Je to výhľad, ktorý si zamilujete na prvé pozretie. Najprv vás upúta sýte podanie farieb, potom si všimnete detailnú kresbu ktorá netratí na jemnosti ani na kontrastných siluetách a ak slnko začne zapadať za obzor, ste presvedčení o tom, že svet je jasnejší ako sa denne javí byť na pochôdzkach.

Ak príde na ďalekohľady, výrobcovia rok po roku dokazujú, že dokážu ponúknuť lepší výhľad za menej peňazí. Aké to je, ak k svojmu boku priberiete model Delta Optical Forest II 8.5×50? Zoznamujeme sa s ním od polovice jari na potulkách podhorským krajom.

Pohodlie aj pre unavené oči

Spočiatku je to iba príjemný pocit, postupom času je z toho návyk, ktorý formuje vaše očakávania. Optické podanie tohto ďalekohľadu je mimoriadne prirodzené, takže nepotrebujete čas aby ste si naň navykli. Je to, akoby sa po pritisnutí k očiam stal vašou súčasťou bez ohľadu na to, či tak robíte po prvýkrát, alebo je vašim stabilným parťákom v teréne.

Kresba je ostrá, primerane kontrastná s rovnomerným charakterom od stredu zorného poľa po jeho okraj. Uvedomíte si to až po čase, keď na dlhé chvíle zaľahnete na mieste, aby ste sledovali rozmary vtáctva na konároch stromov, či lov líšky v lúčoch ranného slnka.

Oči sú svieže i po hodine pozorovania a nezáleží na tom, či sa počítate k mladíkom, pánom v najlepších rokoch alebo seniorom. Projekcia pupily s priemerom 6 milimetrov dáva oku príležitosť využiť celý jeho jemnocit. Mozog nemusí únavne filtrovať výhľad ktorý patrí k ďalekohľadu a ktorý prichádza perifériou.

Spoznáte to na pohode. Pozorujete priam podvedome, bez sústredenia. Akoby ste mali prepožičaný cudzí zrak – mocnejší, výkonnejší, detailnejší. A práve o tom to celé je.

Vydarená optika

Za všetkým hľadajte optickú sústavu, ktorá nie je úskokovým kompromisom pre dosiahnutie prístupnej ceny. Výrobca požil schému šošoviek v sústave 8 členov v 6 skupinách a hranoly z číreho, báryového skla BaK-4. Pridajte k tomu dokonalé čiernenie tubusov, antireflexné vrstvy na hranoloch, povlakovanie šošoviek pre zamedzenie fázového posunu a možno začínate tušiť, čo všetko vás čaká.

Oslovilo nás sýte podanie farieb, ktoré výrazne predbieha ostatné modely v tejto kategórii. Spoznáte to nielen pri pohľade do protisvetla, ale aj pri pozorovaní vzdialených kútov kraja, dolu v dolinách. Výhľad nie je vyblednutý a utopený v belavom opare diaľky, ale drží si svoj jasný, sýty a ostrý charakter. Práve tak, ako je tomu pri dobrých objektívoch zrkadloviek.

Nebojte sa straty farieb na kontrastných plochách, neobávajte sa toho, že sa svetlo na hranách bude lámať do farieb purpuru. Ak sme čosi spozorovali, bol to skôr nerušivý, zelenkastý tieň, ktorý nepatrne zmenil zafarbenie lesklých hrán architektúry.

Tak ako je obraz príjemne ostrý a farebné podanie sýte, rovnako si voľkáme aj nad plastickosťou reliéfov. Svet nie je iba séria pohľadníc s malou hĺbkou ostrosti postavených v radoch za sebou. Všetko má kontext, jasný z prechodov ostrosti.

Viac, ako by  ste čakali

Optikou zaostríte pri pozorovaní hmyzu a botaniky už na vzdialenosť dva a pol metra, výhľad do terénu má šírku 5,6 stupňa. Len pri blízkych, geometricky presných objektoch si všimnete, že optika má jemne vypuklé, sférické skreslenie. Kým zvislé, kolmé kontúry sa na oboch koncoch jemne rozbiehajú v šírke, pri pohybe ďalekohľadu pozorujete tento fenomén na fasádach budov. Nie je to však nič, čo by vás v prírode upútalo alebo rozrušilo.

Páči sa nám presné továrenské nastavenie ďalekohľadu, ktorý poskytuje rovnako ostrý detail v celom rozsahu pozorovaných vzdialeností. Do detailu sa kreslia jemne členité listy papradia na 50 metrov, vo vzdialenej lesnej výsadbe rozoznávate bez zlievania každý konár, list a štetinu ihličia. Akoby s pohľadom do vnútra lesa s ubúdajúcim svetlom rozlišovacia schopnosť neklesala.

Všetko sa to znásobuje včas rána, ale i po západe slnka. Svetelnosť objektívu a jeho jas sú mimoriadne priaznivé nielen pre noci so splnom mesiaca, ale aj pri slabších svetelných podmienkach. I keď riedke oblaky prekryjú časť hviezdneho neba, výhľad nezostane čierny, s ťažko čitateľnými kontúrami. Práve naopak.

Veľmi sa nám páči spracovanie zaostrovacieho mechanizmu, ovládaného stredovým kolieskom. Plný rozsah nastavenia je rozprestretý do jeden-a-štvrť otáčky, takže pokojný prst má pod kontrolou celú hĺbku výhľadu. Nemusíte neustále krútiť kolieskom, ak sa črieda popoženie vpred. Jemný chod, nízky, príjemný odpor a vrúbkovanie, akoby viedli prst automaticky.

Odolný do terénu

Vnútorné zaostrovanie, tubusy plnené dusíkom a vodotesné vyhotovenie sú v tejto triede ďalekohľadov  samozrejmosťou. Pridajte k tomu celoplošné, protisklzové pogumovanie a máte ďalekohľad, ktorý netreba neustále hýčkať v puzdre, aby sa mu čosi nestalo.

Výrobca pribalil mäkký, polstrovaný popruh pre nosenie na krku, krytky šošoviek, handričku na čistenie, pevné transportné puzdro a popruh pre jeho nosenie cez plece. Znamená to, že bez ďalších investícií si vystrojíte ďalekohľad tak, ako ste zvyknutí.

Chcete mať výklopné krytky na objektívoch a popruhom strážené krytky pre očnice? Nech sa páči, všetko je tam. Predsa by sme však prijali čosi naviac – očnice s oblým reliéfom, z mäkšieho materiálu, bez výrazných hrán. Hoci je pohodlia i s  tými štandardnými dosť, je to kus ergonómie naviac, ktorý nežiada na strane výrobcu extra výdavky.

Na stacionár i do kroku

Ďalekohľad váži príjemných 900 gramov, takže nie je bremenom ktoré by svojou užitočnosťou nevyvážilo hmotnosť, ktorú nosíte so sebou. Na posede, v kryte, na stacionári – je priam oporou vašej činnosti. Môžete ho položiť do machu, do trávy, na mokrú zem – stále je na dosah ak sa čosi zaujímavé ukáže.

Na pochode a pri potulkách  však pocítite jeho formát, ktorý prevyšuje zlatý, dobrý štandard 8×42. Za trochu nepohody na bruchu či pod rukou však získate nielen väčšie priblíženie s porovnateľnou šírkou výhľadu, ale hlavne svetelnosť a jas, vďaka ktorým vás zhoršené svetelné podmienky nikdy nezaskočia.

Prednosti sa prejavia v opare a daždi, ba aj deň sa zdá byť svojim spôsobom dlhší. Keďže váha nie je neprimeraná, ľahko sa podujmete k tomu, aby ste ho vzali so sebou, ak žiadate lepší komfort pre oči.

Vytrúsiť, opláchnuť, otrieť

Zatiaľ nepozorujeme, že by sa prejavovali klasické školácke slabosti. Všetky lepené štítky sú na svojom mieste, krytka statívovej skrutky sa pri pochode nevykrúca. Nemuseli sme ju poistiť niťou, nemuseli sme nič prenášať na novú, lepiacu vrstvu.

Pre údržbu stačí len vysypať ihličie z očníc, opláchnuť gumové krytie vodou v horskom potoku a ak treba tak i  preleštiť šošovky. Tento model v sparťanských podmienkach neplače, že by mu čosi chýbalo.

A predsa sme už pridávali kvapku bielej vazelíny do drážkového vedenia nastaviteľných očníc. Ale to i na iných ďalekohľadoch, ktoré po času idú zo sucha tuhšie.

Ďalekohľad Delta Optical Forest II 8.5×50 (149,90€) je asi tým najlepším, čo dokážete v tejto triede kúpiť za veľmi prijateľný peniaz. Ide o model s precíznou optikou s plným povlakovaním, s uzavretou konštrukciou plnenou dusíkom a mechanikou, ktorá je priam určená pre použitie v prírode bez ochranných puzdier. Oslovilo nás sýte farebné podanie, kontrastná, detailná kresba príjemná pre oči, ale aj široký pozorovací uhol a výkon v zhoršených svetelných podmienkach. Ak chcete vidieť do diaľok a prekonať šero, ide o model ktorý vám to plne umožní. Bez únavy zraku, v každom veku.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Jeden nedostatok by som uviedol: veľmi malé zorné pole. Pri 8,5 násobnom zväčšení, je zorné pole 98 m na 1000 metrov veľmi málo. Pre mňa teda určite. Moja skúsenosť je taká, že niet nad legendárny ďalekohľad Carl Zeiss Jena Jenoptem 10x50W – impozantné zorné pole, tón obrazu veľmi mierne a príjemne do žlta a nádherný obraz.

Pridaj komentár