Písali sa 60-te roky, keď sa v zálesáckych batohoch po prvýkrát objavili plastové fľaše. Nepochádzali však z armádnych prebytkov a neboli to ani obaly z nápojov. Na svoju dobu boli zriedkavé. Z laboratórií si ich prisvojili tí, ktorým učarila nízka hmotnosť plastu, jeho odolnosť a dokonalé utesnenie.

Ak v týchto riadkoch spoznávate príbeh firmy Nalgene, nemýlite sa. Vstúpila do sveta vrcholových športov a dodnes patrí k obľúbeným výrobcom týchto nádob. Aká je ich tritánová litrovka so širokým hrdlom? Zoznamujeme sa s ňou od včasnej jari na potulkách prebúdzajúcim sa krajom.

Materiál na prvom mieste

Zabudnite na plasty ktoré krehnú a praskajú, zabudnite na vyplavovanie pachutí, ktoré sa vo vode objavia pri dlhodobom skladovaní a zahriatí na slnečnej horúčave. Staré materiály sú na ústupe a inak tomu nie je ani v tomto prípade.

Od prvého kontaktu čítate na dne fľaše informáciu o tom, že je bez zmäkčovadiel, ftalátov, BPA a BPS. Výrobca s hrdosťou poukazuje na to, že siahol po robustnom a pevnom tritáne. Pohodíte prázdnu fľašu na zem, stisnete ju mocne v prstoch a vidíte, že to nie je žiadna poddajná, jednorazová PETka z nápojov.

Rovnaký materiál používajú pre pracovné nádoby výrobcovia mixérov, rovnaký materiál nájdete v najnovších kuchynských robotoch. Tritan je synonymom pevnosti, odolnosti a trvácnosti bez prasklín a únavy. Nemáme dôvod namýšľať si, že výrobca čosi prehliadol alebo pokazil.

Steny sú hrubé cez jeden milimeter a figúra fľaše je zaoblená, bez ostrých hrán a preslabených miest. Máme pocit, že v rovnakom stave ako je dnes ju budeme z batoha vyťahovať i po rokoch každodenného používania.

Najjednoduchší z tvarov

Táto fľaša je dokonalým príkladom starej, osvedčenej klasiky. Nenájdete tu žliabky a prelisy pre oporu prstov, nie sú tu žiadne dekoratívne prvky, ktoré by zhoršovali pomer veľkosti k objemu. Fľaša má tvar zaobleného valca bez ozdôb.

Vezmete ju von zopár krát so sebou a rýchlo prídete na to, že s priemerom 93 milimetrov vám okamžite sadne do titánového hrnčeka na varenie. Razom, akoby sa jeho objem po navlečení na fľašu vytratil z batoha. Treba len nájsť nové miesto na pokrievku a je hotovo.

A ak pridáte starú, odstrihnutú podkolienku ako vonkajší obal, dlhšie uchová svoje útroby čerstvé a vyhnete sa roseniu jej povrchu. Je to ako s termoskou. Zrazu nehrká v batohu a nešmýka sa v mokrých rukách.

Vhod padne vodoznak s krokovaním po 100 mililitroch, ktorý je vytlačený na vonkajšom plášti fľaše. Zatiaľ nemáme pocit, že by sa potlač odierala a strácala. Určite by sme však boli pre trvácnosť vodoznaku spokojnejší, ak by bol súčasťou formy a mal podobu vystúpených reliéfov.

Fľaši svedčí miesto v bočnom vrecku turistického batoha, veľmi dobre zapadne aj do taktiky. Dobrou správou je, že hoci ide o litrovku podľa vodoznaku, po samý vrch hrdla sme namerali objem až 1160 mililitrov. To je pekných 16 percent naviac.

So širokým hrdlom

Ak má fľaša vstupné hrdlo s priemerom 5,2 milimetrov, je to dobrá správa pre každú improvizáciu. Dostanete do nej ľad pri balení na cestu, naberiete do nej vodu i zo zemnej studničky alebo plytkej, horskej bystriny.

Fľaša poslúži ako bezpečná nádoba na prepravu vajíčok, inokedy z nej spravíte kontajner na zber drobných lesných plodov. A ak máte takýchto fliaš viacero, už nerozmýšľate nad tým, či sa niektorá z nich na čas stane bezpečným zásobníkom na múku alebo ryžu.

Fľaša samotná váži 178 gramov a našu priazeň si získala vďaka jej spoľahlivosti. Tesnenie zabezpečuje tvarové vyhotovenie závitov a nie nejaká gumička či tesnenie. Ba i zátka je upevnená k fľaši popruhom, aby sa nezgúľala z horského hrebeňa dolu do strže.

Spravte z nej vode nepreniknuteľnú geocache, vyrobte si z nej expedičnú ká-pé-zetku,  vložte do nej najcennejšie veci výbavy pri splavovaní rieky. Môžete si byť istí tým, že vlhkosť neprepustí nielen dnu, ale ani von.

Odhalí svoj obsah

Hoci máme v používaní farebný variant tejto fľaše, veľmi sa nám páči jej priehľadnosť. Cez hladký povrch možno sledovať v nabratej vode i ten najjemnejší stupeň znečistenia. V lúčoch slnka sa trblietajú drobné kúsky minerálov horskej bystriny, pred očami sa objaví každý náznak kalu či znečistenia, ktoré v studničke i potoku uniknú pred zrakom.

Keďže výrobca použil štandardizovaný, 63-milimetrový závit, počítať môžete so všetkým príslušenstvom, ktoré patrí k príprave vody i pitnému režimu. Naskrutkujete na ňu filtračné systémy, pripojíte k nej hydratačný systém s hadičkou, aby ste mohli upíjať vodu za pochodu, bez otvárania fľaše.

Ak si budete vybrerať tú svoju, voľte odtieň cez ktorý bude vidno dnu i za včasného rána lebo zamračenom, daždivom počasí. Obzvlášť v prípade, ak radi čerpáte vodu z prírodných zdrojov, ktorých je v našej krajine naozaj dosť.

Čistenie do pohody

Hladký povrch bez prelisov a široké otvory sú priam predpokladom pre bezproblémové vyplachovanie fľaše, jej dezinfekciu a čistenie po použití na zber ovocia či čerstvé suroviny. Napustíte dnu vodu, prehrkáte ju, pridáte dezinfekčnú tabletu a ste za vodou.

Odolnosť tritánu voči chlórovým dezinfekčným tabletám máme vyskúšanú pri širokej škále fliaš, takže sa nemusíte obávať tomu, že by chlór znížil svoju účinnosť, alebo poškodil povrch fľaše. Armádne i expedičné tablety a kvapky fľaši neublížia.

Zálesácka fľaša Nalgene 32oz Wide Mouth (9,35€) je dokonalou voľbou pre pikniky, potulky krajom, kempovanie, ale aj zrýchlené presuny, diaľkové pochody a turistiku. Ide o fľašu výborne spracovanú, s mimoriadnou odolnosťou a kompletnou prípravou pre príslušenstvo a čerpanie vody z prírody. Odložte bokom staré plasty a hliník, vstúpte do éry tritánu a nerezu. Nízka hmotnosť vás presvedčí o tom, že ide o voľbu ktorá naozaj stojí za to.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Túto fľašu poznám a používam už asi 8 rokov.. odkedy som ju zazrela vo filme „127 hodín“… je veľmi obľúbená po celom svete, a preto sa dá sa k nej dokúpiť kopec drobností od rôznych výrobcov, od uzáveru s krabičkou na lieky, sitko na čaj, pítko so slamkou, atď..
    Mám ich hneď niekoľko, dokonca aj dve pollitrové, kt. sú dobré napr. na oriškové zmesi a podobne, a aj 1,5 litra je fajn, keď treba vody viac.
    Dobre poslúži aj s vriacou vodou a dať si ju v chladnejšej noci do spacáku.
    Mám aj podobnú verziu od firmy GSI, ale tá nie je už taká dobrá ako Nalgenka.
    Na jednej Nalgenke sa mi už vytlačené mililitre vyšúchali, z výčka sa odtrhla tá plastová vec na zavesenie (dá sa kúpiť celý nový vrchnák), ale nič to nemení na kvalite tejto fľašky.
    😉

  2. Ten bonus, akým teplotným rozmedziam je odolná ste zabudli. Do tej flaše si bežne zalievam čaj a v noci ju používam v spacáku ako termofór.

Pridaj komentár