Niekto je hrdý na hrubé nánosy opálených sadzí, iní zasa hľadajú spôsob ako udržať svoj zálesácky riad v dokonalej forme. Nech patríte ku ktorejkoľvek skupine, bez umývania riadu sa nezaobídete. Čo platí na ktorý materiál po návrate z potuliek?

Drevo

Niet zázraku, ktorý by zbavil lopár od vône cibule a drevenú misku od stôp gulášu. Pórovitý, prírodný materiál bude do seba nasávať jedlá a nápoje bez ohľadu na to, ako veľmi sa venujete jeho ošetrovaniu olejom a voskom.

Drevený riad vyumývajte v horúcej vode s neparfumovaným saponátom na riad, ktorý pomôže pri jeho odmastení. Opláchnutie v teplej vode s jedlou sódou zasa pomôže utlmiť pachy. Fajn je i dlhodobé vyvetranie na horúcom slnku.

Ak má však drevený riad najlepšie časy za sebou, patrí do kôlne na klinec alebo do ohniska.  Vtedy prichádza ten správny čas, aby ste vzali do ruky nôž, lyžičkár či dlátka a vyrobili si novú súpravu na potulky krajom.

Drevoplast, kareline (Kupilka)

Ak zánovné taniere, misky, poháre aj príbory z drevoplastu v teréne vyčistíte papierovou utierkou, budú dostatočne čisté pre ďalšie použitie i tam, kde nemáte prístup k vode na umývanie. Nevyžadujú žiadnu špeciálnu údržbu, umyjete ich rovnako ako kuchynský riad.

Intenzívne používané kusy s množstvom škrabancov však časom napáchnu jedlom a nápojmi. Vtedy pomôže umývačka riadu. Vysoká teplota a agresívna chémia ich vyčistia tak dokonale, že budú ako nové.

Kto pravidelne umýva riad od Kupilky v umývačke si určite časom všimne, že lesklé plochy sa menia na matné. Postupne vypadávajú drobné čiastočky plastu a dreva, takže povrch sa mení na zamatový plyš. Takýto riad už papierom do čista v teréne nevytriete.

Nerez, smaltovaný plech, titán

Kotlíky od Zebry, nerezové príbory,  smaltované hrnčeky a ultraľahký titánový riad – všetky majú čosi spoločné. Nech ich akokoľvek znečistíte sadzami, dechtom, popolom alebo jedlom, pri umývaní môžete byť tak agresívni, ako je to len možné.

Ide o materiály, ktoré znesú umývačku riadu, vyváranie vo vode s práškom na pranie, ale aj postrek čističom na rúry, ktorý obsahuje lúh sodný. Práve vďaka nemu sa vám podarí vydrhnúť pripálenú vrstvičku karbónu preč, aby opäť vyzerali k svetu.

Pri antikore či nereze ste v neustálej istote. Ba ani smaltovaný plech si s ničím nepomýlite. Ak však príde na titán, buďte si istí, že ide naozaj o tento materiál. Eloxovaný hliník s veľmi podobným výzorom neznesie agresívne čistenie.

Vadia vám na nereze dúhové výkvety od bielkovín? Tých sa zbavíte octovým výplachom. Najlepšie po zahriatí.

Eloxovaný hliník a dural

Pórovitý, krupičkový povrch ľahučkého a tenkého plechu napovie, že ide o eloxovaný hliník. Nikdy ho neodmastíte papierovou vreckovkou, vždy do seba nasaje vône jedla. Stačí však riadna dávka horúcej vody so saponátom na riad a opäť je čistý.

Nikdy ho nevkladajte do umývačky riadu, nikdy ho nedrhnite pieskom. Inak sa vám stane že odhalíte svetlé kovové jadro, na ktorom sa vám budú vytvárať biele povlaky. Práve povrchová úprava eloxovaním dáva riadu vyšší hygienický štandard a ochranu pred kyselinami v jedle.

Eloxovanie nemusí byť vždy iba sivé, ktoré imituje módny titán. Výrobca môže použiť akékoľvek organické farbivo – oranžové, zelené, modré i ružové…

Hliník s teflónovým povlakom

Vyššie rady turistického riadu z eloxovaného hliníka majú podobne ako domáci riad ušľachtilý povlak z teflónu. S drobnými čiastočkami kovu či piesku pre zvýšenie odolnosti, alebo bez nich. Takýto povrch sa v teréne najľahšie čistí na miestach bez prístupu k vode – stačí ho utrieť. Povlak zabraňuje pripaľovaniu a nalepovaniu surovín.

Na umývanie sa najväčšmi hodí horúca voda so saponátom, žiadnu extra chémiu neskúšajte. Očakáva sa, že takýto riad použijete na plynových varičoch, ktoré neznečistia vonkajšiu eloxovanú stranu.

Hliník

Sú z neho ešusy z armádnych prebytkov, vyrábajú sa z neho samovary a kotlíky na guláš. Ide o ľahučký materiál, pri ktorom by vás nemali trápiť utŕžené škrabance, preliačenia a ani patina, ktorá sa časom vypáli do mäknúceho kovu.

Pre čistenie použite tekutý prášok na riad alebo umývaciu pastu, ktoré fungujú podobne ako popol zmiešaný s vodou. Šetrne oderú povrch bez toho, aby po nich zostali hlboké škrabance. Ak vám to pripomenie umývanie pieskom či ílom z potoka, máte už čosi za sebou.

Hliník – tak ako niektoré plasty – má povrch z ktorého sa veľmi zle umývajú zvyšky tukov. Bez mydla či saponátu nikdy nedosiahnete v studenej vode dokonalý výsledok.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár