Je to nožík, ktorý dokáže z nenazdania vyčariť neprítomný úsmev na tvári. Oči sa zablysnú iskierkou a z pamäti sa vynárajú spomienky na dávne, detské časy.  Rybička od Mikovu, to je kus histórie, takmer pre každého. Bez ohľadu na to, či zažíval detstvo pred 40, 50 alebo 70 rokmi.

Hoci sa za storočnicu svojej existencie veľakrát zmenila v detailoch, dodnes si zachovala svoj typický, neprehliadnuteľný zjav. Je útla, pokrytá šupinami, s končistou hlavou a krivkami, ktoré si nemožno pomýliť so žiadnym iným nožom. Rybička žije, rybička sa neprepadla na smetisko dejín.

Má zmysel kupovať ju i dnes, keď je nožíkov na výber viac ako dosť? Možno sa nájdete práve vy v jednom z nasledujúcich dôvodov.

1. Prebúdza spomienky

Je v tom kus nostalgie, cestovania v čase a spomínania na bezstarostné časy. Nie je ťažké uniknúť z každodennej reality a ponoriť sa do sentimentálnych dúm, ak sa vám rybička dostane do rúk. Prvá opekačka, stanovanie, výlet na chalupu a možno aj vystrúhaná vareška k ešusu – to všetko k tomu patrí.

Ak sa kdesi stratila v čase tá pôvodná, nová je akousi náplasťou na spomínanie. Nie, rybička nie je najlepší z malých nožíkov na trhu a nie je priveľmi uspôsobená k tomu, aby excelovala v mocných, dospelých rukách. Viaže sa však na ňu akési fluidum, ktoré nemožno popísať slovami.

2. Udržuje tradíciu pri živote

Ťažko tomu uveriť, že hoci má rybička za sebou storočnicu, stále schádza z výrobnej linky Mikovu. Len vďaka tomu, že sa vždy niekto nájde, kto jej dá šancu, dokáže zotrvať pri živote. Bude to ešte ďalších 100 rokov, alebo dokonca viac?

Určite má zmysel udržať túto ikonickú legendu pri živote. Keď už pre nič iné, tak aspoň pre budovanie nových spomienok pre tých, čo budú spomínať za 30, 40 či 70 rokov po nás. Rybička je ako štafeta detských spomienok. Avšak len dotiaľ, kým sa bude stále vyrábať.

3. Je darčekom, ktorý vie zaujať

Aký artefakt dokážete kúpiť za 3 eurá, aby mal aj po desaťročiach úžitkovú a výpovednú hodnotu? V ére plastov, jednorazových produktov a nepotrebných vecí akými sú magnetky na chladničku je rybička tak troška unikátom.

Hoci by skončila na pracovnom stole pre otváranie listov a balíčkov, stále by jej podstata zostala zachovaná. Vezmete ju do rúk a pri každom cvaknutí poistky máte pri pohľade na typicky tvarovanú čepeľ všetko, čo s ňou už máte za sebou.

4. Naučí deti k správnemu zaobchádzaniu

Kto tvrdí, že sa mu to nestalo buď klame, alebo ho zrádza pamäť. Rybička je ako malý vychovávateľ, ktorý vždy dá najavo, ak ju pri otváraní, používaní a zatváraní nedržíte v ruke správne. Poistka tlačí, čepeľ reže do prsta a hoci kvapky krvi padajú na zem, nič sa vlastne nedeje.

Rybička naučí dieťa ako sa s nožom pracuje. Jej špička nie je priveľmi končistá a čepeľ je iba tak ostrá ako jej to dospelý dozor na brúsnom kameni dovolí. Kto zvládne ovládať rybičku na jednotku, tomu možno dať do ruky akýkoľvek iný nôž.

5. V lekárničke, vrecku ani KPZ nezavadzia

Ak máte pocit, že drobný nožík je do veľkých rúk na obtiaž, spomeňte si nabudúce pri otváraní lekárničky alebo KPZtky, aké užitočné je mať ostrú čepieľku stále so sebou. Dnešná rybička váži približne 30 gramov, čo je viac ako mala tá pôvodná.

Nezmenila sa však jej veľkosť, tvar a všestrannosť. Zasuniete ju do puzdra a bude vás tam čakať dovtedy, kým vám ju nebude treba. Len malý krúžok pre šnúru by sme veľmi radi na nej videli znova práve tak, ako kedysi. Akoby v Mikove na neho zabudli – dostanete ju iba holú, s otvorom pri chvoste. Tie staré, malé krúžky boli fajn.

Aká je dnešná rybička?

Je štíhla, útla a trochu ťažšia akoby sa na pohľad mohlo zdať. Rybička nestratila veľa na svojom zjave, stala sa len možno jednoduchšia na výrobu. Vypadli z nej črienky z lisovaného plechu a pevné nity. Dostala novú rukoväť z liateho zinku, ktorý nestarne. Možno troška obelie a tým to končí.

Časy uhlíkovej ocele sú definitívne preč. Čepeľ nechytá patinu, nečernie a nehrdzavie ak rybička zapadne kdesi do škár medzi skalami, aby ju niekto vytiahol o niekoľko desaťročí neskôr. Má ostrý jazýček z nerezovky 420, kalenej na tvrdosť 53-55 HRc.

Stále je však rovnako drobná a tvrdohlavá, s nerovnováhou medzi silou poistnej pružiny a objemom rukoväte. Žiada obozretné používanie a nemá rada páčenie. Učí, ako sa s nožom zaobchádza aby zostal stále fit.

Rybička 130-NZn-1 (3,06€) je malý, vreckový nožík, ktorý ponúkne práve takú službu, aká jeho 55-milimetrovej čepieľke svedčí. Nikomu nenaženie strach, nik jej nepripíše hrôzostrašnosť zbrane. Je to milý, útly pomocník do vrecka i na stôl, ktorý dokáže vychovať v deťoch užitočné návyky a zručnosti. Ak neviete nájsť tú svoju starú, možno vám nová prinesie práve toľko radosti, ako nález patinovaného artefaktu vašich detských čias.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár