Je to tá najväčšia nepríjemnosť, aká vás môže zastihnúť s lampášom v ruke. Kliknete na vypínač a zistíte, že batérie sú vybité. Razom je i obyčajná čajová sviečka záchranou, hoci svojim slabučkým svetlom nedosiahne ďalej ako na tri kroky od plameňa.

Sú však svietidlá, ktoré sa snažia byť v pohotovosti za každú cenu. Ako to vyzerá ak výrobca skombinuje solárny panel s prefíkanou elektronikou, aby dosiahol svoj cieľ? Zoznamujeme sa s lampášom PowerPlus Salamander, ktorý sa s energiou dokáže aj podeliť.

Odolá dažďu i záplavám

Nenechajte sa oklamať ľahkým, plastovým vyhotovením tento lampičky. Hoci pôsobí svojim spôsobom skromne, predsa len toho znesie viac akoby ste čakali. Zabudnete ju vo dvore na daždi, vypustíte ju z ruky nad nádržou s dažďovou vodou a predsa jej vlhkosť neublíži. Aj keby v trávniku za chatou zostala zabudnutá niekoľko týždňov, nájdete ju vo funkčnom stave.

Výrobca použil široké závity, pružné tesnenia a epoxidovú živicu na to, aby utesnil všetky konštrukčné prvky proti vlhkosti a prachu. Veľmi rýchlo sme spozorovali, akou hravosťou sa dizajnéri pustili do práce. Lampička pláva na vode, neklesne ku dnu. Ak ju položíte na stôl, vždy sa natočí solárnym panelom nahor. A ak ju položíte reflektorom nahor, zotrvá tak i na nerovnom podklade.

Jedinou zraniteľnosťou je plast samotný. Formuje nielen telo, vypínač a krytky lampáša, ale aj celú zostavu reflektora. Nie je tu žiadne zosilnenie, ktoré by dokázalo tlmiť nárazy, pády a pôsobenie tlaku. Menej šetrné používanie znesie, na extrémy však nie je vyzbrojená.

Energia z dvoch zdrojov

Lampička má zabudovaný Li-Ion akumulátor, ktorý je vybavený hneď dvomi spôsobmi nabíjania. Tým prvým je zabudovaný USB port. Použijete powerbanku alebo nabíjačku zo svojho mobilu, zasuniete káblik do konektora chráneného spodným krytom a za tri a pol hodiny je lampáš pri plnej sile. Farebná LEDka na boku vám prezradí, či sa už nabíjanie skončilo.

Všetko však môže byť aj inak. Ak lampičku položíte na okenný parapet, cez solárny panel sa bude na priamom slnku neustále dobíjať. Panel má výkon 0,25 wattu a zo svojich skúseností z krátkych zimných dní môžeme povedať, že skutočne funguje i v takýchto podmienkach.

Hoci nejde o plnohodnotný zdroj energie, ktorý by dočerpal energiu doplna za jediný deň, v úplnej tme nezostanete ani pri týždennom pobyte na chate mimo dosahu elektrickej siete. Elektronika tejto lampičky sa správa mimoriadne nezvyklo.

Dosvieti na 100 metrov

Výrobca si nedal veľa námahy s návrhom zostavy reflektora. Spolieha sa na mikrošošovku LEDky a hlboký odrazový kalíšok bez povrchového štruktúrovania. Výsledkom je pomerne široký kužeľ s nerovnomerným rozložením svetla.

Polovica výkonu sa sústreďuje do stredového bodu tvoriaceho 10 percent plochy, štvrtina putuje do širokého, okrajového lemu a zvyšok sa rozkladá medzi tieto dve hraničné zóny. Svetlo tak získava charakter pátracieho lampáša, ktorý kladie dôraz na diaľku a širokú, okrajovú perifériu.

Pri plnom výkone sa jeho studené svetlo dostáva na vzdialenosť približne 100 metrov so slabšou kresbou farieb a reliéfov. V diaľke rozoznávame predmety a detaily terénu, v periférii zorného poľa vidíme kontext. Príjemne nás prekvapilo, že jemnocit oka nič nestratil v slabšie nasvietenom medziprstenci – vnímanie priestoru je vďaka tomu výborné.

S prepnutím výkonu na úsporný režim klesá dosvit na 60 metrov s tým, že charakter nasvietenia zostáva rovnaký, len farebné podanie sa vytráca ešte väčšmi. Rozoznať farebné odtiene je už nemožné, sýte farby zostávajú čitateľné.

Ide o lampičku, ktorú si nevezmete na nočný pochod neznámou krajinou. Výborne však poslúži pri navigácii na kratších trasách, alebo pri práci vo dvore, či nasvietení miesta sedenia alebo interiéru. Páčilo by sa nám, ak by výrobca pridal jednoduchý difúzor, ktorý by stred pátracieho kužeľa rozptýlil do plochy.

Úsporná elektronika

Cieľom lampičky je udržať vás mimo dosahu tmy za každú cenu, čomu zodpovedá aj jej stratégia. Nie je tu elektronika, ktorá by držala konštantný jas. Nie je tu ani čip s pamäťou, ktorý by vás ušetril cyklovania dvoch režimov svietenia a vypínania.

Jas nebadane klesá so slabnúcim akumulátorom a možno si ani nevšimnete, že už po dvoch hodinách svietenia výkon poklesol na polovicu. A klesá viac a viac, až kým sa po 40 hodinách nepretržitej prevádzky nedostanete na dočasnú nulu.

Ak výrobca v tabuľkách udáva, že vás čaká 7 hodín svietenia pri plnom výkone a 5 pri tlmenom, nie je to až tak úplne pravda. Keďže voľba výkonu je podradená stratégii šetrenia energiou, viete len to, že svietite a ešte veľmi dlho aj budete. Ako mocne, to ovplyvniť nedokážete. A práve to je ten moment, keď pochopíte aký je prínos solárneho panela. I keby nazbieral čo i len troška energie, môže to znamenať dlhé hodiny slabej svetlušky namiesto úplnej tmy.

Páčilo by sa nám, ak by elektronika fungovala trochu odlišne – s dvomi režimami stabilného svietenia bez slabnutia výkonu a tretím režimom pre dosiahnutie maximálneho času svitu.

S energiou sa podelí

Lampička je vybavená funkciou powerbanky, vďaka ktorej dokážete v núdzi získať energiu pre svoj mobil, navigáciu, alebo iný, nevyhnutný kus elektroniky. Odstrojíte spodnú krytku, pripojíte káblik a hotovo. Z výstupu sme však nikdy nedostali viac ako 250 mA, takže ide o pomalé nabíjanie pre krízové situácie a nie funkciu pre všedný deň.

Nie sme presvedčení ani o tom, že kapacita zabudovaného akumulátora je výrobcom udávaných 2400 mAh. Z meraní pri nabíjaní lampáša a jeho použití vo funkcie powerbanky odhadujeme kapacitu približne 2000 mAh. Za všetkým však môže stáť aj elektronika, ktorá sa snaží šetriť energiu za každú cenu.

Lampička, ktorá prestane svietiť s výstrahou na vybité batérie predsa len obživne ak jej opäť kliknete na vypínač. A nesvieti minútu či dve, ale aj celú hodinu. Takto ju po čase oživíte znova. Podobné je to s LEDkou. Aj keď výrobca udáva 3-wattový výkon, neznamená to že ho aj využíva.

Pri plnom výkone odhadujeme na výstupe 1 watt výkonu, vďaka ktorému sa nič neprehrieva a lampička je spoľahlivá. Nemusí mať veľký hliníkový chladič s aktívnym odvodom tepla. Je to šikovný trik vďaka ktorému dokáže lampáš dosiahnuť vysoký výkon bez drahého, kovového tela.

PowerPlus Salamander (16,90€) je šikovný lampáš na chalupu, okenný parapet, či do auta, ktorý vás dokáže za každú cenu udržať mimo tmy. Je vybavený solárnym panelom, úspornou elektronikou a v prípade potreby ho môžete použiť aj ako núdzovú powerbanku. Páči sa nám dosvit a široký uhol kužeľa, ako aj zvýšená odolnosť voči prachu a vode. A ak ho so sebou vezmete na splav, v rieke ho určite neutopíte.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár