Je to celoročný sprievodca pre potulky krajom. V zime chráni vodu pred zamrznutím a udržiava čaj i kávu v príjemnej, horúcej teplote. V lete zasa bráni tomu, aby pramenistá voda stratila čaro svojho chladivého osvieženia.

Ak príde na termosky, svojou váhou a objemom zatiaľ fľašiam konkurovať nedokážu. Každý rok však prichádzajú s vylepšeniami, ktoré dokážu osloviť. Aká je nová termoska Klean Kanteen TK PRO s objemom 750 ml? Zoznamujeme sa s ňou od sklonku zimy na potulkách krajom.

Len nerez a silikón

Vypustite dávne spomienky na rozbité vákuované sklo, zabudnite na nespoľahlivé mechanizmy plastových zátok, ktoré po pár rokoch používania skrehli a polámali sa. Táto termoska je vyrobená tak, aby starla čo najpomalším tempom. Vývojári upustili od plastov a pohyblivých súčastí a vydali sa cestou istoty.

Fľaša, zátka i pohár sú vyhotovené z nerezového plechu, na kontaktných plochách sú natiahnuté vymeniteľné, silikónové tesnenia. Pridajte k tomu dvojicu závitov a máte pred sebou izolačnú nádobu v jej úplnej nahote a jednoduchosti. Odkrútite dielce a je otvorená, zakrútite ich a opäť dokonale tesní. Preliačený plech, odretý povrch a ani ťuknutý roh nič nezmenia na tom, ako termoska funguje.

A ak sa stane, že silikónové tesnenie po čase predsa len nejakým spôsobom poškodíte, hravo ho vymeníte za nové. Jedno i druhé sú súčasťou zátky, kde sú osadené v žliabkoch. Bez lisovania, lepenia, len tesným kontaktom.

Či sa rozhodnete pre čiernu termosku s matným, protišmykovým povrchom, alebo sa vám zapáčilo nahé vyhotovenie lesklého kovu je iba na vás. Tento model zatiaľ iné povrchové úpravy nepozná.

Trochu iný závit

Čím to je, že závity dostali nevšedné, bodové vyhotovenie? Kým na fľaši nájdete dvojicu klasických skrutkovíc, na pohári a zátke sú iba dvojrady kontaktných bodov. Akoby ktosi prerušil závit na každom centimetri s precíznou presnosťou.

Zámer pochopíte pri prvom pohári horúceho čaju. Stačí aby ste zátku uvoľnili o dve tretiny otáčky a smelo môžete nalievať horúci nápoj do hrnčeka. Nech je termoska otočená akokoľvek, spodným lemom tečie nápoj do pohára a vrchným dnu vniká vzduch. Hľadanie šípok a značiek na zátke je minulosťou.

Čo sa v prechodných obdobiach roka môže javiť ako pridaný komfort, vo veľkých mrazoch môže zamedziť tepelným únikom. Teplo zostane pri nalievaní uzavreté dnu, čo môže znamenať dalšiu pol hodinu výdrže naviac.

Čaj zostane teplý do zajtra

Telo termosky má dvojplášťové vyhotovenie až po vrchný lem závitu. Izolácia dosahuje väčšiu hrúbku práve tam, kde ju treba pre dosiahnutie účinnosti najviac – vo vrchnej časti fľaše. Tam je nápoj najhorúcejší a práve tam sú tepelné úniky vždy najväčšie.

Je nemožné, aby ste si nevšimli zhrubnutie plášťa v rozširujúcom sa konuse hrdla. Kým v ploche termosky počítate izolačný odstup v milimetroch, v tomto mieste je bariéra hrubšia ako jeden centimeter.

Pridajte k tomu izolovanú zátku a dvojplášťový hrnček – razom je jasné o čom je reč. I keď je v termoske takmer vriaci čaj, na dotyk vám bude primŕzať k prstom. Dovetok PRO v názve tohto modelu nie je iba marketingovým korením. Je to súbor detailov, aké na ostatných termoskách nenájdete.

Na sklonku zimy už nie sú mrazy tak silné ako v jej plnej sile. Z našich pozorovaní sme pri teplotách tesne pod nulou zistili, že v priebehu každých dvoch hodín klesne teplota v termoske približne o 5 až 6 stupňov.

Znamená to, že ak si do termosky nalejete vriaci čaj, po štyroch hodinách bude mať 84 stupňov, po desiatich 69, po dvanástich sme nikdy neklesli pod 64 stupňov. I po 24 hodinách čakania sme v termoske odmerali teplotu málo cez 48 stupňov Celzia. Vždy s plným objemom, bez upíjania. Táto termoska si naozaj zaslúži  pozornosť a tešíme sa na to, ako ju prevetráme v horúcej, letnej spare.

Jednoduchá údržba

Intuícia napovie, že s udržiavaním termosky v čistote to nebude náročné. Nerezový plech neprijíma chute a pachy, pri čistení znesie i tie najagresívnejšie čistiace prostriedky. Rovnaké je to so silikónovými tesneniami. Ak treba, dostanete sa pri umývaní hravo aj pod ne.

Hrdlo má otvor s priemerom 42 milimetrov, čo je dosť na to, aby ste sa dostali kefkou do každého zákutia. I preto by vás nemalo prekvapiť, ak vás bude termoska pobádať k tomu, aby ste ju naplnili rizotom, omáčkou, polievkou, alebo surovinami na varenie v prírode – vyklepnutými vajíčkami, marinovaným mäsom krájaným na kocky, či chladeným ovocným šalátom pre osvieženie na vyhliadke. A možno si cestou dolu nazbierate i čosi malín, brusníc alebo čučoriedok na doma ak bude sezóna.

Termoska sa naozaj jednoducho čistí, takže žiadny odvážny plán nie je výmyslom, ktorý by ste neskôr oľutovali.

Šikovný formát

Termoska Klean Kanteen TK PRO váži prijateľných 634 gramov, ktoré sú protiváhou k 750 mililitrovému objemu. Hneď od počiatku máme pocit, že vyhotovenie má čosi do seba. Termoska dosahuje výšku klasickej pollitrovky, pribrala iba na svojom priemere. Dobre sadne aj do menších batohov, neprekáža v bočnom, pohotovostnom vrecku, a je príjemne kompaktná.

Páči sa nám protišmykový povrch, ktorý výborne funguje s holými, zmáčanými rukami, ale aj rukavicami. A to nielen na fľaši samotnej, ale aj na pohári. Ako sa pije z dvojvrstvového plechu? Lem je príjemne široký, príliš horúcim čajom sa nepopálite na ústach. Ak však príde na ruky, zostávajú v mrazivom chlade. Nezohrejete sa tak, ako na plastovom poháriku – toto nám tak troška chýbalo.

Termoska pre svoje širšie a nižšie vyhotovenie dosahuje výbornú stabilitu pri ukladaní na nerovný terén. Hoci jej ťažisko závisí na výške hladiny, predsa len je kontaktná plocha väčšia ako je pri nápojovkách zvykom. Nezgúľa sa dolu brehom z nepozornosti.

Nerezová termoska Klean Kanteen TK PRO 750ml (65,94€) patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete v tejto chvíli pre uchovanie horúcich a studených nápojov kúpiť. Očakávať od nej môžete dlhoročnú službu bez porúch, dokonalú hygienu pri čistení, ale aj izolačný výkon, ktorý dosahuje naozaj špičkové parametre. V ponuke sú aj 500 a 1000 mililitrové varianty, v dvoch farebných vyhotoveniach. Ak nemáte radi zlyhania a nepredvídané mrzutosti, je to jasná voľba.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár