Je v tom kus romantiky a atmosféry starých časov. Podvihnete cylinder, priložíte zápalku ku knôtu a keď sa rozhorí plamienok petrolejky, bezprostredné okolie sa zaplní príjemným teplým svetlom. Je fajn posedieť pri nej v tábore, kempe alebo v chalúpke mimo dosahu civilizácie.

Ak má však úžitok prevládnuť nad romantikou, ku slovu sa dostávajú LED lampáše. Koľko svetla a výdrže sa vmestí do malého valčeka, ktorý nie je väčší ako palec na vašej pravici? Zoznamujeme sa pri nočných pobytoch v prírode s lampičkou Fenix CL09.

Svetelný kruh

Môžete siahnuť po čelovke a presvietiť celé svoje zorné pole, môžete dať na pátrací lampáš difúzor a svetelný kužeľ sa rozleje do šírky. S lampášmi je to však iné. Položíte ich na zem, na stôl alebo zavesíte na konár a presvetlia celé svoje okolie ako sviečka, petrolejka alebo žiarovka.

Sú vyhotovené tak, aby sa svetlo z LEDiek rozptýlilo v širokom okruhu bez toho, aby kdekoľvek vznikalo jasnejšie ohnisko na úkor okrajových častí kužeľa.

Je to aj prípad tejto lampičky, pri ktorej rýchlo pochytíte tie správne návyky. Rozsvietite ju, podvihnete mimo svoje zorné pole a o zvyšok sa už nestaráte. Svetlo je všade okolo vás.

Páči sa nám, že výrobca sa s geometriou svietenia naozaj vyhral. Hoci bielym difúzorom pred našou zvedavosťou úplne ukryl osadenie LEDiek, isté je že svietia naozaj všetkými smermi. Práve tak, ako sa to od nich žiada.

Cyklovanie namiesto pamäti

Na tomto lampáši nenájdete tlačidlo pre voľbu režimov svietenia a nie je v ňom ani čip, ktorý by si pamätal aký režim ste zvolili naposledy. Pre ovládanie slúži spodný korunkový uzáver na závite. Pritiahnete ho a lampáš sa rozsvieti bielym tlmeným svetlom. Obratne ho zhasnete a zasvietite znova, intenzita svetla stúpne.

Tak to ide krok za krokom cez kompletných sedem režimov svietenia. Neznamená to však, že by ste do úmoru prepínali pri každej príležitosti.

Ak lampáš vypnete na dobu viac ako jednej sekundy, celé cyklovanie sa začína od úplného začiatku. Pri každom vytiahnutí z vrecka preto začínate od nuly.

Keďže ide o lampičku pre kempovanie, nie je to nič čo by vás zdržiavalo alebo mrzelo. Rýchlo do rúk dostanete tú správnu zručnosť. Korunka i telo sú vrúbkované, neprešmykujú ani v mokrých rukách a do úvahy pripadá aj ovládanie v rukaviciach v chladných častiach roka.

Páči sa nám, že otočný mechanizmus má koncový doraz, takže ani bez citu v skrehnutých prstoch sa nemusíte báť toho, že mechanizmus spínania preťažíte.

Diskrétne i pre spoločnosť

Koľko svetla potrebujete na to, aby ste sa prezliekli v stane a pripravili na nocľah? Najslabší svetelný režim s jasom 1 lumena nakryje silou mesačného svitu okruh približne troch metrov. Podobné je to v teréne. ak žiadate skutočne diskrétne osvetlenie.

Všetko vnímate čiernobielo, rozoznávate hrany a kontúry, reliéfy však pred vami zostávajú utajené. Všetko sa však zmení, ak lampáš prepnete na tlmené svetlo.

Vaše okolie ožije do vzdialenosti desiatich metrov, pričom začína pôsobiť plastickým dojmom. Stále toho priveľmi neviete o farbách, v jasných kontúrach sa vám však presvetlí pod hustými korunami stromov v lese celý tábor.

Vidíte zavesené hamaky, stanové šnúry, cítite sa naozaj isto – netápate v šere. Po boku čelovky s rovnakým, 30-lumenovým jasom okamžite vidíte aké prednosti rozptýlené svetlo lampáša má.

Nakryje oveľa väčšiu plochu, ako ktorékoľvek iné svietidlo. Nielen pre vás, ale aj celú spoločnosť čo s vami trávi príjemné chvíle. A ak príde na rybačku, i v zamračenej noci máte jasný výhľad okolo seba.

V štandardnom, 80-lumenovom režime sa už začínajú ukazovať farby. Svetlo je biele, neutrálne, na pohľad príjemné. Platí to nielen v lese, kde sa všetko ukáže v prírodných odtieňoch bielej a zelenej, ale aj na chalupe, vo dvore či v drevenej chate bez elektriny.

Priestor okolo vás sa naplní jasom ako zo slušnej lampičky. Dokázali by ste pri ňom tráviť nielen oddychový čas, ale aj pracovať. Tento režim budete používať asi najčastejšie pri aktívnom vyžití. Svetla je dosť na to, aby ste lampičku vzali do ruky a presúvali sa s ňou po okolí.

Otočíte korunkou ešte raz a plných 200 lumenov pridá k farbám odtiene a jasné, precízne vykreslené detaily. Prekvapuje nás, že okruh svietenia si naďalej udržiava svoj 10-metrový rádius. Zvyšuje sa však kvalita svetla na úroveň, ktorú už možno v otvorenom priestranstve prirovnať k dobre nasvietenej miestnosti. Svetla je skutočne dosť a ak ním oživíte nočnú grilovačku alebo kulinárske posedenie, už nielen chute, ale aj vzhľad jedla formujú atmosféru.

Červená i zelená

Páči sa nám signalizačná funkcia lampičky, pri ktorej môžete aktivovať nepretržité alebo blikajúce červené svetlo. Je viditeľné na stovky metrov a odhalíte ho aj v hustejšom poraste, ak treba označiť miesto tábora, alebo navigovať ľudí pri volaní o pomoc.

Ak ste zvyknutí pri čelovkách na červené svietenie, ktoré vás neoberie o jemnocit oka, nečakajte kužeľ, ktorý by vám poslúžil naučeným spôsobom. Svetlo sa rozlieva a po prekonaní hranice 60 centimetrov veľmi rýchlo stráca na intenzite. Na červeno rozsvietenú lampičku si zavesíte na batoh aby ste za krajnicou upozornili na seba, rovnakým spôsobom viete viesť skupinu, ktorá je rozptýlená  v teréne.

Lampáš je vybavený aj zelenou LEDkou, ktorá má oveľa silnejší jas ako červená. Využiť ju môžete na úsporné svietenie všade tam, kde vám zelené plochy porastu zosilnia jej efekt. Budete prekvapení, že pri 5 lumenoch z neho v okruhu 5 metrov vyčaríte takmer toľko svetla, koľko vám dokáže poskytnúť 30-lumenový režim bieleho svietenia.

Farebné LEDky výrazne rozširujú možnosti využitia tejto lampičky a my sme radi že sa na signalizáciu nezabudlo.

Výdrž príjemne prekvapí

Súčasťou balenia je akumulátor s kapacitou 700mAh a nezvyčajnou výbavou. Hoci lampička nie je vybavená konektorom pre nabíjanie, špecializovanú Li-Ion nabíjačku si kupovať nemusíte. Priamo na akumulátore je MicroUSB konektor, cez ktorý dočerpáte energiu zo sieťového adaptéra, portu počítača alebo powerbanky.

Keďže Fenix je dlhodobo známy závitmi ktoré sa nederú, opakovaným vyťahovaním batérie sa neunavia. Pri tomto modeli sú netradične eloxované pre zvýšenie odolnosti.

Pri plnom výkone  svietenia sme sa prepracovali k neúplným trom hodinám výdrže, pri štandardnom svietení takmer k šiestim, pri tlmených režimoch môžete počítať s 20 a 90 hodinami výdrže. Elektronika automaticky zníži výkon vždy o stupeň nižšie, ak sa energia zo zásob začne míňať. Nie je tu žiadna indikácia, ktorá by vám naznačila koľko energie vám ešte zostáva.

To však nie je problém, pretože si môžete pribaliť jednorazovú batériu CR123A, ktorú môžete v správnej chvíli do lampičky zasunúť namiesto akumulátora. Výdrže sú v tomto prípade približne o 80 percent dlhšie, takže skutočne ide o lampáš ktorý len tak ľahko nevybijete ani pri aktívnom používaní.

Do dažďa i nepohody

Plôška pre postavenie na každé rovné miesto, magnet pre uchytenie na kovový podklad a očko s karabínou, vďaka ktorému lampičku zavesíte kdekoľvek – to je výbava pre všestranné svietenie. Je užitočné, ak viete lampičku dostať nad hlavu – mimo zorného poľa, s dobrou pozíciou pre rozlet svetla do okolia.

Pri našom zoznamovaní sme aktívne používali všetky tri spôsoby a páči sa nám, akým spôsobom sú riešené.

Útle vyhotovenie sme zasa ocenili pri balení. Organizér s pružnými prúžkami v batohu, vrecko nohavíc, sumka s výbavou – to všetko sú miesta kde túto lampičku odložíte pre ďalšie použitie.

Ba môžeme povedať, že ju pri 50-gramovej hmotnosti bez obáv radíme do EDC kategórie. Páčilo by sa nám však, ak by bola v balení aj krátka spona pre jej zachytenie a poistenie proti vykĺznutiu či strate.

Lampáš má tradičné vyhotovenie so zvýšenou odolnosťou IP68 voči poveternosti, prachu a vode. Rosa, intenzívny dážď či ponorenie do vody nie sú obmedzeniami, ktorým by ste sa museli úzkostlivo vyhýbať. Práve naopak – zvyčajne v nepohode potrebujete najviac pomoci.

Pridajte k tomu odolný anodizovaný povrch ktorý sa len tak neošúcha a nepoškriabe a viete o čom je reč.

Fenix CL09 (36,90€) je EDC lampáš, ktorý dokáže pri svojom kompaktnom vyhotovení prekvapiť svojim svetelným výkonom, všestrannosťou režimov svietenia a výdržou. Ide o mimoriadne šikovnú lampičku, ktorá si nájde svoje miesto pri každom táborení, rybačke, kempovaní či nočnom pobyte na terase. Svojim svetlom vo vysokej kvalite nakryje veľkú plochu, pričom sa nezabudlo ani na signalizáciu. Je iba malá šanca, že nájdete v predaji čosi tak šikovné, ako práve tento model.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár