Je to výbava, bez ktorej sa málokto zaobíde pri kempovaní, nočných potulkách, rybačke a športoch. Natiahnete cez čelo pružný popruh, kliknete na gumové tlačidlo a svet okolo vás stratí v kuželi mäkkého svetla všetky svoje tajomstvá. Čelovka spoľahlivo naplní svoje poslanie.

Ak príde na nočné svietenie, každý z nás má iné nároky. Štítok na lampičke vám nikdy neprezradí, aké svetlo od nej môžete čakať. Hovorí iba o výkone, výdrži a technických detailoch. Akú službu môžete v teréne čakať od športovej čelovky Petzl Tikkina?

Ľahučká a pohodlná

Pružný textilný popruh cez ktorý dokáže koža dýchať a kompaktné vyhotovenie, z ktorého nemáte pocit nepríjemnej záťaže ani pri dynamických športových výkonoch – také sú prvé pocity, keď si túto čelovku nasadíte na hlavu. Ak si pre pohodlie upravíte dĺžku popruhu, máte pocit akoby ste si len dali čiapku.

Nie je preto žiadnym prekvapením, že sme pri kompletnej zostave s batériou odčítali na váhe len málo cez 70 gramov. Všetko sa točí okolo plastov a útla elektronika s ľahkými batériami priveľkú záťaž nespravia.

Páči sa nám spoľahlivý systém naklápania s piatimi aretovanými polohami, ale aj štandardný náklon čelovky, ktorý nesie bez úprav ohnisko kužeľa do vzdialenosti 5 metrov pred vami.

Intuitívne vytiahnete čelovku z vrecka, nastavíte si výkon a nič už neriešite – bez ohľadu na to, či len pozvoľne kráčate lesnou cestičkou, alebo si dávate svoj včasný beh v parku. Očakávajte pohodlie, bez vibrácií či starostí s tým, že čelovka v záchvevoch kopíruje vaše pohyby.

Svetlo, ktoré sa vám zapáči

Malá orientačná svetluška s dosahom niekoľkých metrov – hoci najslabší výkonový režim s jasom 5-lumenov nevykreslí vaše bezprostredné okolie v jasných farbách, máte pocit ako by ste sa ocitli pod mesiacom v splne na jasnej oblohe. Plynule rozliate svetlo vám dokonale nasvieti všetko v dosahu vašich rúk v celom zornom poli.

Znamená to, že si prebalíte batoh, navečeriate sa a hoci aj vymeníte roztrhnutú šnúrku na topánke bez toho, aby ste narušili jemnocit svojho zraku. Ak však kráčate známou cestičkou v nenáročnom teréne, môžete pri 200-hodinovej výdrži počítať s tým, že terén pre orientáciu presvetlíte na desiatku krokov pred sebou.

Všetko sa mení vo chvíli, keď prepnete na stredný výkon v jase 100 lumenov. Okolie nadobudne farby a kým bude stred kužeľa namierený aspoň 5 metrov pred vás, máte pocit plynulého a mäkkého osvetlenia takmer v celom zornom poli. Táto čelovka má veľmi dobrý difúzor, ktorý dokáže osvit plynule natiahnuť do šírky bez toho, aby vás pohľad do stredovej časti vyslepoval.

Môžeme s istotou povedať, že jediná čelovka dokáže tmou previesť menšiu skupinu ľudí bez toho, aby ktokoľvek z nich mal pocit, že je ukrátený o prijateľný výhľad. Ten, kto má čelovku na hlave pritom ani nemusí brať veľa ohľadu na ostatných. Ten kužeľ je jednoducho príjemne široký. Terén nasvietite  do vzdialenosti 30-40 metrov, čo je dosť i pre beh a pohyb v členitejšom teréne.

Pri plnom 150-lumenovom výkone sa vykreslia v mäkkom kuželi svetla i drobnejšie detaily, takže sa nestrácate ani v členitom teréne a hustom poraste, ktoré dokážu veľký objem svetla pohltiť. Nemôžeme však povedať, že by ste dosvietili výraznejšie ďalej. Len priestor pred vami sa naplní väčším objemom svetla, ktoré vám dáva lepší a istejší prehľad.

Ak však príde hustejší nočný opar, predsa len sa vo vybielenom oblaku orientujete horšie ako pri štandardnom výkonovom stupni. V oboch prípadoch je výdrž približne 60 hodín. Môžete si byť istí, že čelovka svieti, svieti a svieti, kým po prvýkrát musíte riešiť výmenu batérií alebo nabíjanie.

Svetlo nie je príjemne teplé, takže nečakajte že vám vstúpi príjemnými pocitmi do morálky. Nie je však ani chladné, v modrastých tónoch. Výrobca sa snaží držať neutrálneho bieleho podania, čo je síce fajn pre vnímanie detailov, avšak istým spôsobom predsa len chladné. Je to však vecou vkusu. Ak svietite stále a dlho, zvyčajne vám na takomto detaile záleží.

Cyklovanie namiesto pamäti

Prvý klik pre svetlušku, druhý klik pre štandardné svietenie, tretí pre plný výkon a štvrtý pre vypnutie. Ovládanie sa drží štandardu cyklistických svietidiel, ktoré namiesto pamäti a tlačidlových povelov využívajú cyklovanie.

Ak si raz zvolíte slabý režim svietenia, po troch sekundách ho už neprepnete na silnejšie. Musíte čelovku vypnúť, zapnúť a opäť cyklovaním vybrať najvhodnejší z režimov. Elektronika si ten posledný nepamätá a ak patríte medzi tých, čo silu svetla menia často, môže vám to byť nepríjemné.

Na druhej strane vás tento prístup môže zachrániť pred vybitím batérií. Čelovka nemá poistku proti nechcenému zapnutiu v batohu – výrobca to rieši konštrukciou tlačidla samotného. Ak by sa predsa len stalo, že sa čelovka nejakým spôsobom zapne, bude svietiť vždy na najslabšom režime a batérie sa nevybijú skôr ako na to prídete. A ak by sa pohyb zopakoval, čelovka sa vypne namiesto toho, aby sa prepla na silnejší režim.

Všestranné napájanie

Máte radi jednorazové batérie s alkalickou či lítiovou chémiou? Alebo máte v zásuvke Ni-MH akumulátory vo formáte AAA, ktoré používate aj v inej elektronike? Nech použijete trojicu ktorýchkoľvek z týchto štandardných batérií, môžete si byť istí, že čelovka bude spoľahlivo fungovať.

S minimálnym navýšením váhy si môžete so sebou zobrať energie koľko sa vám len zapáči. Nie je to však jediná možnosť, ktorú vám táto čelovka ponúka.

Hybridný koncept napájania priberá k týmto možnostiam Li-Ion akumulátor, ktorý firma Petzl predáva pod názvom Core (22,20€). Ide o akumulátor vo veľkosti troch AAA batérií, ktorý má okrem ochrannej elektroniky osadený aj nabíjací blok s microUSB konektorom.

Akumulátor s kapacitou 1250 mAh založíte do čelovky a už ho nikdy nebudete musieť vyberať von. Pri nabíjaní stačí odklopiť veko lampičky a okamžite máte prístup ku konektoru, do ktorého zasuniete káblik. Či to bude váš notebook, powerbanka alebo solárny panel je iba na vás. Je to šikovné riešenie, ktoré nekomplikuje čelovku samotnú.

Odolná, avšak nie do búrky

Hoci vyzerá jemne, čelovka je skutočne pevná a húževnatá. Pri malej váhe jej neublíži pád na zem, v batohu sa popri ostatnej výbave nepoláme, nepopraská. Dokonca aj popruh s prackami a nosnou platničkou dokážete dať dolu, aby ste ho vyprali v mydlovej vode a prinavrátili mu sviežosť.

Čelovka však nie je určená do hraničnej nepohody s intenzívnym dažďom, či búrkou. Hoci spĺňa štandard IPX4, stekajúca voda sa predsa len dostane dnu.

Nájdete ju na batériách, cez úzke škáry vzlína popod čelný plast a nikdy nemáte možnosť rozobrať ju, aby rýchlo vyschla – dielce sú spájané tavenými spojmi.

Neznamená to však, že rosa, mrholenie či opar ju vyradia z hry. Hoci sme vodu vždy z vnútra vytreli bez zlyhaní elektroniky, nenašli sme odvahu skúšať, ako ďaleko je možné s vodou zájsť, kým lampička prestane fungovať.

Čelovka Petzl Tikkina (17,80€) vyniká ľahučkým vyhotovením ktoré oceníte nielen v batohu, ale aj pri športoch. Očakávať od nej môžete príjemne rozptýlené svetlo, ktoré v rozumnej intenzite pokryje široký okruh s pekným prekreslením detailov. Páči sa nám všestrannosť napájania, pozor by ste si však mali dať na odolnosť voči vode – nie je dokonalá. Táto čelovka sa určite nestratí v zálesáckom batohu, ani v bežeckej výbave.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár