Zálesácke varenie, to nie je iba praženica so slaninkou, opekaná špekáčka, cesto pečené na ražni či zohrievané fazule z konzervy. Vždy sa nájdu šikovné suroviny a polotovary, z ktorých je možné vyčariť jedlo, ktoré je naozaj plné chuti.

Náročné to začína byť vo chvíli, keď chcete šetriť palivom a musíte sa spoliehať na slabý výkon tabliet pevného liehu, či na míňajúce sa zásoby plynu v kartuši. Čo by ste povedali na cestoviny, ktoré v pustom kúte kraja vyčaria atmosféru reštaurácie?

Veľa chuti od samého základu

Počuli ste už o cestovinách, ktoré sa vyrábajú zo sójovej, fazuľovej či šošovicovej múky? Zvyčajne ich nájdete pod označením proteínové. Nenechajte sa odradiť zelenou, hnedou či šedou farbou, ktorá vyzerá podozrivo. Za nezvyčajnou surovinou sa ukrýva kopa intenzívnej chuti.

Podobné je to s mäsom. Žiadna mačka vo vreci, žiadna anonymná zmes v konzerve. Rozhliadnite sa po sklenených fľašiach s mäsovými výrobkami, pri ktorých vidíte čo kupujete – pekné kúsky mäsa vo vlastnej šťave. Ochutnajte ich doma, povyberajte si favoritov na varenie. Budete príjemne prekvapení klasikou, ktorá do našich predajní prichádza z Poľska.

Kým zavriete batoh, nezabudnite ani na soľ a koreniny. Sú to práve bylinky, ktorými vyčaríte intenzívne chute. Petržlenová vňať, tymián, majoránka, medvedí cesnak či dokonca sušená cibuľka – všetko nájdete v balíčkoch od Mäspomy.

Uvarené za chvíľočku

Proteínové cestoviny sa nelepia ako tie zo pšeničnej múky. Vo chvíli, keď sa vám podarí prihriať osolenú vodu tak, že sa na dne nádobe objavia prvé bublinky, môžete ich smelo naložiť do varnej nádoby. Pôvodne krehké pruhy surového cesta sa zmáčajú a ochotne ponoria pod hladinu.

Znamená to, že vody môže byť naozaj málo. Tak málo, že na jednu porciu vám stačí hladina vo výške hrúbky palca. Ak by ste v tejto chvíli ohrev prerušili a všetko ponechali svojmu osudu, za dve či tri minútky si môžete byť istí tým, že cestovina je mäkká a hotová.

Pri zlievaní vody nebuďte ani prehnane starostliví, ani precízni. Ak chcete výbornú omáčku, ponechajte z nej časť v nádobe. Poslúži ako brzda proti pripaľovaniu a súčasne sa do nej nasiaknu všetky ďalšie chute.

Pridajte mäso a koreniny

Mäso vytiahnete zo zaváracej fľaše lyžicou. Hneď pri vyberaní si ho môžete nadeliť na také kúsky, ktoré ladia s vašim vkusom a zmyslom pre chutné sústo. Hoci má mäso tepelnú úpravu už dávno za sebou, prehriatím sa opäť preberie k životu.

Jedna fľaška vám vystačí na dve porcie varené súčasne, alebo na jednu s tým, že druhú polovičku si do chladnej tône odložíte na neskôr. Mäso sa nemusí ani opekať, ani meniť svoj vzhľad a konzistenciu. Stačí ak sa jemne prehreje. Budete vidieť, ako svoju šťavu pripojí k zvyšku vody.

Na rad prichádzajú bylinky, ktorými určite nešetrite. Nechcete aby vám vlhli vo vrecúšku alebo starli v koreničke. Sypte podľa chuti, nie je šanca že by ste to mohli prehnať. Ak by ste sekali na cestovinu čerstvú vňať, možno by ste jej minuli ešte viac.

Vo chvíli, keď sa bylinky preparia, všetko je pripravené na jedenie. Čo vás čaká pri jedení? Žiadne špagety s omáčkou z konzervy, žiadny improvizovaný úskok. Výrazná chuť mäsa sa skombinuje s netradičnou chuťou a štruktúrou cestovín, ktoré zjednotí omáčka na dne hrnca.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár