Je to chvíľa pôžitkárskej eufórie z dosiahnutia cieľa. Zložíte z chrbta batoh, usadíte sa vysoko na vyhliadke a oddávate sa radosti z pôsobivého výhľadu. A ak sa k tomu pritrafí iskrivý dúšok pre povzbudenie, nik vám už nevezme dobrý pocit z prežitých chvíľ.

Tiež patríte k tým, čo sa na potulky krajom vydávajú s prekvapením o ktoré sa radi podelia so svojimi parťákmi? Potom by ste nemali prehliadnuť turistickú likérku GSI Boulder 10 Flask, ktorá vyčarí úsmev na tvárach v príjemnej pohode i nečakanej nepriazni počasia.

Športový look

Zabudnite na odlesky húževnatého kovu, rozlúčte sa s oblými, prehnutými kontúrami. Tie kraľujú džentlmenským ploskačkám pre vychádzky v parku, pikniky na deke a chvíle strávené v športovom klube. V každom detaile tejto likérky uvidíte črty moderného, turistického vybavenia.

Priesvitné telo, kontrastné lemovky a prísny geometrický formát sú charakterom, ktorý vám utkvie v pamäti na prvý pohľad. I bez odhalenia loga výrobcu, by ste takéto vyhotovenie od firmy GSI Outdoors očakávali, ak poznáte ich celú produkciu.

Bez rozmýšľania viete, do ktorej časti batohu ju založíte, aby bola vždy v pohotovosti. Štíhly profil vkĺzne do oddelených priečinkov, ploché vyhotovenie zapadne do každého voľného miesta. Hlavné je, že nič nebude pri pohybe v teréne cinkať, bubnovať a vyhrávať. Hlavným materiálom je plast.

Ľahučká ako pierko

Sotva nájdete ploskačku, ktorá má tak atraktívny pomer medzi hmotnosťou a objemom ako táto. Pri hmotnosti 116 gramov pojme až 295 mililitrov povzbudivej whiskey, aromatického rumu či hrejivého likéru. To je zásoba, ktorá je oveľa štedrejšia ako by sa vám na prvý pohľad mohlo zdať.

Telo fľaše je vyfúknuté z  odolného kopolyméru, ktorý len tak ľahko nepoškodíte. Ustojí nárazy i odieranie, bodovému tlaku skôr ustúpi ako by sa mala pokrčiť, prepichnúť či prasknúť. Pridajte k tomu obvodový lem zo silikónu pre tlmenie nárazov a dokonalý úchop v rukaviciach – razom viete o čom je reč.

Plastové je i výklopné viečko. Vždy upevnené k fľaši aby vám v nešikovnosti kdesi nespadlo mimo dosahu. Odkrútite a vyklopíte, zaklopíte a zakrútite. S pevným zaistením vo vyklopenej polohe. Vyberať si pri tomto objeme môžete z dvoch farebných vyhotovení – oranžového a sivého.

Ak sa vám zdá byť objem pre sólo putovanie prírodou priveľký, v predaji je aj menšia, 177-mililitrová verzia v pieskovej a fialovej farbe. Je pre nás troška záhadou, prečo sa farebné varianty týchto dvoch vyhotovení líšia.

Pachuť plastu nepocítite

Materiál fľaše nebol zvolený náhodne, ani tak aby vás uspokojil potravinárskou značkou a logom BPA-FREE. Na našich výpravách sme sa presvedčili o tom, že starostlivo zabalený obsah nezmení svoju chuť ani po niekoľkých týždňoch skladovania v likérke.

Spirity si zachovajú jemné odtienky chutí a vôní práve tak ako v skle či kove. Nikdy sme nemali pocit, že by bolo čosi v neporiadku. Nekonečné hojdanie v batohu na horúcom, letnom slnku nás neobralo o očakávaný pôžitok. Až dlhé roky používania však ukážu, či si fľaša svoje vlastnosti dlhodobo zachová. Žiadna PETka sa však fľaši z chemicky inertného, nevylúhovateľného kopolyméru nevyrovná.

Páči sa nám širšie hrdlo, cez ktoré možno likérku naplniť i bez lievika. Je pohodlné pre plnenie, ale i upíjanie dúškov. Bez pohárikov si s vašou partiou síce slávnostne neštrngnete, ale aj putovné podávanie z ruky do ruky má v danej chvíli svoje čaro.

Spoľahlivá je aj zátka s celoplošným, silikónovým tesnením. Závit s vysokým stúpaním potrebuje necelú otočku na to, aby ste ho úplne dotiahli. Po celom obvode je vybavený protišmykovým štrukturovaním, práve tak ako lemovanie likérky. Vetrom podchladené ruky vás nezradia.

Prudko návyková

Pri balení vás na seba upozorní žiarivými farbami, v teréne na ňu narazíte v batohu pri každej príležitosti. Netrvá dlho a podvedome si vytvoríte návyk na sledovanie jej rysiek. Každá z nich odrátava pätinu objemu,  vďaka širokému odstupu ich odpočítavate na polovice, tretiny či štvrtiny.

Ihneď od oka viete, že decentná 0.03 hrejivého povzbudenia zodpovedá polovičke dielika. Zrátate dni, zrátate osoby bez toho aby ste na to mysleli. Len ľaváci budú musieť pozerať na rubovú stranu, na čo dizajnéri troška zabudli.

Vieme si predstaviť, že by sme rovnakú likérku vedeli pribaliť i k turistickej, poľnej kuchyni. Pre olej na varenie by bola ideálnou, prepravnou nádobou. Máme však iba jednu, takže si nebudeme robiť starosti náročným vymývaním, aby sme to striedali. Namiesto oleja ponesieme slaninku.

GSI Boulder 10 Flask (20€) je turistická likérka z kvalitných materiálov, ktorú oceníte na svojich výletoch do prírody. Bez ohľadu na to, či ste slávnostne zdolali najpôsobivejší vrchol na hrebeni, alebo sa snažíte zohriať so šálkou horúceho čaju v dlaniach, dúšok mocného spiritu vám spraví radosť. Z ľahučkej a odolnej fľaše, ktorá nie je bremenom na obtiaž.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár