Zavesíte si ju na pútko nohavíc a zabudnete na to, že ju máte. Keď však príde správna chvíľa, v priebehu sekúnd pílite konáre a prerezávate sa letorastami bez toho, aby ste mali pocit, že by to mohlo ísť aj lepšie.

Malá zasúvacia pílka Fiskars Xtract SW73 je vyladená pre čistý a rýchly rez surového dreva v ľahkom, kompaktnom vyhotovení. Či treba zmladiť ovocné stromčeky v sade za domom, vyčistiť si kus divočiny pre rybačku či postriežku na divú zver, alebo postaviť zálesácky prístrešok a založiť vatru, budete radi že ju máte so sebou.

Zbierame s ňou skúsenosti v teréne, aby sme vám vedeli prezradiť viac.

P1000242

Je ľahšia ako by sa mohlo zdať

Pohľad na výrobný štítok s údajom o 223-milimetrovej dĺžke a 114-gramovej hmotnosti vám príliš nenapovie. Keď ju však začnete so sebou nosiť do prírody, zistíte že vám vlastne nič nepribudlo. Vak je stále na pleciach rovnako ťažký a ani miesta v ňom nie je pomenej. Akoby sa pílka v ňom stratila. Rúčka je dutá, odľahčená bez straty pevnosti na maximum. Práve tam sa ukrýva prednosť v porovnaní s výklopnými modelmi.

P1000351

Veľmi praktické je uško s pružinovým uzatváraním, ktoré sa pre nás stalo štandardom pre vychádzky. Zavesíte pílku na pútko nohavíc a hotovo. Pílka pri chôdzi do nohy neudiera, neprekáža pri sadaní a ani nehrká, takže neplaší zver. A to je úplne rovnaký zážitok, ako keď ju zavesíte na popruh vaku. Je vždy na dosah ruky, netreba ju hľadať po vreckách.

DSC_5230

Radi by sme sa s podobným systémom zavesenia stretávali častejšie. Je praktický, spoľahlivý a znesie aj každodenné nasadenie. Netreba žiadny špeciálny opasok, karabínu, ani puzdro. Ak by sme to chceli k niečomu prirovnať, asi by sme mohli smelo otvoriť diskusiu na tému malého zatváracieho nožíka vo vrecku. Máte ho so sebou bez toho, aby ste na to mysleli. Neprekáža a je praktický.

Zamykanie, ktoré drží pevne

Otočný zámok je akousi skrutkou, ktorá nepoľaví ani pri opotrebovaní. Nespolieha sa na žiadne západky, istiace body, či čosi podobného. Pritiahnutím závitu zovrie plášť rukoväti takou pevnosťou, akú uznáte za vhodné.

P1000354

Stačí pol otáčky a čepeľ sa uvoľní pre plný pohyb, jedna celá otáčka zasa čepeľ zablokuje vo vysunutej polohe. Na koncovom doraze je malá priehlbina, ktorá sa snaží poskytnúť kus bezpečnosti navyše. Či sme pílili tenké letorasty, alebo hrubé konáre, ani raz sa nám nestalo, že by sa čepeľ uvoľnila. Je to zámok, ktorý naozaj funguje, hoci by sa zdalo že je najjednoduchším, aký sa len dá vymyslieť.

Ak treba vyholiť v mladine kmienky husto obrastenej smrečiny, dlhá čepeľ by mohla byť nemotorná. Možno i preto sa dá zaistiť v akejkoľvek polohe. Vysuniete 5 centimetrov, 10 či plnú 16-centimetrovú dĺžku? Je to len na vás. Toto výklopná pílka nedokáže.

DSC_5221

Ostrie, ktoré má chuť rezať

Zubenie píly je inšpirované japonskými pílami, ktoré režú pri ťahu. Vďaka tomu môže byť čepeľ píly tenšia, bez akejkoľvek výstuhy. Píla je v zábere pri pohybe smerom k sebe, akokoľvek je záber silný, čepeľ sa iba napriamuje – nekrčí. Do úvahy preto prichádza ako jemné pílenie s citom pri tenších konároch, tak silové pílenie pri všetkom hrubšom.

DSC_5224

Zuby sú od výroby výborne nabrúsené a každý z nich má 5 ostrých hrán. S hlbokým vybratím z reznej škáry s ochotou vynášajú piliny surového dreva. Rezali sme smreky, jelše, liesky a buky. Mali sme pocit, akoby sa píla agresívne brala do rezu i vtedy, ak sme chceli postupovať jemnejšie. Geometria je skutočne dravá a to surovému drevu svedčí vo všetkých situáciách.

Máme za sebou niekoľko upratovacích preriezok na dočasných táboriskách v prírode. Je praktické ak si viete vyhliadnuť miesto na okraji mladiny pre pozorovanie zveri. Zapílite si miesto pre svoj „štand“ a splyniete s okolím. Nielen poľovníci, ale aj rybári vedia o čom je reč.

DSC_5218

Hladký rez v každej situácii

Pri chystaní paliva z tenčiny na vatru sme boli hotoví rýchlejšie ako zvyčajne. Tu sme do hry pribrali i smrekové sucháre, ktoré v hustej hore usychali v konkurenčnom boji za svetlom. Všetko, čo je do hrúbky 6-7 centimetrov ide takmer bez námahy, s obmedzenou dĺžkou čepele sa však dá rezať pomalším tempom i 10-centimetrová žrďovina. Na hustote dreva, akoby vôbec nezáležalo. Či je to riedka baza, alebo hustý urastený smrekový konár nabitý živicou, píla ide hladko, bez zasekávania.

DSC_5246

Aj pri chystaní jelšiny na údenie šlo všetko hladko. Hladká čepeľ za sebou zanecháva úzku reznú ryhu, takže netreba vydať veľa námahy. Toľko, čo pobalíte do troch batohov napílite za pol hodinu na 20-centimetrové polienka. Od 10-centimetrovej hrúbky až po troj.

Možno by sme mali komfort pripísať aj dobre tvarovanej rúčke, ktorá je potiahnutá gumou, ktorú Fiskars používa aj pri svojich sekerách. Rozšírený koniec rukoväte je oporou pri ťahu, na čelnej strane je zasa akýsi náznak záštity. V holej ruke sedí píla pevne, rovnaké je to aj v rukaviciach.

DSC_5234

Ako dlho si píla brilantné ostrie udrží nevieme dnes povedať, prezradíme vám to až s odstupom času. Javí sa však byť pevné a húževnaté.

Vosk patrí na každé ostrie

Čepeľ je hladká, chrómovaná, nehrdzavie. Živica sa predsa len na ploche pílového listu za čas nazbiera, takže príde vhod držať sa taktiky, ktorá platí pre každú pílu. Ak ste nikdy čepeľ nevoskovali, pre jednoduchšiu údržbu by ste si to mali vyskúšať.

DSC_4589

Stačí obyčajná čajová sviečka ak nemáte nič lepšieho. Niekoľkými ťahmi namažete obe strany a získate na čas vrstvičku, na ktorej sa živica nedrží. Pri tejto píle takéto mazanie nemá vplyv na rezný výkon. Asi tu nie je čo vylepšovať. Vosk je iba prostriedkom pre jednoduchšiu údržbu.

Hladká rana sa vyhojí rýchlo

Záhradkári a ovocinári však nazerajú na pílky úplne inou optikou. Zaujíma ich nielen námaha ktorú musia pri pílení vynaložiť, ale aj to ako rez vyzerá. Musíme povedať, že napriek veľkým zubom je hladký – práve taký ako sa pri zmladzovacích ovocinárskych rezoch žiada.

DSC_5255

Znamená to, že takéto plochy sa hoja rýchlo, pretože po ošetrení balzamom či disperziou do nich nebude zatekať voda. Rana, ktorá je hladká sa nechová ako knôt, voda po nej steká nadol. A práve to je aj prípad tejto píly, ktorú výrobca istotne zamýšľal i pre takéto použitie.

Malá zasúvacia pílka Fiskars Xtract SW73 je skutočne všestranným nástrojom. Nám sa osvedčila pri pochôdzkach do prírody, kde sa stala súčasťou každodennej výbavy. Vieme si ju však predstaviť aj v ovocnom sade a príprave palivového dreva v lese, kde je viac tenčiny ako hrubého materiálu. Tam však asi viac pri drobných lesníckych prácach zapasuje variant Xtract SW75, ktorého čepeľ má 225 milimetrov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

5 KOMENTÁROV

  1. tato pilka nema chybu! nosim ju vsade (v aute) spolu s X7. Volakedy som si myslel, ze je to len frajerska moda hrat sa na znacky, ale odkedy som kupil prvu sekeru fiskars, cela rodina fahcime len na fiskars naradi

    • Tá pílka reže pri ťahu k sebe, takže s tým vykĺznutím by nemal byť problém. Navyše, rukoväť je dobre pogumovaná, takže sa nešmýka. Stačí ju z času na čas umyť a je vždy ako nová.

  2. Ahoj, pekne recenzie,
    k pilke: jej hlavnou vyhodou je super nizka hmotnost, co je ale podpisane aj na hlavnom nedostatku, list je tak tenky ze pri chybnom potlaceni sa znici, je teda otazka casu kedy sa clovek pomyli a list ohne alebo zlomi ked sa mu zasekne v hrubsom drievku.
    ak sa ti to raz stane (mne sa uz stalo) skus nekupovat novy list ale rovno si kup skladaciu pilku Bahco Laplander (tvrdsi list reze oboma smermi) da sa zohnat za 27 aj s darcekovym nozikom.

    • Áno, možno by som dodal čosi, čo som možno v článku nespomenul. V Európe sme boli storočia zvyknutí používať pílky, ktoré píla pri zatlačení. Mali buď hrubšie čepele, alebo mali chrbty s výstuhou. Bolo to praktické asi pre stolárov, držali sa toho všetci remeselníci a výrobcovia.

      Približne 10 rokov sa k nám už dostávajú pílky, ktoré režú v ťahu. Zvyčajne ich voláme japonskými a kto nie je na takýto spôsob pílenia zvyknutý, môže list rýchlo pokriviť alebo dokonca aj zlomiť.

      V Lidli mávajú takúto záhradkársku pílu v skladacom vyhotovení, s hrubším pílovým listom, tiež píli k sebe. Tá sa nezlomí a neohne, ale zasa asi nevydrží tak dlho ostrá ako táto od Fiskarsu. A aj sa s ňou človek viac nadrie, pretože robí širšiu reznú škáru. Máme ju, skúsim o nej napísať niekedy viac.

      Pokúsime sa zadovážiť Bahco Laplander, nech si rozšírime rozhľad.

Pridaj komentár