Ak na lesnej cestičke sledujete kôpky klíčiacich zrniek hrášku, nemusí to znamenať, že si nimi niekto pred vami značil cestu. Možno sa mu len pretrhlo vrecúško so zásobami, ktoré mu mali vydržať na niekoľko ďalších dní v teréne.

V dobre zbalenom batohu by sa to nemalo stávať. Obzvlášť v prípade, ak dôverujete nádobám, škatuľkám a dózam viac ako vrecúškam. Poznáte súpravu Infinity Storage Set od GSI Outdoors? Spoliehame sa na ňu pri viacdňových potulkách krajom.

Jedna, dva, tri

Trojdecovka, pollitrovka a sedemdecovka – nech si ich pomenujete akokoľvek, vždy pôjde o trojicu nádob s tesniacim vekom, ktoré sa vám najväčšmi budú hodiť pri balení potravín. V pohotovostnej prázdnote ich dokážete vložiť jednu do druhej, s plným nákladom ich už do batoha budete musieť pobaliť vedľa seba.

Vyrobené sú z hrubého a odolného polypropylénu, ktorý nezničíte ani v extrémnych podmienkach. V mraze nekrehne, horúce nápoje a jedlá ho nepoškodia, lesklý povrch zostáva po celé roky hygienicky hladký. Ak už používate nejaký tábornícky riad z materiálu GSI Infinity, viete o čom je reč.

Žiadne zmäčkovadlá a bisfenoly, ktoré by sa lúhovali do horúceho čaju, žiadne vlasové praskliny, ktoré by sa ukazovali v plaste pri pohľade do protisvetla. Počíta sa s tým, že ide o výbavu, ktorá má v teréne slúžiť celé desaťročia.

Pre múku i polievku

Viečka nádob majú po obvode zalisované tesnenie, ktoré bráni tomu, aby sa dózy pri pohojdávaní a nárazoch batohu samovoľne otvorili. Musíte vynaložiť primeranú silu, aby ste ich dostali von. Zapriete sa prstami do výstupku na leme, mocne zatiahnete a nádoba sa otvorí.

Veľakrát sme sa presvedčili o tom, že z uzavretej nádoby nevytečie ani riedka ovsená kaša, a ani polievka ktorá zostala pre ďalšiu zastávku s občerstvením. Zbalíte dnu kompót, čalamádu, ale aj kyslú kapustu. Dobre navrhnuté tesnenia neprepustia von ani kvapku.

Nádoby si rozumejú aj s jemným púdrom, akým je múka. Keďže nie sú voľne zasunuté v drážke, kde by sa mohli hromadiť nečistoty, nádoby môžete na sypký obsah používať i bez toho, aby ste ho vopred uzavreli do vrecúška.

 

S prehľadnými ryskami

Ak sme dózam dali ich mená podľa objemu, trochu sme ich podhodnotili. To preto, že objemové rysky končia dva centimetre pod vrchným lemom otvorených nádob. Nik nepočíta s tým, že ich naplníte až na prasknutie.

Mierky na ryskách sú odstupňované po 100 mililitroch, takže pri varení ich viete použiť ako odmerku – na studenú i horúcu vodu. Ale hlavne pre suroviny, ktoré nesiete dnu. S ryskami si ľahko rozpočítate zásoby ryže, pohánky, šošovice, či zemiakovej kaše v prášku na konkrétne jedlá.

Ak sa pri úspornom balení vždy spoliehate iba na suché zásoby, ktoré nesiete so sebou, rýchlo si vypestujete zdravý odhad pre množstvá. Prázdnym nádobám sme navážili 61, 77 a 113 gramov hmotnosti. Takže kompletná súprava pridá batohu 252 gramov na váhe.

Na piknik i poza humná

Rýchlo si vypestujete návyk baliť do nádob všetko, čo nežiada termosku. Bez ohľadu na to, či je to zeleninový šalát na piknik k prenosnému grilu, alebo ľahké občerstvenie na postriežku, keď sa chystáte na pozorovanie zveri.

A ak sa počítate k zberačom, čo siahnu po všetkých jedlých plodoch, ktoré sa cestou-necestou dostanú pod ruku, večer pri ohni s pompéznou slávou vybalíte čučoriedky na rýchly dezert, alebo šípky na čaj. Čisté, nerozmačkané, pripravené, bez potreby premývania.

Jednu z nádob sme sa naučili používať aj na predmáčanie strukovín a obilia. Kým šliapete vpred, zrnká pomaly vo vode ožívajú aby boli pripravené na neskoršie varenie. Cícer, hrach, šošovica, fazuľa, ryža, pohánka – určite to poznáte. 

Rýchle počty

Do sedemdecovky vpracete 350 gramov ovsených vločiek, do pollitrovky vsypete 400 gramov hnedej ryže, do trojdecovky vtesnáte 260 gramov šošovice. Bolo by zbytočné vyrábať tabuľku, v ktorej by sme prešli všetky druhy zálesáckych zásob. Sami sa veľmi rýchlo ocitnete vo svete rýchlych počtov.

Obzvlášť ak putujete krajom v partii, kde sa delíte o bremeno na chrbte i o občerstvenie pri zastávkach a pred nocľahom. Samotári budú skôr sledovať rysky a počítať dni, či im potraviny vystačia až do cieľa.

GSI Outdoors Infinity Storage Set (17,20 €) nie je výbavou pre tulákov, ktorí s celtou na pleci, zápalkami vo vrecku a plechovým hrnčekom na opasku prekráčajú celým krajom. Sú hygienickou a spoľahlivou súpravou pre uskladnenie a prepravu potravín, ale aj šikovnými odmerkami a tesniacimi nádobami na zber. Na pochod, do kempu ale aj zálesácke výlety.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár