Sú to rozmarné rána, pri ktorých má každý chuť na čosi dobré. Pri vtáčom koncerte, padajúcej hmle a praskajúcom ohníku povedľa celty sa každý kus civilizácie cení. I za cenu improvizácie.

Káva je klasikou, tá nikoho neprekvapí. A ani špekáčiky s cibuľou nevytrhnú lenivé ráno z pokojnej atmosféry. Ak však začnú šušťať zásoby v batohu a začne sa diať čosi nezvyčajné, všetci spozornejú.

Máte pocit, že nie je možné vyčariť v prírode na počkanie ľahučký, nadýchaný dezert plný ovocnej chuti a sviežosti? Potom vám zaručene chýba iba fantázia a troška zručnosti. Pustite sa do toho s nami.

Hrk-hrk-hrk

Hrkanie nie je ódou na prípitok, ale volaním po dezerte. Je to jednoduchšie, akoby ste mysleli. Konzerva mandarínok prežije v letnej spare búrku i pád zo skaly, smotana v škatuľkovom obale tiež nepotrebuje chladničku, aby sa nepokazila.

Pridajte k tomu čarovný prášok Dr. Oetker Créme Olé, marína keksy a zopár jahôd čo nazbierate okolo seba. Zvyšok je už iba rutinou. Mandarínky so šťavou, smotanu a krémový prášok dáte do ľubovoľnej litrovej nádoby a vyhrkáte na krém. Je to práca na minútu, vždy nás prekvapuje ako rýchlo príde k premene.

Hotový krém vydolujete do hrnčekov, prizdobíte a raňajky sú na svete. Akú smotanu pridáte, to závisí iba na plánoch dňa. Šľahačková dodá energiu, smotana na varenie z nej kus ukrojí. A ak príde na improvizácie, môžete ju vymeniť i za džús alebo osladenú vodu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár