Je to zálesácka komnata, ktorá dokáže v prírode navodiť pohodlie domova. Vhupnete do hamaky, stiahnete závesy a razom sa ocitnete mimo nepohody tvrdej zeme, otravného hmyzu a chladivých závanov vetra.

Ak príde na hamaky, nie všetky sú rovnaké. Čo by ste povedali na trojvrstvový model, ktorý utají vašu prítomnosť v lese a dokáže sa prispôsobiť počasiu, nálade a potrebám? Od rozpuku jari sa zoznamujeme na potulkách krajom s hamakou DD Nest MultiCam.

Kója, ktorá ustráži vaše súkromie

Maskovanie je pri tejto hamake na prvom mieste. Bez toho, aby ste ladili farbu spacieho vaku, karimatky a nočného odevu s prírodou, o všetko sa postará hamaka samotná. Vo svojom vyhotovení pripomína kóju, ktorá uzavrie pred zrakmi ľudí celý váš svet.

Kamufláž pod chrbtom, kamufláž na stranách, kamufláž nad sebou. Cítite sa ako hrachové zrnko v struku, ktorý ho pre pohodlie obopína z každej strany. Tentokrát však v tmavej, štruktúrovanej kresbe MultiCam, ktorá s príchodom večera čoraz väčšmi splýva s okolím.

Nenechajte sa pomýliť tým, že na obrázkoch vidíte bivak, ktorý sa hojdá zavesený na dvojici kmeňov. Neuchráni pred dažďom, iba pred chladom a hmyzom. Ak potrebujete štít proti letnej búrke alebo dažďu, bez celty naviac to nepôjde.

Príjemná klíma predĺži sezónu

Ak proti hmyzu používate nad hamakou moskytiéru, určite viete o čo ide. I keď je všade kopa komárov a bodavých netvorov, vyspíte sa bez toho aby vám znepríjemnili noc. Sieťka však spomalí prúdenie vzduchu a zvýši teplotu vo vašej bezprostrednej blízkosti.

Rovnaké je to i v tomto prípade, avšak s mocnejším výsledkom. Plná plachtovina je menej priedušná ako sieťka, dvojica okienok pre vetranie pri hlave to doháňa iba s námahou. Ľahko sa za letnej noci môže stať, že vám bude vo vnútri horúco.

Spacák odložíte pod seba medzi dve spodné vrstvy a spíte naľahko, bez zakrývania – ako v Karibiku cez obednú siestu v závesnej sieti. Iné je to však, v chladnejšom počasí. Kým ostatní hľadajú útechu pri nočnom ohnisku, vy si užívate tepelný komfort uzavretého hniezda. A práve o tomto komforte celá hamaka je.

Skutočne všestranná

Chcete si len za pochodu oddýchnuť, ľahnúť na hodinku ku knihe a načerpať nové sily? Zavesíte hamaku ako je zvykom a ľahnete si na všetky jej tri vrstvy. Je príjemne pružná, nesmierne pohodlná a ľahko sa stane, že zaspíte i napriek tomu, že máte pred sebou ešte kopu plánov. Na prvý pohľad nik nezbadá, že je hamaka iná ako je zvykom.

Iné to je, ak chcete striešku pre trochu tieňa a ochranu pred padajúcou rosou. Dvojicou tyčiek a pružnými lankami natiahnete vrchné krytie, bočnice vyvesíte nahor a máte nad sebou baldachýn ako na kráľovskej posteli. S neobmedzeným vetraním, s dokonalým výhľadom do strán.

Stále sú tu však dve vrstvy látky, ktorú máte pod sebou. Rozopnete suché zipsy, vtlačíte dnu karimatku a razom vám je teplo od chrbta, ak je krajina chladnejšia ako vám je príjemné. Karimatka sa nekĺže, v plnej 60-centimetrovej šírke a dvojmetrovej dĺžke vám zaistí spodnú izoláciu.

Všetky tri vrstvy sú pevne spojené, žiadnu z nich nemôžete nechať doma. Ak však povážite, že tento všestranný balíček váži komplet s viazaním, tyčkami a prepravným vreckom 1250 gramov, nie je to vôbec zlé.

Pohodlie si užijete naplno

Hoci je hamaka šitá z plachiet formátu 270×140 centimetrov, nikdy sme nemali pri oddychu a spánku stiesnené pocity. Ak si viete ustrážiť uhly pri viazaní hamaky na stromy, potom môžete počítať s príjemným pohodlím.

Textília je jemná, mäkká s ľahkou prieťažnosťou, takže hamaka sa pri plnej záťaži správa podobne ako stredne mäkký matrac. Neprehýba sa vám v nej chrbát ako banán v sieťke, netlačia vás päty a členky ako je tomu na menej prieťažných textíliách. Miera komfortu je naozaj príjemná.

 

Dostatok priestoru vám umožňuje ľahnúť si uhlopriečne, čo je jednoduchšie bez karimatky medzi plachtami ako bez nej. Všetko je príjemne na dosah ruky. Dvojica vetracích okienok na bočniciach, štvorica vnútorných vreciek pre odkladanie dôležitých kusov výbavy, ale aj závesy pre lampičku.

Pridajte k tomu dobre riešené zispy a komfortné vyvesovanie oboch bočníc – razom sa cítite ako v malom, privátnom stane, ktorý vám dáva všetko čo od neho žiadajte. Nesnažte sa dohnať premokavosť impregnáciou – pri priedušnej textílii vám nepomôže. Ak chcete neprepršateľný stan, celta naviac musí byť. A spolu s ňou ďalšia šnúra, ktorú povesíte nad hamaku.

Prichystané za päť minút

Ak máte balenie a vybaľovanie hamaky v krvi, verte tomu že ani v tomto prípade nestrávite pri príprave miesta na spanie viac ako päť minút času. Stačí ak si nájdete dva stromy vzdialené od seba na sedem krokov a môžete sa pustiť do viazania.

Bez karabín, bez širokých popruhov, priamo na strom. Hoci sa dodávané viazanie na drsnej kôre smrekov trochu strapká, zo skúsenosti vieme povedať, že ho len tak ľahko neunavíte. Nosné viazanie je jednoduché, rovnaké je to s vrchnými, pružnými lankami. Zo začiatku možno chvíľu potrvá, kým sa naučíte tie správne uzly, aby sa pri hojdaní neuvoľnili.

Tyčky ktoré tvoria rozperu pre moskytieru sú trojdielne, zasúvate ich do šitej komory s obšitým vstupným otvorom. Ak vo výrobe všetko ušili ako treba, pôjde vám to rýchlo a jednoducho. My máme jednu komoru o kúsok kratšiu, ale za mesiace používania sa už stihla vyladiť na normál.

Pri balení do batoha je všetko ešte rýchlejšie. Žiadne skladanie – len všetko napchať do vrecúška a hotovo. Je dostatočne veľké na to, aby ste ani v mokrom počasí nemuseli súperiť s detailmi.

DD Nest MultiCam (99,00 €) je všestranná hamaka, ktorá poskytne v prírode maskovanie, ochranu pred hmyzom ale aj vytvorí uzavretú klímu, ktorá v chladnom a vlhkom počasí vyčarí komfort. Pridajte k nej karimatku, spací vak a celtu – razom máte riešenie pre celoročný pobyt v prírode. Ide o hamaku s výborne vyladenými detailmi, priestor pre vylepšenie vidíme v jej viazaní. Pridajte skoby, popruhy, lanko a ušetríte pár desiatok gramov váhy a aj nejaký ten čas pri rozbaľovaní a balení.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár