Je to kulinárske dobrodružstvo, ktoré nie je korenené trpkosťou uzavretej kuchyne a jedálne. Pobalíte potraviny, riad a varič, dopravíte sa na príjemné miesto a bez ohľadu na to či ste pred chatou, v lese, na lúke alebo v kempingovom tábore, v priebehu minút sa vybalíte v plnej paráde.

Kempingový varič, to nie je iba kočovanie z miesta na miesto, pre tých čo sa vzdali pevného domova. Je to kus spoľahlivého zázemia pre pohodové víkendy s atmosférou grilovačky, sviežeho povetria a plnohodnotného varenia. Zoznamujeme sa s dvojhorákovým butánovým varičom Meva Thunder 2.

Kufrík otvor sa

Keby nebol zdobený nálepkou s obrázkom variča, ľahko by ste si ho pomýlili s ľahkým búracím kladivom. Húževnatý, dlhý, plastový kufor žiadnym spôsobom nenapovedá, že sa v jeho útrobách ukrýva mobilná kuchynka. Váži 7,1 kilogramov, má rozmery 70x32x14 centimetrov a jeho úlohou je ochrániť varič pri skladovaní a preprave.

Sám o sebe neslúži ako závetrie, ba ani ako podstavec pri varení. Jeho poslanie sa vždy končí vo chvíli, keď odistíte dvojicu posuvných zámkov aby ste varič vytiahli von. Ak pri batožine vážite každý gram, možno vám pomôže vedieť, že kufor samotný váži 1975 gramov.

Páčilo by sa nám, ak by boli posuvné zámky riešené troška šikovnejšie. Ľahko sa stane, že po otvorení vykĺznu a vypadnú nepozorovane na zem. Ak ich stratíte, nezostane vám nič iné ako hľadať iný spôsob uzatvárania. Kórejský výrobca tak troška podcenil ich pohyblivosť pri zjednodušovaní dizajnu.

Veľký a priestranný

Ak hovoríme o improvizovanej kuchynke, smelo môžeme povedať že ide o varič kráľovských rozmerov. Má dva samostatne ovládané horáky, ohrievanú plochu 53×26 centimetrov  a varné nádoby vydvihuje do výšky 13 centimetrov nad terén. Chytíte ho do rúk a razom máte pocit, že ide o kus poctivého a bezpečného hardvéru.

Plechy sú pre vystuženie viacnásobne falcované, opláštená je i spodná strana variča, skrutkované spoje sa striedajú s nitovaním nosných roštov. Všetko má podobu pevného, húževnatého celku na ktorom nič neskrútite, nepreboríte ani neohnete. I bočné kryty kartuší zapadajú do pružinových zámkov dokonale.

Ak si v tejto chvíli predstavujete bok po boku dvojicu hrncov, alebo raňajkovú panvičku s čajníkom, viete presne o čom je reč. Pridajte k tomu grilovaciu dosku dostupnú vo forme voliteľného príslušenstva a môžete snívať o pohodových grilovacích piknikoch.

Lacné palivo, bezpečná prevádzka

Ak sa vraví, že plyn v kartušiach je vždy drahší ako ten v tlakových fľašiach, vedzte že v tomto prípade budete kupovať tie najlacnejšie na trhu. Predpísaným palivom je bután a to v sprejových kartušiach s váhou 220 gramov.  Pri cene približne 2 eur za kus potrebujete na plnú prevádzku variča dve, pričom do batožiny si ich môžete pribaliť hoci aj celý tucet na výmenu.

Každý horák je pripojený iba ku svojej kartuši, takže palivo sa nezdieľa a nikdy neviete, koľko v ktorej z nich ešte paliva máte. Potešilo nás, že výrobca použil najnovšiu konštrukciu v tomto segmente, ktorá je vyladená pre zvýšenú bezpečnosť.

Kartuše nie sú k horáku pripojené cez regulačný ventil napriamo , ale cez bezpečnostný prvok. Ten pri zvýšení tlaku – napríklad pri prehriatí kartuše – odpojí tok paliva, aby zabránil ďalšiemu narastaniu a explózii. Varič je vybavený dvomi bezpečnostnými jednotkami, každú z nich možno opakovane aktivovať malou páčkou.

Ak ste niekedy videli na obrázkoch variče, ktoré pri nesprávnom používaní alebo prehriatí explodovali, je to len spomienka na časy jednoduchších konštrukcií.

Rutina, ktorú dostanete do krvi

Žiadne zápalky zhasínajúce vo vetre, žiadne zložité sprevádzkovanie. Spustiť varič do prevádzky je naozaj jednoduchá vec. Otvoríte bočné kryty, naložíte do lôžka kartuše, zatlačíte páčky zámkov a plynový rozvod sa uzavrie. Od tejto chvíle je varič v úplnej pohotovosti.

Zapálenie je rovnaké ako na moderných plynových sporákoch. Zatlačíte gombičku, otočíte ju až na doraz a keď sa ozve cvaknutie piezoelektrickej iskry, vidíte ako plameň ožíva. Páči sa nám výborná regulovateľnosť plameňa, na ktorom môžete počítať ako s prudkým restovaním, tak pomalým ohrievaním mlieka či varením pudingu.

Každý z horákov má 2200 wattov výkonu, oba môžu byť zapálené naplno bez akýchkoľvek obmedzení. Určite sa vám zapáčia pevné podstavce, na ktoré možno položiť naozaj veľké, kempingové hrnce. Nič sa nekolíše, nič nešmýka, všetko je vyladené skutočne dobre.

Závetrie na podmienku

Varič nie je vybavený závetrím, ktoré by dokázalo udržať výkon bez tepelných strát v nepriazni počasia. Skôr ako postavíte na segedín, guláš alebo plnenú papriku, vyplatí sa vám pohľadať pohodové miesto, na ktoré priveľmi nefúka.

Nie, že by horáky pri závane vetra zhasínali. Každý z nich je vybavený obručovým závetrím, ktoré spolu s lesklým, krycím plátom variča funguje ako tepelná odrazka. Chýba tu však zástena, ktorá by bránila tomu, aby vietor priveľmi neochladzoval varné nádoby. Ak chcete udržať časy varenia a energetiku prevádzky v normále, v nepriaznivom počasí musíte byť šikovní.

Nejaká tá panvička s praženicou, či čajník s variacou sa vodou však ustoja varnú pohodu i v nečase. Tam sa príprava počíta na minúty a nie celé hodiny pomalého bublania.

Minútky i plné pokrmy

Veľmi rýchlo sme si uvedomili, akým luxusom sú dva horáky vedľa seba. Kým na jednom dusíme ryžu, na druhom sa restuje minútka z marinovanej bravčoviny. Rovnaké je to aj pri zemiakoch a cestovinách. Už nie sme odkázaní na kotlíkové jedlá z jednej nádoby, ale kulinária naberá úplne štandardné črty.

Improvizácie idú bokom a keďže výkon variča možno regulovať naozaj jemne a plynulo, podarí sa navariť kašu zo pšena, poohrievať halušky s bryndzou čo zostali od obeda a púšťame sa aj do vyprážania rezňov. Je to čosi úplne iné ako keď sedíte v kuchyni doma.

Tabuľkové počty vravia, že pri plnom výkone spotrebujete na horáku celú, 220-gramovú kartušu za 80 minút. Pravdou však je, že by ste po celú dobu museli prudko restovať a pražiť v odokrytej varnej nádobe. Pri regulovanom výkone sa hravo dostávame za hranicu dvoch hodín varenia na jednej kartuši, čo naozaj nie je zlé.

Pri pohľade na zásobu plných kartuší sa vo vás rýchlo vytvorí návyk pre ekonomické varenie i vtedy, ak s turistickými varičmi nemáte veľa skúseností. Jednoducho to cítite.

Grilovanie ako bonus

Ak sa budete rozhodovať pre kúpu variča Meva Thunder 2, určite by ste nemali prehliadnuť grilovací rošt, ktorý možno doobjednať samostatne. Vmestí sa vám pri preprave do kufríka a z variča vytvorí plnohodnotný gril i veľkoplošnú panvičku.

Je z hliníkovej zliatiny, s nelepivou povrchovkou a veľmi dobre rozvádza teplo. Tvarovými prelismi na rube odoberá z plameňa maximum tepla a ak necháte ohrev zapnutý iba na jednej strane, druhá je dostatočne teplá na to, aby pripravované pokrmy udržiavala v teple.

Kým však rošt rozpálite, je fajn podoprieť varič tak, aby bol v dokonalej rovnováhe. Vajíčka a lievancové cesto nebudú utekať dolu brehom, ba ani klobásky sa nebudú kotúľať. Páči sa nám zberný žliabok, do ktorého odteká prebytočný omastok a šťava, aby sa neprepaľovali.

Najprv si budete užívať rošt ako veľkoplošnú raňajkovú panvičku, potom začnete s grilovaním porcií mäsa a rýchlo prídete i na to, že vďaka podvihnutým lemom a krytu z alobalu poslúži rošt ako zapekací plech. Naukladáte zeleninu, cibuľu, mäso a údeniny bok po boku, osolíte ich, okoreníte, zakvapnete tukom a keď začnú rozvoniavať, ukryjete ich pod alobal. Pod ním sa dokonale udusia a vy si ušetríte manipuláciu s hrncami.

Takto to ide kolo za kolom, a hoci považujete v tejto zostave varič za gril, v skutočnosti na ňom i varíte a ohrievate. Bez doplnkového riadu, s pocitom silne koncentrovaných chutí.

Čistenie môže byť výzvou

Nestalo sa nám, aby nám kaša vykypela alebo sa pri varení stala nečakaná nehoda. Ak však ten deň príde, možno si tak troška zanadávame na problémové umývanie. Rošty nemožno odmontovať, vetrolamy nemožno vytiahnuť. Handričkou sa bude veru veľmi zle zotierať pripálené jedlo z miest, ktoré sú mimo dosahu.

Inak je údržba rutinou. Ak vám nezapadá vnútro ihličím, stačí ak starým tričkom utriete drobné kvapôčky omastku a prach. Varič bude fit pre ďalšie a ďalšie použitie. Kartuše patria pri balení von, tak aby nezostali bez dozoru zavreté v kufri.

Grilovací rošt sa vďaka nelepivej vrstve umýva výborne, takže ak zvolíte pri výbere riadu podobnú taktiku, bude to dobrá voľba do prírody. Turistického riadu a kempingových zostáv je na trhu ako maku, v ponuke nájdete dokonca i malé tlakové hrnce.

Varič Meva Thunder 2 KP17002 (67,68)grilovacím roštom GP18001 (31,20€) tvoria výbornú kulinársku zostavu, ktorou obslúžite v teréne i 6-člennú, večne hladnú spoločnosť. Pevný a robustný varič má štedrú kapacitu nielen pre varné nádoby, ale i veľkú grilovaciu platňu, na ktorej pripravíte širokú škálu pokrmov. Na nedostatok výkonu sme sa nikdy nemuseli sťažovať, regulácia je jemná a plynulá, páči sa nám i zabezpečenie pred nepredvídanými zlyhaniami. Ide o šikovnú kuchynku do kufríka, ktorá váži oveľa menej akoby ste čakali.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Škoda, že ho už neurobili ako 2 v 1, čiže nielen na karťuše, ale aj na veľkú bombu s regulátorom. Takto asi skončime pri dvoch jednoplatničkách, ktoré to umožňujú (Alpen Camping).

Pridaj komentár