Milovníci kempovania a piknikov o tom vedia svoje. Ak na potulkách krajom nájdete čokoľvek súce do ešusu, nevšedné chute prírody vo vás zanechajú príjemné spomienky. Bez ohľadu na to, či k opekaným špekáčikom prichystáte šalát z púpavových listov, alebo dodáte čiernemu čaju ovocný šmrnc trnky.

Obálka knihy Jedlé město – Vyjděte do ulic! z vydavateľstva Kazda sľubuje náruč toho najlepšieho hneď za humnami. Ak sa v správnom čase zatúlate na štedré miesto, hostina je pripravená len pre vás. Že neviete čo zbierať a čo nie?

Listujte do sýtosti

Stromy, kríky, byliny. Niektoré z nich dôverne poznáte. Na iné ste doposiaľ nazerali ako na nepríjemnú burinu. Nik nechce, aby ste sa zo dňa na deň stali zberačmi korienkov, vňatí, kvetov a plodov len preto, aby ste napodobovali vrtochy tých, pre ktorých sa zber stal každodenným koníčkom.

Táto knižka je výkladnou skriňou toho, čo zaujalo nemeckú komunitu milovníkov prírody, ktorí sa o svoje nálezy, skúsenosti a poznatky už roky delia na spoločnom internetovom fóre. Kedykoľvek si nájdete chvíľu času na listovanie, vždy sa zastavíte pri čomsi novom.

Publikácia Jedlé město je prehľadným atlasom, ktorý v troch tuctoch kapitol prechádza najpopulárnejšími bylinami a drevinami nášho klimatického pásma. Zastavíte sa pri lieskach, jarabine, šípkach ale i medveďom cesnaku či zádušníku.

Lákavé obrázky

Nečakajte historické prehľady, etnografiu a ani bylinkárske múdrosti, ktoré z vás kapitolami náučného textu spravia študovaného človeka. Pre začiatok vás upúta množstvo fotografií, na ktorých spoznáte fragmenty dôverne známej flóry.

Čosi ste videli v záhradke pri vyplievaní buriny. Iné z nich rastú v ovocnom sade alebo na záhumní. A ďalšie lemujú starú uličku pod mocnými lipami. Pre začiatok spoznáte ich mená, postupne zistíte čím sú zaujímavé.

Knižka je ako „wikipedia“ do kapsy,  ktorú môžete so sebou nosiť na prechádzky. Ku každej byline i drevine nájdete podrobný popis s užitočnými informáciami. Ku každému nazbieranému úlovku aj niekoľko receptov, vďaka ktorým nezostanete iba pri nesmelom ochutnávaní.

Nespravíte chybu, ak si ceruzou začnete písať poznámky za okraj. Hoci je český text príjemný pre oko a ľahký na porozumenie, miestami narazíte na názvy bylín, ku ktorým z hlavy slovenské pomenovanie nepriradíte. Intuitívne, ani s rozvahou. A to vás vo vetách o možnej zámene s jedovatou bylinou zaujíma.

Znova a znova

Pri listovaní vás k zážitkom smeruje náhoda. V prírode zasa pri hľadaní konkrétnej rastliny jej obrázky. Veľmi šikovný je aj zberový kalendár, ktorý formuje predsádku knihy. V ňom zistíte, ktoré rastliny a ich časti je možné zbierať v konkrétnom mesiaci. To preto, aby ste si mohli naplánovať svoju výpravu poza humná.

Nevyskúšali sme každý z receptov, neochutnali sme všetky z bylín. A predsa nám je obsah tejto knižky tak blízky, ako keby sme pre ňu pripravovali podklady pre zostavenie. Ak si nájdete čas, prezrite si na internete aj ďalšie zdroje, na ktoré knižka odkazuje.

Možno vás zaujme katalóg opustených ovocných stromov v krajine, možno sa sami budete chcieť zapojiť do diskusných fór. Za nás môžeme povedať len toľko, že táto knižka by určite nemala chýbať vo vašej aktívnej knižnici. Jedlé město – Vyjděte do ulic! z vydavateľstva Kazda je inšpiratívnym titulom, pri ktorom pochopíte že nejde o množstvo, ale o chuť.

So zberom korienkov, bylín, kvetov a plodov je to ako s bylinkami. Beriete ich pre chuť. A ak sa ich neviete nabažiť, zmeníte sa na kombajn.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár