naše kroky v čase i nečase. Prezradíme vám všetko, čo by ste mali vedieť, kým sa rozhodnete pre kúpu.

Sadnú aj na širšiu nohu

Nedajte príliš na prvé pocity ak sa vám pri skúšaní bude zdať, že vám topánky nesadli na nohu ako uliate. Pevnejšia výplň vrchného lemovania, či trochu tuhšie zovretie v špičke povolia už po krátkom zoznámení. Vrátite sa z vychádzky či dvoch a viete, že všetko je práve tak ako má byť.

Nie je to tým, že by sa materiál natiahol a zmenil svoj tvar. To len noha prestane reagovať na nové pocity. Prispôsobí sa, privykne, dosadne na nové oporné plochy.  Využije anatomické kontúry, do ktorých sa opierate pri každom jednom kroku.

Hoci ide o ľahučké topánky, nečakajte len módne, štýlové tenisky do mesta. Sú ako pevný, dobre tvarovaný skelet do ktorého sa môžete oprieť pri výkonoch. Čaká vás došľap na príjemne klenutú stielku, mocná opora v špičke a päte, ale aj spoľahlivé fixovanie na oboch bočných stranách.

Je to technická obuv pre prechádzky, výlety a turistiku, v príjemnej, návykovej ľahkosti. Tak mocnej, že sa vám s odstupom času bude zdať, že vám boli šité na mieru. Pre pohodlie pri ktorom chvíľami ani neviete, že máte čosi na nohách.

Trakcia na úrovni

Pevná, avšak ohybná podrážka s príjemným tlmením kroku vás naučí pružnej chôdzi. Dosadne na zem, aby pred vami utajila štruktúru reliéfu, zaprie sa do terénu aby ste bezpečne stúpali do kopcov alebo zostupovali strmými grapami do dolín.

Ostré hrany kameňov či hrboľatá štruktúra sutín nie sú problémom. Viete, že sú pod vami, ale netlačia vás. Neprehýbajú podrážku, neznižujú komfort chôdze. Akoby výrobca počítal s tým, že nebudete kráčať iba mäkkými lesnými cestami, ale vydáte sa aj po kamenistých chodníkoch do skál.

S nízkym profilom dezénu sa niekedy nevyhnete šmykom na blate a zažili sme rolovanie drobného kameniva pod nohami. Inak musíme povedať, že nás podrážka od Vibramu veľmi príjemne prekvapila. Húževnatosťou, odolnosťou voči oderu a slušnou trakciou aj v náročnejšom teréne.

Ak sa nechystáte do extrémov, naplní vaše očakávania. A to aj v prípade, ak máte batoh na pleciach a nepočítate sa k ľahkým, bežeckým figúram.

Pevné v každom kroku

Syntetické materiály, početné šitia ani fragmentovaná skladba zvrškov nie sú dôvodom na to, aby ste v nich hľadali slabinu. Práve naopak – zdá sa nám že sú svojim spôsobom pevnejšie ako klasické topánky z kože.

Hľadajte za tým mikrovlákno a Corduru, ktoré pevne držia svoj tvar a rozmer. Nebadanou pružnosťou sa prispôsobujú pohybu, pevnosťou však zotrvávajú bez únavy. S dvojitým šitím všetkých pevnostných spojov je to zostava, ktorá sa osvedčila.

Zistili sme to hlavne na svahoch. Poznáte tie príkre chodníčky, ktoré sa zvažujú do strany, vždy smerom do doliny. Nech noha akokoľvek mocne tlačí zvršok topánky do strán, nič sa neodlepuje, netrhá, nedeformuje, nepára. Práve vtedy si uvedomíte ich technický ráz.

Potešilo nás aj to, že jazyk je až po vrchnú dierku po oboch stranách prišitý k zvršku. Nikdy sme nemuseli vytriasať kamienky, piesok či ihličie. Ani na lúke či v hustom podraste nenaberáte nevítaných stopárov.

Bez nadmerného potenia

Nebudeme vás presviedčať o tom, že tieto topánky vyriešia váš hormonálny problém s potením nôh a zbavia vás nepríjemných plesní. To si musíte vyriešiť s lekárom. Stojíme si však za tým, že sú skutočne zručné pri odvádzaní pár, ktoré sú súčasťou každej aktivity v teréne.

Obujete si vlnené alebo funkčné ponožky, pevne dotiahnete šnúrky a kráčate. Zvyšok už robia materiály za vás. Para prechádza cez priedušnú podšívku, prekonáva tenučké polstrovanie a derie sa von mikrovláknom či Cordurou.

Určite v nich ponechajte aj stielky Max Trek. Aj keď na prvý pohľad pripomínajú len akúsi penu s perforovanou, zosilnenou nášľapnou vrstvou, v skutočnosti odvádzajú vlhkosť preč od chodidla. Spokojní sme s hygienou i celkovou kondičkou chodidiel po dlhých pochodoch.

Či to máme pripísať zdraviu, vhodným ponožkám, antibakteriálnej úprave stielok či priedušnosti zvrškov nevieme. Isté však je, že v topánkach nie je horúco a nohy zostávajú fit aj na dlhých pochodoch v horúčavách. Bez otlakov, bez zápachu. Neexistuje žiadny dôvod na to, aby ste pre rovnaký pocit hľadali výhradne koženú obuv. Táto syntetika to zvláda na jednotku.

Rosy sa nebojte

Neprehliadnuteľnou črtou topánok Grifit sú okopové zóny na špičkách a pätách. Tenučké, celoplošne lepené, z materiálu pripomínajúceho tvrdú, plastovú fóliu. Nejde len o to, že chránia mikrovlákno pred odieraním skalami a zjednodušujú čistenie zón, ktoré sú najväčšmi vystavené blatu.

Pri špičkách ide aj o rosu, ktorá sa naberá pri kráčaní po nízkej tráve. Všetky vykopnuté kvapôčky po nej stekajú nadol. Miesto, ktoré je najväčšmi vystavené premočeniu je tak príjemne chránené. Topánky majú hydrofóbnu úpravu, ktorá vodu celkom prijateľne odpudzuje.

Vo vysokej tráve sa vám za rosy určite podarí zvršky premočiť. Na chodníkoch, pri mrholení a miernom daždi však už nie. Čosi sa vsiakne cez vrásky na predných ohyboch, v princípe je však noha v suchu. Na topánky bez voskovanej kože, či membrány je ich výkon výborný.

I tak sme sa však snažili zájsť za hranice prijateľnosti a topánky premáčať na horských lúkach či vo vode. Ich materiál netrpí na premočenie. Rýchlo vysychajú, zachovávajú si svoj tvar a formu. Nikde nenájdete kartón, ktorý by sa rozmočil a narušil integritu topánok.

Ľahučké ako pierko

Každá z topánok váži iba 390 gramov a veľmi rýchlo to oceníte. Nielen na dlhých pochodoch kde sa vám neunavia nohy, ale aj pri náročných stúpaniach, kde ušetríte kopu námahy a energie. Zvoľte si ich ako nástupovú obuv pre lezenie či vysokohorskú turistiku a budete spokojní.

Práve ich nízka hmotnosť je mocným dôvodom, prečo by sa vám mohli zapáčiť.  Hoci sú pevné, technické, ako skelet ktorý dáva chodidlu oporu, súčasne sú aj ľahučké a mimoriadne priedušné. Ponúkajú čosi, čo chcete zažívať od jari do jesene všade tam, kde ste mimo bažín, bahna, piesočných plání a ostrých skál, kde potrebujte oporu pre členok.

Pokračujeme ďalej

Môžeme povedať, že výrobcovi sa podarilo nielen navrhnúť, ale aj vyrobiť atraktívnu obuv pre letnú sezónu v teréne a na pochode. Nech obzeráme topánky do najposlednejšieho detailu, nevidíme miesta, ktoré by žiadali opravu alebo údržbu.

Stielky ešte rok vydržia, materiály sú bez zodratých miest, šitia sú kompletné, lepenie zlyhalo len na pár milimetroch predného okopu. Kvapka obuvníckeho lepidla to určite spraví. Určite majú ešte niekoľko sezón pred sebou. Vzhľad je fajn, jediné čo vidíme sú zodraté logá výrobcu a nejaké to znečistenie, ktoré už rosa neumyje a kefa nevyčistí.

Zatiaľ sme topánky neprali ani neimpregnovali, údržbu spravíme až po sezóne. Hlina a prach im stihli ubrať čosi z prirodzenej sviežosti. Dnes by sme si už možno vybrali aj odvážnejšiu farebnú kombináciu petrol/lemon. V skutočnosti vyzerá prirodzenejšie ako na obrázkoch. Obzvlášť s ľahkou patinou používania.

BOSP Grifit (99,90€) sú pohodlné, ľahučké a priedušné topánky na trojsezónu jar-leto-jeseň, vďaka ktorým ucítite na potulkách krajom istotu a pevný krok na všetkých druhoch povrchov. Ide o technickú obuv, ktorá ponúka oveľa viac ako len nízke vyhotovenie s atraktívnym, módnym dizajnom. Udrží nohu v príjemnej klíme, dá jej potrebnú oporu a prenesie ju cez nerovnosti a reliéfy terénu. Bez nadmernej únavy, s dobre fungujúcim odvodom pár. Určite ju odporúčame a užívame si jej pohodlie naďalej.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár