Oddeľte od termosky hrnček, zbavte ju dômyselnej, vysokej zátky a uštedrite jej hrdlo s čo najširším priemerom. Bez toho, aby čokoľvek stratila na svojej schopnosti udržať vo svojich útrobách teplo alebo chlad, razom mení svoju podobu.

Máte pocit, že všetky termosky sú akési priveľké? Potom vás určite zaujme 330-mililitrový Sealed Thermal Mug od firmy Highlander, ktorý je kdesi na pomedzí termosiek a termohrnčekov. Zoznamujeme sa s ním na sólo potulkách krajom.

Veľa miesta nežiada

Nezáleží na tom, či vyrážate do prírody na jediné popoludnie s kapsou prehodenou cez plece, alebo sa balíte do batoha na niekoľkodenný pochod. Termoska s výškou 17,5 centimetra má priemer 70 milimetrov, vďaka ktorému ju vopcháte na ktorékoľvek miesto.

Nejde o citlivku, ktorá by sa otĺkla vo vonkajšom bočnom vrecku. Nič nestratí na svojej funkčnosti, ak ju obijú kolíky k celte, ktorá poslúži pre nocľah. Predstavte si ju ako valček so zaoblenými hranami, ktoré hladko prekĺznu cez každú lemovku, hranu priečinka alebo pružný okraj vrecka.

Prázdna termoska váži 244 gramov a hoci máte z obrázkov pocit, že vás nemá čím prekvapiť, vedzte že jej viečko ukrýva pod utajeným závitom úložný priestor. Či ho naplníte kockami cukru, kávou, čajovými vrecúškami alebo izolačnou výplňou pre zlepšenie vlastností je iba na vás.

Musíte si však vypestovať cvik a zručnosť pre otváranie tohto priestoru. Nie je tu žiadne vrúbkovanie či opora, do ktorej by ste vedeli oprieť prsty či dlaň pri odkrúcaní.

Výkon príjemne prekvapil

Poslúži  táto termoska bez ďalšej výbavy ako termohrnček, z ktorého povzbudíte svoje telo po výstupe na vyhliadku? O tom, či si popálite ústa na kovovom leme alebo nie rozhodne počet hodín vašej vychádzky.

Ak termosku naplníte pri odchode z domu v skorom jarnom období horúcou kávou, po hodine bude mať 85 stupňov. Po dvoch 74, po troch 66 a tak sa cez 58, 53, 49, 44, 41, 38 °C dostanete k 35,4 stupňu po desiatich hodinách na potulkách prírodou. To je naozaj výdrž, ktorá stojí za to.

Nik nepočíta s tým, že sa budete s horúcim nápojom deliť, iba ak by ste si pribalili hrnčeky naviac alebo sa bratsky podelili priamo zo širokého hrdla termosky. Veď v prírode majú k sebe ľudia bližšie ako v ruchu mesta či vidieka.

Odnesiete v nej i obed

Keďže hrdlo má priemer 54 milimetrov, poľahky cez neho dostanete dnu i polievkovú lyžicu alebo vidličku. To priamo pobáda k tomu, aby ste si z príležitosti vzali so sebou i teplé občerstvenie, ak je vonku sychravé počasie.

Kým pri hustej polievke môžete počítať s rovnakým hodinovým rozpisom ako pri nápojoch, cestoviny, zemiaky či ryža s mäsom na šťave predsa len vychladnú približne dvojnásobným tempom. Stále to však znamená, že v termoske i po piatich hodinách pochodu nájdete jedlo, ktoré je ešte stále príjemne teplé.

Vyhnite sa kovovému príboru, plast je do tejto nádoby vhodnejší. Nie preto, že by ju poškodil. Ide len o nepríjemný, cinkavý zvuk, ktorý dokáže v tichu prírody úplne narušiť pokoj na mieste.

Chladnička pre letnú sezónu

Tak ako termoska udrží svoje útroby v teple, dokáže v teplej sezóne roka poslúžiť ako chladnička. Vychladíte ju kockami ľadu, naplníte podchladeným, marinovaným mäsom nakrájaným na kocky a môžete počítať s tým, že svoj druhý deň v prírode začnete parádnymi raňajkami, pri ktorých si mäso rozpražíte pri ohnisku na panvičke.

Podobné je to s mliekom, ktoré predsa len chutí lepšie v jeho prirodzenej podobe ako z prášku, ktorý vždy nesie pachute srvátky. I mlieko vydrží čerstvé do druhého dňa, takže to znamená nielen prísľub kakaa večer pred spaním, ale aj cereálie s mliekom na raňajky, alebo šálku čierneho čaju s cukrom a mliekom.

Ak túto termosku položíte po boku pollitrovej, jedálenskej klasiky, okamžite vidíte ten rozdiel. Namiesto nízkej, tučnej nádoby máte štíhly kúsok pre lepšie balenie. V nejednom batohu je to výhoda na nezaplatenie.

Veko s podtlakovým ventilom

Páči sa nám, že termoska ani po vychladnutí obsahu nebráni tomu, aby ste ju mohli pohodlne otvoriť. Podtlak, ktorý vzniká vo vnútri sa vďaka silikónovému ventilu vo viečku vytráca. Termoska priebežne prisáva podľa potreby vzduch, aby sa jej viečko nezablokovalo tak, ako pri zaváraninách.

Bezproblémové je aj čistenie a údržba. Telo termosky je celokovové, silikónové tesnenia z plastového viečka možno podľa potreby vytiahnuť pri každom umývaní. Ak výrobca použil na výrobu viečka kvalitný plast – čo ukážu až roky používania – zdá sa, že ide o šikovnú nádobu nielen pre zálesákov, ale aj pre turistov a športovcov. Vždy s porciou pre jedného človeka, ktorý ju nesie.

Popri striebornom modeli ponúka výrobca i varianty s farbeným povrchom, rovnako ako ostatní výrobcovia však zabúda na to, že plechová termoska môže v batohu hrkať. My používame obaly zo starých podkolienok, mohol by sa nájsť niekto, kto by na tento detail myslel už pri samotnom začiatku.

Highlander Sealed Thermal Mug (9,90 €) je pre niekoho termohrnčekom, pre niekoho jedálenskou termoskou. Menším objemom a štíhlym vyhotovením však šikovne vypĺňa medzeru v sortimente ostatných výrobcov. Ak vyrážate do prírody vždy za seba a radi si posedíte pri dobrom nápoji a jedle, je veľká šanca že vás táto nádoba zaujme. Izolačné vlastnosti má výborné, hygiena je pod kontrolou, zraniteľná je iba plastová zátka, ktorá by rozhodne nemala ísť do umývačky riadu. A ak cestou narazíte na maliny, černice alebo čučoriedky, viete kam s nimi. Do termosky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár