Niekedy stačí málo, aby sa dlho odkladané sny zmenili na skutočnosť. Ak máte radi drevené varešky, lopáre, habarky a ďalšie ručne vyrezávané kuchynské náradie, táto knižka vás nabudí inšpiráciou a radami o ktoré sa môžete oprieť tak mocne, ako len vládzete.

Nečakajte technickú učebnicu, ktorá by krok po kroku odhaľovala remeslo úžitkového rezbárstva od časov minulých až po dnešok. Vo chvíli, keď sa preberiete prvou desiatkou strán, máte pocit akoby ste sa v družnej, kamarátskej atmosfére preniesli k Niklasovi do Švédska, kde sa sám snaží hľadať svoju cestu k remeslu.

Riedky, do stĺpcov zalomený text, kopa živých fotografií a ľahký, grafický formát s množstvom bielych plôch a náladových ilustrácií vám ponúknu priestor na myšlienky, sny a sebareflexie. Raz sedíte s Niklasom v kuchyni pri čaji a počúvate jeho spomienky na začiatky, inokedy sa prechádzate po jeho dielničke, kde vám ukazuje svoje náradie a prácu s materiálom.

Veľmi rýchlo pochopíte, že pre tvorbu nepotrebujete ani dielňu, ani drahé náradie. Malú sekerku, rezbársky nôž, oblý lyžičkár a poleno na ktorom budete triesky štiepať. Zvyšok je už iba o práci rúk a voľnosti, ktoré s rezbárskym remeslom súvisí. Ba dalo by sa povedať, že vyrezávať môžete kdekoľvek, celá výbava sa vám vmestí do chlebníka na rameno.

Niklas sa delí o skúsenosti s výberom náradí a razom pridáva aj značenia modelov a kontakty na predajcov. Takmer všetko je dostupné i u nás, väčšina škandinávskych firiem má u nás zastúpenie. A ak nie, za neveľké poštovné vám výbava príde priamo zo Švédska.

Český preklad sa výborne číta, hoci sem-tam sa pozastavíte pri novom slovku z odbornej terminológie, kým sa rozhodnete prijať ho do svojej slovnej zásoby. Text je živý a svieži, bez bariér a kultúrnych odlišností. Hoci sa všetko odohráva v Škandinávii, pod chvíľou zacítite i črty slovenského vidieka. Raz čítate o tom ako Niklas práve na Slovensku podľahol úžasu z remeselnej práce sekerou pri výrobe koryta, inde zasa na obrázkoch jasne spoznávate pastiersky nožík z rúk Milana Látku, s cínovou cifrovanou výzdobou.

V momente, keď ste plní odvahy, smelosti a opory vo svojom snívaní, na rad sa dostávajú jednoduché rezbárske projekty. Môžete si vyrezať varešku, lyžicu, lopár, a okamžite konfrontovať výsledky svojho prvého pokusu s načrtnutým vzorom. Autor netvrdí, že na stránkach servíruje prísne pracovné postupy. Sú to inšpirácie s jeho postrehmi a skúsenosťami, je na každom čo si z nich osvojí a čo nie.

Neskúsený nováčik nájde na stránkach pevnú oporu a cenné rady, zbehlý remeselník nájde inšpiratívne podnety a rady, ktoré stavajú problematiku do úplne iného svetla ako je tomu pri tradičnom rezbárstve našich krajov. A ak sa dostanete k vešiakom, razom v nich spoznáte práve také, akými boli kedysi naplnené všetky naše drevenice.

Knižka svojou obraznosťou a drobnými osobnými príbehmi akoby nebola výkladom, spoveďou, či referátom Niklasa, ktorý ju napísal v autorskom singulári, ale skôr voľným, pohodovým filmovým dokumentom s príjemnou, hrejivou atmosférou. Žiari z nej mladosť i rozhľadenosť zároveň, začínajúci úspech i náznaky plánov do budúcnosti.

Táto knižka nie je čítaním na jeden dych, hoci mnohí ju zhltnú za dve-tri hodinky i so svojim snívaním. Je súborom inšpirácií, ktorý otvárate znova a znova, aby ste v novom rozpoložení a kontexte vyčítali medzi riadkami nevypovedané cenné rady, ktoré sú tam, hoci nemajú slovnú podobu. A ak sa nasýtite drevom, na rad príde brezová kôra a povrchová úprava ľanovým olejom a pigmentami.

Určite bude zaujímavé, ak sa Niklas Karlsson po rokoch rozhodne zrekapitulovať svoje ďalšie zručnosti v rovnakom formáte. S pomalým plynutím času, pohodou a voľným, nenásilným tokom myšlienok.

Knižka Niklas Karlsson – Rezbářství  ISBN 978-80-7529-555-2 vyšla vo vydavateľstve Slovart, kde si ju môžete zakúpiť za 339 Kč i cez internet.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár