Dúšok hrejivého čaju v sychravom nečase, ale aj hlt dobrej kávičky pre povzbudenie po náročnom výstupe. Je príjemné siahnuť do batoha s istotou, že v termoske vás čaká horúca vzpruha. Vo chvíľach, keď máte sotva náladu na rozkladanie variča je to na nezaplatenie.

Odskrutkovať z termosky pohár, povoliť viečko, nalievať a dávať pozor aby ste nič neprevrátili – všetko môže byť inak. Od začiatku tohtoročnej sezóny sa na potulkách krajom zoznamujeme s termohrnčekom ESBIT Majoris, ktorý vniesol do našich „občerstvovačiek“ novú úroveň komfortu.

Kolorit súkromia

Popíjanie čaju z termohrnčeka je tak trocha samotárske. Pri necelom pollitri objemu a vašom osobnom náustku sotva hľadáte niekoho, s kým by ste sa v eufórii dobrej nálady podelili. Intuitívne vyklápate uzáver, prikladáte ústa k stúpajúcej pare a sajete sústo za sústom, priamo na sviežom povetrí.

Je vám jedno či prší a fúka neznesiteľný vietor alebo len vydýchavate opojenie zo športového výkonu. Z termohrnčeka sa stáva podvedomá rutina, ktorá je už po niekoľkých výletoch natoľko pohodová, že nad ňou ani len nerozmýšľate.

Palec zapierate na výstupok uzáveru aby ste ho odklopili, prstami pevne obopínate rebrovaný a štruktúrovaný povrch izolačnej nádoby. Dobré na tom je, že sa nepopálite. A to ani vtedy, ak ste natoľko nedočkaví, že ste len pred chvíľou nastúpili na trasu, ktorú máte pred sebou.

Náustok i odvetranie

Čaj nepijete priamo z otvoru, ako je tomu pri športových fľašiach. Cez priezor vyteká z vyhriatej termosky na chladné plastové viečko s tvarovanou vaničkou. Práve z nej po drobných dúškoch usrkávate horúci nápoj bez toho, aby ste sa popálili. Okamžite, alebo s prestávkami.

Spočiatku je komické, keď sa vám pri každom priblížení k ústam opiera špička nosa o výstupok v uzávere. Je akýmsi nárazníkom, ktorý vám vraví – už ďalej nechoď. Akoby šlo o zámer dizajnérov, ktorí vás chcú oddialiť od rizika popálenia.

Geometria náustku vás učí piť pomaly, vychutnávať a šetriť si svoje zásoby. Niekomu môže trvať dlhšie, kým si zvykne na nové pocity. Sú iné ako keď pijete z hrnčeka, fľaše či turistickej misky. Formujete si svoju techniku, svoj vlastný štýl.

Kompaktný, na rýchle výpady

Termohrnček má pri 450-mililitrovom objeme štíhle, kompaktné kontúry, ktoré sa vďaka všetkým zaobleniam javia byť ešte útlejšie ako sú. Základňa je gumová, protisklzová. Farebný nástrek zasa štruktúrovaný, aby sa nešmýkal v premočených rukách alebo rukaviciach. A ak príde na viečko, tiež hladko zapadá do konceptu.

Šikovný, malý formát sa podarilo dosiahnuť novším spôsobom výroby. Ten vákuum medzi vonkajším a vnútorným plášťom nevytvára odsávaním cez trubičku ukrytú pod dnom termosky, ale spojením nádob pri vysokej teplote. Izolačný podtlak vznikne pri chladnutí. Táto technológia ušetrí približne dva centimetre výšky. Ak sa balíte do malého batoha, určite to oceníte.

Bezchybná je aj hygiena – vypláchnete, prebehnete kefkou, vo viečku pretriete pevne vsadené, silikónové tesnenie . Ak sa v zime radi zahrejete na svahu kakaom s kvapkou rumu, chcete mať pred ďalším čajom termosku dokonale čistú. A to v tomto prípade nie je problém. Veľké hrdlo je úžasné.

Je tu však drobnosť, ktorú sme v teréne zopárkrát riešili. Ak vám v odvetracom otvore uviazne zrniečko sypaného čaju, máte pocit že, termohrnček ho chce pred vami zatajiť. Vtedy pomôže špáradlo z lekárničky. Jeden pich do otvoru a zasa to funguje.

Za termoskou zaostáva

Hoci mrazivé dni máme ešte riadny kus pred sebou, už teraz vieme že termohrnček zaostáva za termoskou, ak príde na udržanie teploty nápoja. Jeho slabinou je veľkoformátové plastové viečko – bez izolácie, bez dodatočného krytia. Pocítite to okamžite po naplnení. Vrchná časť termohrnčeka sa zahreje.

Dvanásť hodín pre horúci a dvadsaťštyri hodín pre teplý čaj sa nekoná. Nie je to však ani tak, že by termohrnček vychladol prirýchlo. Na jednodenné túry a výpady sa nám osvedčil. Kým sme dosiahli bod obratu na trase, vždy sme v ňom našli príjemne hrejivé povzbudenie.

Izolačným vlastnostiam možno dopomôcť nosením v teplej, vlnenej ponožke, ktorá už nemá pár. Termohrnček nebude cinkať o zvyšnú technickú výbavu v batohu a aj získa vaše osobné čaro. Už teraz vieme, že sa ho kvôli dobrej kávičke v chladnejších mesiacoch nevzdáme.

Nikdy nás nesklamal tým že by netesnil, nikdy sme nemali pocit, že by mohol byť dokonalejší. Je to voľba pre situácie, kedy chcete väčšiu termosku nechať doma. Váži príjemných 251 gramov a rozumie si aj s každým držiakom v aute ak treba.

Termohrnček Esbit Majoris MGF450TL-PB (27,00€) je kompaktný, nápojový bar, v ktorom si v lese, pri vode či na horách vychutnáte svoju kávičku, čaj či kakao práve tak, ako ste si ich pripravili pred cestou. V súkromí svojho pôžitkárskeho občerstvenia, s príjemným zahriatím a občerstvením. Ak sa s nápojmi nedelíte v partii a hľadáte do svojho malého, výpadového batoha šikovnú termosku, nezabudnite na to že tento termohrnček môže byť dobrou voľbou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár