Otvoríte plechovú škatuľku, vylovíte z nej útlu porciu čokolády a vyčkávate, kým sa jej chuť nadobro rozplynie v ústach. Od tej chvíle, akoby bol deň krajší i napriek tomu,  že je chladno a sychravo.

Ak príde na čokoládu, určite by nemala chýbať v žiadnom zálesáckom batohu. V núdzi dodá energiu a vylepší náladu, v očakávaní odmeny zasa poskytne pôžitok. Aká je legendárna Scho-ka-kola, s ktorou otvárali v Berlíne letné olympijské hry v roku 1936?

Zabaľ a zabudni

Je  to najlepšia vec, ktorú s kovovou škatuľkou čokolády môžete spraviť. Pribalíte ju do batoha a raz príde deň, kedy vás táto zabudnutá zásoba príjemne prekvapí. Vďaka baleniu v kovovej škatuľke sa nemusíte báť toho, že sa čokoláda poláme, vybalí alebo rozsype po batohu.

S fóliovým lemom a dobre sadnúcimi dielmi plechovičky je v úplnom bezpečí. Za odolnosťou a trvácnosťou však treba hľadať aj receptúru. Hoci nejde o tropickú čokoládu v pravom zmysle slova, Scho-ka-kola nie je priveľmi náchylná na roztopenie.

Ak sa viac pohybujete v lesoch ako na horských lúkach, ani letné spary nepremenia jednotlivé porcie čokolády na rozpustený krém. Nesmiete však zabudnúť batoh na prudkej páľave, kde sa za pár desiatok minút rozpáli tak mocne, ako solárny panel pri nabíjaní navigácie.

Trojica povzbudení

Čo môže mať čokoláda spoločné so športovými výkonmi? Scho-ka-kola stavia svoje meno nie na najjemnejšej chuti, ale na povzbudení. Jej receptúra kombinuje čokoládovú hmotu s kávou a kolovými orieškami. Znamená to, že popri rýchlych cukroch dodá telu i rastlinné stimulanty.

Pri dnešnej receptúre možno povedať, že v jedinej 100-gramovej škatuľke sa ukrýva toľko kofeínu, koľko ho pripadne na dve espresá. Pridajte k tomu kakao a kolu ktoré prebúdzajú v človeku dobrú náladu a viete, čo máte očakávať. Uvoľnenie, pohodu a príjemné pomyslenie.

Boli však časy, keď receptúra pracovala s dvojnásobným množstvom kofeínu. Táto čokoládová legenda bola súčasťou prémiového vojenského proviantu vo veľkej svetovej vojne. Dnes je však príjemnejšie pomyslieť na športové výkony.

Presne rozdelené porcie

Každá plechovička je papierovým predelom oddelená do dvoch vrstiev a každá vrstva je nadelená na osem samostatných kúskov čokolády. Znamená to, že 100 gramov obsahu si môžete zadeliť na čiastkové výkony, dni alebo medzi ostatných zálesáckych parťákov s presnosťou a spravodlivosťou.

Hoci je pomyslenie na 6,25-gramovú kocku pri čítaní od počítača tak trochu komické, v prírode sa zdá akoby sa vyrovnali pásiku čokolády, ktorú možno v tejto chvíli ujedáte z tabuľky doma. Za všetkým je vyššia teplota topenia, ktorá sa prejavuje nielen v batohu ale aj v ústach.

Každá škatuľka čokolády poskytne približne 550 kcal energie. Tá síce nepokryje dennú spotrebu pri aktívnom vyžití v teréne, môže byť však príjemnou, vopred kalkulovanou podporou pri pochodoch, presunoch a behoch.

Dve chute na výber

Vyplatí sa dať prednosť horkej klasike v červenej škatuľke (58% kakaa), alebo sa pustiť na vlne mliečnej čokolády v modrom balení (30% kakaa)? Všetko záleží na tom, akú čokoládu máte radi. Prvý kontakt môže byť tak trochu chladný, neosobný a odlúčený.

Na jazyku cítite ostré vlnky reliéfu, avšak chuť sa vyplavuje až príliš pomaly. Ak však naplno prepukne, nie je to chuť horkej čokolády ani čokolády na varenie. Za tónmi chutnej, trošku zemitej čokolády sa rozvíjajú ďalšie chute. Káva je ako korenina, kolový oriešok ako jemná prísada. Všetko sa to v priebehu minút zleje do harmónie a vy viete, že niet inej čokolády, ktorá by chutila podobne. Ani stará dobrá Bona, na ktorú zostali iba spomienky.

Mliečna verzia je jemnejšia, s troška rýchlejším nástupom chutí. Všetko začína mliekom, z ktorého čoraz mocnejšie vychádza chuť kakaa. Káva a kolový oriešok akoby sa strácali v počiatočnom ošiali a aj v polovičke vychutnávania sa zdá, že nevyzneli v plnej sile. Objavia sa až na koniec, keď pátrate po tom, kam sa celé sústo roztratilo. Práve rýchlejší nábeh chuti môže byť stimulom, prečo by ste si mali vybrať túto chuť.

Nápoj na počkanie

Všetko sa mení vo chvíli, keď sa rozhodnete vychutnávať za ranného oparu čokoládu zo svojej kupilky. Dve kocky čokolády prídu na 100 mililitrov horúcej vody, v ktorej sa rozpustia v priebehu minútky.

Najprv kocky stratia svoj tvar, potom sa rozlejú v drobných kvapkách do vody a nakoniec sa táto nesúrodá zmes zosobáši natoľko, že sa dá vychutnávať pitím. Zavrite oči a hľadajte chute, ktoré sa rozvinuli v troška inom zložení ako z kocky v ústach.

Nenechajte sa odradiť prvým pohľadom. Nie, zo Scho-ka-koly nevyčarujete uprostred horskej stráne šálku belgickej čokolády hladkú ako hodváb. Stále to bude akosi pol-na-pol s neistým výzorom. Chuť je však výborná a ak môžete pridať za lyžicu sušeného mlieka a kocku cukru, potom máte z rovnakého množstva čokolády porciu na celú dvojdecovú kupilku.

Ak v tejto chvíli pomýšľate na kuskus, ovsené vločky alebo iný raňajkový prídavok, potom vám určite hlavou prebehlo pomyslenie aj na Pikao v tube. Áno, čokoláda patrí do prírody v akejkoľvek podobe.

Scho-ka-kola (2,83€) nás presvedčila o tom, že je priam pripravená otvoriť vám cestu k čokoláde v jej spracovaní pre potulky krajom. V pevnom a odolnom balení, s trvácnou a povzbudzujúcou receptúrou ide o poživeň, ktorá poteší vo chvíľach núdze, ale aj pôžitkárskeho vychutnávania. Vhoďte si jednu škatuľku do batoha a sama napíše váš príbeh, ktorý si s ňou spojíte.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár