Sú to situácie, ktoré prichádzajú neohlásene, bez plánovania. Zdržíte sa na večernej vychádzke v parku, kľúče od domu vám zapadnú do tmavej škáry, alebo začujete podozrivý lomoz v nočnom dvore a chcete vedieť čo sa deje.

Ak máte vo vrecku lampičku, ľahko je siahnuť po nej rukou a zachrániť deň. Bez toho aby ste rozmýšľali, zrazu ju zvierate v dlani a intuitívne hľadáte hmatom gombičku aby ožila. Aké je EDC svietidlo Fenix E16? Zoznamujeme sa s ním v meste, prírode a tmavých zákutiach chaty a domova.

Drobček v hrsti

Čo majú spoločné povrázok, zapaľovač, lampička, multináradie a nožík? Deň po dni sa hompáľajú vo vreckách, aby boli pripravené vždy ku všetkému. Kedykoľvek treba čosi nájsť, upevniť, opraviť, dotiahnuť, rozobrať alebo odkrojiť, viete že sa nemusíte nikomu prosiť o pomoc.

Svietidlo v tejto zostave nie je žiadnou výnimkou. Obzvlášť, ak dokáže ponúknuť viac ako len jednoduchá kľúčenka s obmedzeným výkonom a trvácnosťou. Fenix E16 sľubuje v kompaktnom formáte až 700 lumenov nárazového výkonu a výdrž, ktorá sa počíta na celé hodiny, ba i dni.

Len ťažko uveriť tomu, že sa podarilo ušetriť ďalšie milimetre a gramy, aby bola lampička vo vrecku ešte menej nápadná.

Tentokrát môžete počítať s vyhotovením, ktoré nie je väčšie ako palec vašej ruky. Na váhe sme s osadeným akumulátorom odčítali 40 gramov hmotnosti, lampička má dĺžku 52 milimetrov. Je to skutočný drobček.

Robustná a všestranná

Položte ju na zem a bude svietiť do neba alebo do strany bez toho, aby sa prekotúľala. Upevnite ju sponou na rukáv alebo šilt čiapky a máte improvizovanú čelovku. Ba aj silný, neodýmový magnet má ukrytý vo svojej základni, aby ste ju mohli ukotviť na akúkoľvek kovovú plochu alebo skrutku.

To všetko poteší vo chvíli, keď potrebujete mať obe ruky voľné k práci. Bez toho, aby ste museli chytať lampičku medzi zuby, nastrojíte ju na oblečenie alebo veci okolo vás tak, aby svojim kužeľom pokryla pracovnú plochu. Je to fajn, ak si uvedomíte že k tomu netreba žiadne príslušenstvo ani improvizáciu.

Páči sa nám robustné a kvalitné vyhotovenie z hliníkovej zliatiny, ktoré je už akýmsi zabehnutým štandardom tejto značky. Spoje sú utesnené voči vode a prachu vymeniteľnými gumovými tesneniami. Povrchová úprava nie je iba farbou ktorá sa ošúcha – je to chemický povlak vysokej tvrdosti a odolnosti. Pridajte k tomu sklenú optiku a ste v obraze.

Odieranie v oblečení, príležitostné pády na skaly či chodník, neustále parenie vo vreckách či kúpanie vo vode – to všetko ustojí toto svietidlo rovnako dobre ako väčšie a výkonnejšie modely. So zmenšovaním robustnosť neutrpela – ba práve naopak.

Známky drobného opotrebovania sa však pri častom používaní spony predsa len objavia. Je osadená v plytkej drážke v tvarovom zápichu, ktorý jej dáva viac priestoru na pohyb ako je zvykom. Čím väčšmi pôsobíte na páku spony, tým viac sa do strán vychyľuje aj jej upnutie.

Nie je zvykom, aby sa spony takto správali. Ziskom je možnosť upnutia na hrubšie materiály, cenou ktorú za to zaplatíte je poodieraný lem drážky. Nie je to však nič, čo by pri tomto nevšednom, dvojstupňovom pružení stálo za reč.

Napájanie na dva spôsoby

Jednorazová batéria CR123A alebo nabíjateľný akumulátor 18340? Všetko závisí na vás a spôsobe používania lampičky. Ak očakávate len príležitostné rozsvecovanie a chcete aby ste svietili bez obmedzení aj v najväčších mrazoch, jednorazová batéria je dobrou voľbou. I po dvoch rokoch pasívnej pohotovosti bude fungovať práve tak ako v deň osadenia.

Nabíjateľný akumulátor je riešením pre tých, čo budú EDC lampičku používať často a pravidelne. Nemusí to hneď znamenať, že si musíte kupovať nabíjačku iba preto, že svietidlo nie je vybavené microUSB konektorom a nabíjacou elektronikou.

My sme si zvolili akumulátor Fenix ARB-L16-700UPs kapacitou 700 mAh a sme s výsledkom veľmi spokojní. Pre nabíjanie postačí povytiahnuť akumulátor z lampičky von a pripojiť ho USB káblikom k solárnemu panelu alebo nabíjačke.

Svietidlo nie je vybavené žiadnou indikáciou, ktorá by vám prezradila ako na tom so zásobou energie v batérii alebo akumulátore ste. Vždy však umožňuje meniť intenzitu svetla tak, aby ste i s takmer vybitou batériou zostali pri slabom svetle aspoň dve hodiny.

Nová šošovka, takmer klasický kužeľ

Čím to je, že lampička je bez zmenšovania akumulátora kratšia ako ostatné modely na trhu? Výrobca po prvýkrát siahol po nezvyčajnej optike, ktorá je inšpirovaná riešeniami z automobilového priemyslu. Má polovičnú hrúbku oproti štandardu a optické zosadenie, ktoré funguje troška inak ako je zvykom.

Stred kužeľa má zosilnený jas s plynulým prechodom do slabšie nasvieteného medzikružia, okraje kužeľa sú zasa zvýraznené, aby odhalili viac detailu na periférii. Všetko zbadáte vo chvíli, keď lampičku ponoríte do mútnej vody. Tam, kde sa zvyčajne formuje stredový kužeľ symetrickým prekrížením, tu vzniká akýsi stĺpovitý útvar.

Hoci sa kužeľ formuje šošovkou a difúznymi prvkami svojským spôsobom, pohľadovo vyzerá takmer tak isto ako je zvykom. Stredu kužeľa dominujú farby a detail, medzikružie s tlmeným jasom zvýrazňuje štruktúry a okraje zasa podvihujú detail i tonalitu. Mozog sa s tým prirodzene zahrá, aby z toho získal pri pohybe kužeľa jasný obraz a predstavu.

Páči sa nám, že šošovka je zo skla, ako aj jej ochrana vonkajším, kovovým lemom. Za touto inováciou sa ukrýva kopa technológií namiesto úskokov a kompromisov. Možno sa čoskoro stretneme s podobnou konštrukciou aj pri iných modeloch.

Plný výkon podmienečne

Ak hovoríme o tom, že od tejto drobnej lampičky môžete očakávať svetelný výkon 700 lumenov, hneď od začiatku by ste mali vedieť že ide o nárazový výkon, vďaka ktorému možno v núdzi využiť svietidlo ako pátrací alebo signalizačný lampáš. LEDka rozohreje plášť tak mocne, že vás to dokáže v chladnom počasí pri prvom zoznamovaní prekvapiť.

Nie je v tom žiadne prekračovanie možností, ale skôr snaha ponúknuť čo najvyšší, prísne strážený výkon. Časový automat v priebehu dvoch minút postupne utlmí jas na 300 lumenov, pri ktorých už zotrvá po dobu celej hodiny. A to i vtedy, ak je lampička chladená vodou. V niektorých situáciách zníženie jasu ani len nepostrehnete. Ak však naozaj pátrate do diaľky, 140-metrový dosvit sa okamžite stiahne k hranici 90 metrov.

Páči sa nám mäkká kresba kužeľa, s plynulým prechodom svetelnej intenzity medzi jednotlivými zónami, ako aj teplé farebné podanie LEDky. Poľahky v jej svite odlišujeme farebné odtiene, reliéfy a štruktúry terénu sú výrazné, avšak ploché. Vzdialenosť nasvietenia nás v tomto výkonovom režime veľmi príjemne prekvapila.

Dostatok svetla pre každú situáciu

K turbo režimu patrí trojica ďalších výkonových stupňov, ktoré budete používať oveľa častejšie ako plný svit. K behu, rýchlemu presunu v neznámom teréne a farebnému nasvieteniu okolia s vysokým detailom sa najviac hodí svit 150 lumenov. V plnej farbe osvetlenia pokrýva celú šírku kužeľa s tým, že stred a okraje poskytujú pri svietení na vzdialenejšie ciele viac detailov ako medzikružie.

Dosvit tohto režimu siaha za hranicu 50 metrov s tým, že ani staršie a unavené oko s utlmeným jemnocitom nemá problém rozoznať detaily, ktoré by nemali uniknúť pozornosti. I pri dlhom prisvecovaní sa oči neunavujú, mozog si rýchlo navyká na prívetivú, teplú farebnú schému. Výdrž šplhá k hranici dvoch hodín a môžeme s istotou povedať, že kvalita nasvietenia môže smelo súperiť s oveľa väčšími modelmi lampášov s hlbokými reflektormi. Kde treba čosi opraviť, vyčistiť drobné závity, alebo sa pustiť do jemnej práce, tam je kvalita svetla viac ako fajn.

Úsporný, 30-lumenový režim je osvetlením pre chôdzu a pohyb v známom teréne, ako i na prisvecovanie pri rutinných aktivitách. Kužeľ zachádza do vzdialenosti 30 metrov, pričom už po 5-metrovom odstupe sa v tlmenom medzikruhu kužeľa vytráca farebnosť.

Tento režim sa nám osvedčil i pri hustých nočných oparoch, ktoré nenasýti prebytkom svetla tak mocne, aby rozptýlený jas bránil vo výhľade. Ak počítame s tým, že výdrž dosahuje slušných 12 hodín, smelo môžeme hovoriť i o tom, že by ste si denne svietili na cestu do práce ak pracujete na zmeny.

Posledným z prevádzkových režimov je 3-lumenová svetluška. Bez farebných odtieňov posvieti pod nohy a vytiahne z úplnej tmy bezprostredné okolie na vzdialenosť 7, 10 či 12 metrov – v závislosti na prostredí a podmienkach. Ide o svietenie so súkromím, bez výzvy do diaľok, kde výdrž počítame na 70 hodín. S takouto železnou rezervou by ste sa udržali pri jasnej mysli i v podzemí v čakaní na záchranu.

Ak hovoríme o výdrži, vždy máme na mysli náš 700 mAh akumulátor. Vymeňte ho za jednorazovú batériu a každý z údajov môžete násobiť dvomi. Jediným obmedzením je, že plný 700-lumenový výkon nedosiahnete, lampička sa v turborežime rozsvieti na stabilnej tristovke bez postupného zoslabovania.

Oslepí ak treba

Vytiahnuť lampičku v strese z vrecka a spustiť pre pozastavenie útočníka stroboskop vyžaduje viac cviku ako duchaprítomnosti. Tlačidlo umiestnené na boku musíte nahmatať a môžete len dúfať, že bude práve oproti spone tak, ako si ho zvyknete nastaviť. Hmatanie môže trvať nekonečné sekundy, pretože na okrúhlom tele sa sotva zorientujete. I tak je dobré mať stroboskop v zálohe, ak si ho môžete pripraviť vopred.

Lampička má elektronický zámok tlačidla dostupný na dvojklik, samotné tlačidlo je možné dokonca prekryť sponou, aby ho nebolo možné vo vrecku či batožine vôbec zatlačiť. Ovládací čip má pamäť na naposledy zvolený režim, automaticky znižuje výkony pri prehriatí či úbytku energie, taktika svietenia je nastavená na udržanie konštantného jasu.

Nestane sa vám, že by ste videli čoraz menej bez toho, aby ste si to uvedomili. Prepínanie výkonu nadol je vždy skokové, nikdy však nezostanete v tme.

Drobnosti dostanete už pri kúpe

Očko na kľúče, šnúrka na zápästie, náhradný o-krúžok tesnenia proti prachu a vode – to všetko je štandardné príslušenstvo, ktoré je súčasťou dodávky. Nič nemusíte dohľadávať, stačí ak si pri kúpe vyberiete batériu alebo akumulátor, ktorými ju chcete napájať.

O údržbu sa priveľmi starať nemusíte. Do útrob neprenikne nič, všetko znečistenie je iba povrchové. A predsa je tu jedna drobná vec, ktorá stojí za pozornosť. Je ňou závit spodného krytu, ktorý budete pri každom nabíjaní či výmene batérie opakovane otvárať a zatvárať. Hoci je riešený svojim profilom bezchybne, predsa sa nám len osvedčilo pridať trošku bielej vazelíny pre udržanie plynulého chodu bez opotrebovánia.

Fenix E16 (39,90 € bez batérie) je výborne riešené EDC svietidlo, ktoré osloví nielen svojim húževnatým a kompaktným vyhotovením, ale aj výkonom a spoľahlivou prevádzkou. Môžete si byť istí, že lampička funguje v každom momente, kedy sa ocitnete v potrebe či núdzi bez toho, aby ste museli pravidelne kontrolovať jej funkčnosť. Páči sa nám skvelé elektronické ovládanie, ako aj všestrannosť uchytenia pri potrebe uvoľnenia oboch rúk. Ak však žiadate jednoduché a rýchle nabíjanie cez USB káblik, porozhliadnite sa po inom z EDC modelov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár