Je to ľahučký batoh, ktorý je v kompaktom balíčku pripravený kedykoľvek poslúžiť. Vyšliapete na víkend s plnou výbavou na horskú chatu, oddýchnete si a keď sa rozhodnete vyraziť na potulky po blízkom okolí, povyberáte iba zopár drobností pre komfort a pohodu.

Bez toho, aby ste opäť museli brať na plecia plný náklad, do terénu vyrážate iba s malým, príručným batôžkom. Zoznamujeme sa na horách so 16-litrovým drobcom LifeVenture Packable Backpack, ktorý nás oslovil nielen všestrannosťou, ale aj svojim spracovaním a húževnatosťou.

Odľahčený na maximum

Iba pár sekúnd stačí na to, aby sa vo vašich rukách premenil útly balíček na športový batoh. Zatiahnete za uško zipsu, vyvrátite vrecúško naruby a razom sa pred vami formuje batoh v jeho ľahučkej, minimalistickej podobe. Nečkajte hrubú plachtovinu, polstrovaný chrbát a popruhy, ba ani mohutné zipsy a pracky. To sú prvky, ktoré patria do sveta riadnych batohov.

Všetko sa točí okolo pevných, avšak ľahučkých textílií. Telo batoha je ušité z ripstopového nylonu, pružné časti sú z hustého, elastického úpletu a trojvrstvové popruhy majú podobu dierovanej mozaiky prekrytej sieťovinou.

Spoznávate kvalitu outdoorových štandardov, všímate si precízne a husté šitie, máte dobrý pocit z toho čo vidíte pred sebou.

Je to moderný batoh bez kompromisov, kde húževnatosť v žiadnom prípade neustúpila odľahčovaniu. Ak si uvedomíte, že do  160-gramového batoha pohodlne vtesnáte 16-litrový náklad s hmotnosťou cez 20 kilogramov, viete že sa na neho môžete plne spoľahnúť.

Viac ako od neho očakávate

Pri prvom zoznamovaní nás prekvapilo, aké množstvo výbavy možno do batoha zbaliť. Ak ste navyknutí na jednodenné turistické batohy s 20-litrovým objemom, vedzte že ani v takomto kompaktnom vyhotovení nebudete o nič ukrátení.

Začínate fľašou, ktorá vám v batohu nezaberie žiadne miesto. Patrí zvonka na pravú stranu, kde je pre ňu pripravené pevné, sieťované vrecúško. Aj bez istiaceho popruhu sa pevne obopne okolo štíhlej pollitrovky z plastu, rovnako zručne dnu zasuniete širokú nerezovú fľašu s objemom cez jeden liter.

Na jemné veci a drobnosti máte k dispozícii dva samostatné priečinky, ktoré si ukroja časť vnútornej kapacity batoha. Ten  prvý je v čelnej časti s pohodlným prístupom cez zips z vonkajšej strany batoha.

Druhý, voľne visiaci vo vnútri chrbtovej časti je vlastne vrecúško, do ktorého batoh balíte po použití. Zatvárací nôž, príbor, mobil, doklady, repelent či knižku s veršami odložíte tam.

Zvyšok objemu pripadá na vnútornú komoru, ktorá je formovaná oblým strihom batoha. Vtesnali sme dnu kompletnú hamakársku výbavu s prístreším a jedlom na celý deň, inokedy sme sa zasa nabalili v kompletnej výbave s kopou jedla na postriežku za zverou.

Dostanete dnu kopu oblečenia v premenlivom počasí, hravo sa zásobíte výbavou na celý deň aj spolu s varičom.

Pohodlie je z časti na vás

Ako dobre vám batoh sadne na chrbát vo veľkej časti záleží na tom, ako sa do neho zbalíte. Pri oblečení a mäkkej výbave nemáte čo riešiť – nič vás nebude tlačiť, nič vás nebude omínať. Ak však siahnete po pevnej a hranatej výstroji, musíte ju do vnútra uložiť tak, aby vám na chrbte formovala plochu. Preto sa nám osvedčilo plniť batoh nie v zvislej polohe, ale položený na stole, chrbtovou časťou nadol.

Oceňujeme, že na tomto drobcovi sú popruhy dostatočne dlhé na to, aby batoh dobre sadol aj na riadneho chlapa s postavou medveďa.

Nič vás netlačí, nič vás neškrtí, cez odvetrané popruhy uniká všetko teplo a para von. Hoci je batoh tmavý, na slnku nemáte pocit že by vám pridával na horúčosti.

Nie je tu hrudný popruh ktorým by ste plecnice držali v úzkom zovretí, nikdy sme však nemali pocit, že by sme ich potrebovali. Krivky batoha sú formované veľmi ergonomicky. Ak je dostatočne naplnený, drží stabilne svoj tvar. Páčia sa nám veľké očká na zipsoch, ako aj ich krytie proti vlhkosti a prachu.

Rosou i húštinou

O tom, že popruhy sú dvakrát prešívané, aby ustáli pravidelnú záťaž netreba písať do detailov. Mali by ste však vedieť, že batoh nie je z tenučkej padákoviny, ktorú sa vám podarí pri prechode mladinou kde-tu zatrhnúť. Ide o husto tkanú nylonovú celtovinu, ktorá nemá hrubú štruktúru do ktorej by sa konáriky zachytili. Hoci sa vám dobre padne pozerať na rip-stopové zosilnenie, dobrou správou je aj zvýšená odolnosť voči vlhkosti.

Vnútorná strana má nanesený tenučký polyuretánový záter, vonkajšia strana má odpudivú, silikónovú vrstvu.

Pár kvapiek prehánky, ranná rosa alebo hustý opar nenarobia vo vnútri batoha žiadnu škodu. Silnejší dážď však už cez zipsy a šitia dnu prenikne.

Na to, že látka batoha je nepriedušná by ste mali myslieť ak sa chystáte kúpať k vode. Ak zbalíte do batoha mokrý uterák a oblečenie, všetka vlaha sa vyzráža na všetkých vnútorných povrchoch – nemá kam uniknúť.

Balenie nežiada veľa úsilia

Je fajn, že sa nemusíte učiť žiadny precízny postup pre skladanie batoha, aby ste ho dostali späť do vrecúška. Ak vám na tvare nezáleží, môžete ho iba natisnúť dnu a zatiahnuť zips.

Ak chcete balíček dostať do formy, stačí ak batoh prehnete na tretiny a postupne ho zložíte dnu. Kým čelná strana vrecúška je z nylonu, zadná je z pružného úpletu. Vrecúško sa tak batohu prispôsobí.

Rýchlo sme si privykli na všestrannosť batoha a stal sa našou cestovnou súčasťou na potulky, kde možno všetku výbavu zložiť na chate. Vybalíte tohto drobca a so sebou už nosíte iba to, čo vám naozaj treba nosiť so sebou.

Dovolenkárom sa určite bude páčiť, že rovnaký komfort si doprajú pri cestovaní kufrom. Vo chvíli, keď je kufor vybalený na izbe, po ruke je malý batôžok pre výlety po okolí.

LifeVenture Packable Backpack (29,99€) je veľmi dobre riešený superľahký batoh, do ktorého sa vám podarí nabaliť celodennú výbavu bez ohľadu na to, či sa chystáte na potulky vidiekom, lesom alebo na horách. Páči sa nám pevné a trvácne vyhotovenie, oslovil nás strih a materiály, z ktorých je batoh ušitý. Dokážeme si ho predstaviť nielen  v úlohe sekundanta k hlavnej cestovnej batožine, ale aj na pravidelné používanie pri ľahkých, pôžitkárskych potulkách poza humná.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár