Je to kolorit, nad ktorým už ani neuvažujete. Natiahnete sa do nohavíc, ustrojíte opasok, do vreciek starostlivo vsuniete zopár nevyhnutných drobností a nový pekný deň je pred vami. Robili to tak naši dedovia a otcovia, robíme to tak všetci. Len výbava vo vreckách sa akosi v priebehu storočí zmenila.

Ak by sme mali ukázať prstom na EDC stálicu, určite by to bol vreckový nožík. Reže, krája, škrabe, strihá, otvára, orezáva, štiepe a v núdzi aj páči a skrutkuje. Akú podobu majú najmodernejšie nože pre každý deň? Zoznamujeme sa na potulkách mestom i krajom s vreckovým nožíkom Ruike Hussar P121.

Dokonalá mechanika

Je pripravený vždy ku všetkému. Siahnete na lem vrecka, vyslobodíte z neho sponu, pootočíte nôž intuitívne v dlani a zapriete sa ukazovákom do malej páčky. V tej chvíli pocítite, aký jemný a plynulý chod má otvárací mechanizmus.

Čepeľ, ktorá už nemá dosť síl aby zotrvala zaparkovaná v bodovej, prepravnej poistke, sa na hladkých guľôčkach keramických ložísk rozbehne do pohybu. Priam máte pocit, akoby ju vpred netisla energia vášho prsta, ale akási neviditeľná pružina.

V zlomku sekundy čepeľ zaparkuje do pracovnej polohy, typickým zvukom zacvakne planžetová poistka a nožík je pripravený podať očakávaný výkon. Deň po dni, mesiac po mesiaci, vždy je to rovnaké. Nôž v dlani ožíva a bez toho aby ste ho museli mazať a ladiť prítlak skrutky, funguje spoľahlivo práve tak, ako v deň prvého vybalenia.

Za všetkým je nielen precízna konštrukcia ale aj vysoká presnosť výroby. Ručná práca je mimo hru, každý detail vznikol na digitálnych, obrábacích strojoch. I preto je každý kus rovnaký, bez odchýlok a variácií.

S utajeným rámom

Čepeľ z prémiovej ocele, húževnatý nehrdzavejúci rám a črienky z mimoriadne odolného kompozitu – to je zostava, ktorá sa nesie naprieč širokou škálou nožov tohto výrobcu. Modely akoby vznikali dômyselným vrstvením s prihliadnutím na to, aby dosiahli dnes ešte veľmi vzdialenú dlhovekosť.

Všetko sa vám vyjaví vo chvíli, keď zo zvedavosti odmontujete dvojicu črienok. Hoci ide o konštrukciu s charakterom planžetovej poistky, v skutočnosti ide o nôž s úplným kovovým rámom. Výrobca ho odľahčil niekoľkými otvormi, aby sa mu výslednú hmotnosť podarilo stlačiť tesne pod hranicu 130 gramov.

Nožík je zosadený v dokonalej symetrii, pohyblivé prvky majú sviežu, energickú odozvu, celkovo na vás dýchne zmysel pre presný, technický detail. Už na pohľad vidno, že vás nečakajú konštrukčné a materiálové úskoky so snahou stlačiť cenu nadol.

Veľmi šikovná čepeľ

Veľmi rýchlo sme prišli na chuť čepeli s končitým, podvihnutým nosom. Po vzore šablí a gazdovských nožov sa snaží ponúknuť čo najdlhšie, maximálne využiteľné ostrie. Kým na chrbte zmeriate čepeli 90 milimetrov dĺžky, po celom priebehu ostria narastá v pretiahnutom oblúku dĺžka na celkových 101 milimetrov.

To oceníte pri krájaní surovín na lopári, ale aj pri dlhých rezoch v širokej škále materiálov. Každá zmena náklonu berie do rezu inú časť ostria čepele, vďaka čomu ladíte rovnováhu medzi prítlakom a efektívnosťou rezu. Kde iným nožom ohýbate ruku v zápästí, tu robíte iba najjemnejší náklon.

Nôž má vďaka šikovnému výbrusu veľmi dobrú rezivosť, ktorá ďaleko predbieha vaše predstavy. Hoci sa v tabuľke parametrov dočítate, že jej výrobca nanormoval hrúbku 3,5 milimetra, v skutočnosti je oveľa rezivejší ako by ste čakali. Vysoký plochý výbrus, sotva badateľná fazetka a zúženie chrbta so zachovaním ostrých hrán spôsobili, že celková hrúbka zostala iba v štíhlom rebre a osadení, ktoré dávajú čepeli jej pevnosť.

Výbrus priam akoby bol vyladený pre krájanie potravín všetkých druhov. Nôž ide hladko do krehkej cibule, mäkkej rajčiny, ale aj suchej, dokonale vyzretej klobásky a sušeného mäsa. Potravinami preniká takmer tak dobre, ako tenučké čepieľky desiatových nožov.

Špičku s jej typickým tvarovaním využijete pri presnom rezaní šablón z papiera a fólií, pri práci s kožou, strúhaní ceruzy ale aj otváraní balíkov. Ba môže sa stať, že spočiatku sa hrot čepele i sám pripomenie, ak sa vám pri menej šikovnej práci zaryje do prsta.

Materiálom je chrómová nerezovka Sandvik 14C28N s výborným tepelným spracovaním. Brit ostria je možné vytiahnuť k jedovatej ostrosti, pričom jeho trvácnosť je priam ukážková. Nevytrúsi sa ako N690, nezaoblí sa pri každodennom krájaní desiaty. Čepeľ je natoľko presvedčivá, že sa vám zapáči aj pri remeselnom použití.

Črienky možno doladiť

Asymetrický tvar a jasno čitateľné kontúry pocítite v dlani i bez toho, aby ste sa na nôž pozreli. S prihliadnutím na jeho jednoručné, neasistované otváranie sa to priam žiada. Črienky sú vyrobené z húževnatého kompozitu G10 s povrchovým štruktúrovaním. Nôž sa v ruke nešmýka ani v mokrých rukách, čo oceníte hlavne v prírode a pri rybačke.

Technické kontúry a lomené hrany môžu pri prvom kontakte pôsobiť tak trochu rušivo. Obzvlášť, ak si potrpíte na oblé tvary. Tento nôž akoby vás priam podstrojoval k tomu, aby ste si ho v takejto situácii doladili a prispôsobili. Vezmete pilník, brúsny papier a ste hotoví. Nám sa však technický ráz páči a osvedčil sa nám aj v teréne.

Rukoväť je príjemne dlhá, ukazovák zapadne do priehlbiny a oporným bodom sa pri silovom rezaní stáva páčka fipperu. Akoby plnila úlohu malej záštity, ktorá pri razantnom použití bráni tomu, aby sa dlaň posúvala vpred. Pri zavretom noži nezasahuje do jeho kontúr, akonáhle ho otvoríte, ergonómia je na svete.

Rukoväť s dĺžkou 122 milimetrov výborne sadne aj do širšej dlane, 16-milimetrová hrúbka dokáže prijateľne vyplniť jej objem bez toho, aby sa vám pri nosení nafukovali vrecká.

Do vrecka i na batoh

Kľúčovým prvkom je spona, ktorá je osadená výhradne na pravej strane noža. Je pevná, pomerne vysoko osadená, s veľkou spoľahlivosťou. Či nôž zasuniete na lem vrecka, ukotvíte na opasok, taktickú vestu alebo molle väzbu batoha je iba na vás.

Nikdy sa nám nestalo, že by spona vykĺzla a nôž zmenil svoje umiestnenie. To je dobrou správou nielen pre tých čo v ňom vidia pomocníka pre každodenné použitie, ale aj pre tých čo hľadajú záložný služobný nôž, nožík do veľkej lekárničky, alebo svojej kapsy na guláše a opekačky. Nemusíte ho kontrolovať, nájdete ho vždy na mieste.

Údržba vo vzdialenej budúcnosti

Na tento nôž možno po dlhú dobu nazerať ako na bezúdržbový. Vymyjete z neho prach pod prúdom vody a život ide ďalej. Čas od času ho dáte vyčistiť ultrazvukom, kvapnete silikónový olej k ložiskám a funguje ako predtým. Nie je tu nič, čo by ste museli vymieňať, nastavovať alebo rozoberať, výrobca vylúčil plasty, bronz, mosadz – zostal iba kov a keramika.

Čepeľ je od výroby nabrúsená v dokonalej symetrii s vysoko rezivým britom. Po dlhú dobu sa vám bude dariť jeho opotrebenia ustrojiť keramickou ocieľkou alebo tyčinkou. Keďže oceľ tvrdosťou šplhá k 60 HRC a má mikrokryštalickú štruktúru, znesie toho naozaj veľa. Veľmi dlho potrvá, kým sa vám ho podarí pri ľahkom používaní otupiť.

Na prebrúsenie odporúčame prípravok pre pevné držanie uhlu. Vďaka nemu sa podarí na brúsnych kameňoch nastrojiť rovnako malú a nízku fazetku, akú vytvoril výrobca. Geometria je výborná, nie je žiadny dôvod meniť ju.

Ruike Hussar P121 (38,95€) je všestranný vreckový nožík s jednoručným ovládaním, od ktorého môžete očakávať vynikajúcu rezivosť a minimálnu údržbu. Výrobca za veľmi prijateľnú cenu ponúka precízne továrenské spracovanie, ako aj trvácne a húževnaté materiály. Svoje prednosti ukáže nielen pri balíčku s olovrantom, ale aj v práci, pri remeselnom využití, v prírode a na rybačke. Vo vreckovom formáte ponúka žiletkovú čepieľku s veľmi obratným, končistým hrotom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár