Je to výzva, pre ktorú je veľký, zálesácky batoh priveľkým bremenom. Nabalíte do kompaktnej kapsy všetko čo vám treba, prehodíte ju cez plece a bez pocitu bremena a obmedzenia pohybu kráčate krajom vpred, aby ste naplnili svoje poslanie.

Raz sa plížite húštinami za zverou, inokedy pochodujete lúkami za novými fotoúlovkami a sú aj dni, keď potrebujete prekonať horský hrebeň, aby ste v najlepšej atmosfére dorazili do tábora či na chatu. Aké to je, ak do svojich služieb povoláte taktický ramenný batoh Viper Tactical Shoulder Pack?

Pevná, ľahká taktita

Nezáleží na tom, čo robíte. Tak ako EDC výbava musí ustáť každodenné nosenie, odieranie a používanie,  i táto kapsa sa drží rovnakých pravidiel. Naplníte jej priečinky k úžitku a deriete ju deň po dni. Je ušitá z húževnatej Cordury 600D a kladie dôraz na detaily, ktoré môžu byť rozhodujúce.

Rohové šitia sú vystužené lemovkami, najdôležitejšie spoje majú zosilnené stehy a nechýba ani polyuretánový záter, ktorý zvyšuje šancu toho, že vaša výbava zostane v nečase uchránená pred vodou. Pridajte k tomu zispy ktoré svojou šírkou kopírujú očakávanú záťaž a máte hrubú predstavu o tom, čo vás čaká.

Hneď od začiatku je jasné, že Viper Tactical Shoulder Pack nie je nedobytný prepravný kontajner, ktorý by sa snažil svojou hrúbkou, robustnosťou a pevnosťou navodiť dojem nezničiteľnosti. Výrobca sa pri návrhu zameral na to, aby aj pri svižnej, 690-gramovej hmotnosti ponúkol to najlepšie, čo môžete dostať.

Všetko sa točí okolo šikovného strihu, ktorý dáva kapse nielen členitosť jej priečinkov, ale aj odolnosť samotnú. Výrobca sa zámerne vyhol dvojitým šitiam, všadeprítomným podšívkam či vystuženiam. Namiesto nich sa zamyslel nad tým, kde sú slabiny ramenných batohov, aby ich zdokonalil na úrovni strihu.

Páči sa nám celková uhladenosť, kompaktnosť a plynulosť prechodov. Kapsa je poddajná, na dotyk príjemne textilná a predsa drží svoj tvar bez ohľadu na to, ako veľmi ju naplníte. Veľmi rýchlo ju prijmete takú aká je.

Desať dokonale členených litrov

Tri oddelené úložné komory, sedem otvorených i uzavretých plochých vreciek, panely so suchým zipsom, organizéry s pružnými úponmi, funkčné priečinky, molle väzba, kotviace oká – to všetko vás vo výdatnej, taktickej zostave čaká pred naplnením k dokonalému preskúmaniu.

Ramenný batoh s objemom desiatich litrov je navrhnutý tak, aby v ňom bolo možné nastrojiť dokonalý poriadok. Nájdete v ňom spoľahlivý priestor na drobnosti, ale aj objemovú rezervu na veci, ktoré sa vám dostanú do rúk v teréne a pri používaní.

Ak vám chýbajú návyky a skúsenosti, môže trvať i niekoľko týždňov, kým si rozloženie výbavy vyladíte k absolútnej dokonalosti. Iný obsah bude mať kapsa fotografa, inak bude vyzerať výstroj pre sledovanie zveri, iné cennosti potrebujete na zrýchlený presun s plánovaným letným nocľahom pod širákom.

Obľúbili sme si nielen spoľahlivé šitie, ale aj množstvo fixačných prvkov, vďaka ktorým je možné pobaliť výbavu tak, aby pri pohybe v teréne necinkala a nehrkala. Všetko čo je vo vnútri sme vždy dokázali oddeliť podšívkou vreciek alebo ukotviť pod pružné, prešité popruhy. Máte pocit dobre ustrojenej lekárničky, nie dámskej kabelky ktorú treba pre každú drobnosť vysypať na kopu.

Ak máte radi zispy, ktoré vždy siahajú až na samotné dno taktickej kapsy, v tomto prípade si budete musieť privykať na zmenu. Každý z nich zachádza iba tak hlboko, aby aj po úplnom otvorení zostal na dne priečinok s pevným objemom, z ktorého nič nevypadne.

Čo všetko sa vám podarí dostať dnu?

Závisí na tom, čo vás v konkrétnom dni čaká. Vždy budete mať dnu tú istú technickú bižutériu, zvyšok príde na konkrétny úžitok. Ak radi vyrážate do terénu za fotografovaním, potom si môžete byť istí tým, že dnu vpracete dve plne nastrojené zrkadlovky, objektív a akumulátory naviac, k tomu plachtu pre ležanie na zemi a vodeodolné obaly, ktoré ochránia fototechniku ak vás zastihne dážď.

Ak sa vydáte za zverou, skôr vám padne vhod teplé sedenie na skrytom mieste a slušný ďalekohľad s fotopascou, ktorú nastrojíte pre záznam. Zápisník, lekárnička, poldenné občerstvenie a pitie sú samozrejmosťou, rovnako ako kopa drobností pre nepredvídané situácie.

Zrýchlené presuny terénom nie sú iba kontrolou kondičky, ale skutočnou výzvou pri ktorej sa cení voda, rýchla kalória a výbava do nepohody. Ak vás zastihne dážď, alebo vás čaká pozorovanie, na pončo alebo malú hamaku bude dnu dosť miesta i napriek štedrej zásobe vody. A ak príde na nočné presuny, tiež nezostanete naslepo blúdiť tmou.

Pikniky a pôžitkárska pohoda tiež nie sú výzvou, ktorú by táto kapsa nenaplnila k dokonalosti.  I keď bude s pár kúskami proviantu takmer zívať prázdnotou, ľahký krok rozhodne bude stáť za to.

Popruhy naplnia očakávania

Taktický ramenný batoh je viac ako len kapsou s popruhom na jedno plece. Všetko je vyladené pre pohodlie, neobmedzený pohyb a okamžitú dostupnosť výbavy. Výrobca sa postaral symetrickým vyhotovením o to, aby ste si batoh prispôsobili pre nosenie na opačnej strane, ak sa počítate medzi ľavákov.

Široký, polstrovaný popruh patrí na nosné plece, úzky popruh k nemu pridáva priečnu stabilizáciu. Popruhy sú dĺžkovo nastaviteľné, spony sú rozopínateľné jedinou rukou, veľkostne batoh sadne na drobnú, útlu i mocnú, medvediu postavu. Stačí aby ste si raz upínanie vyladili a zvyšok je už iba o rutine nosenia.

Na to, aby ste sa dostali k výbave nemusíte v teréne sňať batoh z ramena. Povolíte stabilizáciu, pootočíte popruh a razom je batoh na hrudi. Či dnu siahnete v dychtivej zvedavosti po ďalekohľad, alebo v núdzi vytiahnete signálnu pištoľ pre zahnanie pastierskych psov je iba otázkou potreby. Isté je, že všetko dokážete vyriešiť za pochodu.

Pozor si musíte dať iba na externú výbavu, ktorú navešiate na úpony molle väzby. Nie je ťažké premeniť ľahučkú kapsu na ovešaný, vianočný stromček. Zvládne to, avšak pôvab jednoduchosti, hladkosti a plynulosti tým pádom zaniká.

Búrka zatečie, potopa odtečie

Hoci sa zoznamovaniu venujeme v zimných mesiacoch bez akýchkoľvek nepríjemností s prenikajúcou vodou a vlhkosťou, jedna vec je istá. Polyuretánový záter spomalí prestup oparu, vlhkosti a mrholenia, s istotou však nezastaví výdatný dážď.  Zipsom chýba vodotesné krytie, šitia nie sú utesnené, a chýbajú aj légy a krytia, ktoré by vodu smerovali z kritických častí pre rýchle odtekanie.

Na druhej strane,žiadnemu z úložných priestorov nechýbajú odtokové otvory, ktorými sa okamžite zbavíte vody v prípade, ak sa kapsa nečakane zošmykne z brehu alebo člnu do vody. Tak ako rýchlo príde vodná pohroma, podobne rýchlo aj odznie.

Možno by nebolo márne, ak by výrobca pouvažoval nad prevlečníkom proti vode, ktorý by určite príliš gramov naviac nepridal.

Štyri farby na výber

Tak ako ostatná výstroj britskej firmy Viper Tactical, aj tento ramenný batoh je dostupný v štvorici farebných variantov. My sme si vybrali neutrálne zelené vyhotovenie, pre zladenie ku svojmu vkusu a ostatnej výbave môžete siahnuť po pieskovom coyote vyhotovení, mestskom čiernom, ale aj po svetlej kamufláži s prevahou hnedastých odtieňov.

Do ruky, na vešiak i na batoh

Výrobca si pri návrhu tohto modelu dal na všestrannosti naozaj záležať. Ak oželiete zadné ploché vrecko s hrubým polstrovaním a fixačný popruh, ľahko pod ne zbalíte ramenný, nosný systém. Z kapsy, ktorá má typický vzhľad sa tak stane uhladená aktovka s mäkkou, polstrovanou rukoväťou.

Zavesíte ju v chodbe na vešiak aby ste po nej siahli pri každom odchode, pribalíte ju do auta, alebo upevníte k veľkému taktickému batohu na jeho vonkajšiu molle väzbu. Razom, akoby ste svoj EDC balík pripli k batožine.

V tábore vycvaknete spony, nasadíte batoh na rameno a celý náklad môže zostať v tábore, kým vy pracujete v jeho okolí. Je zaujímavé znova a znova sledovať, ako sa v priebehu minúty ramenný batoh zmení na objemnú sumku veľkého batoha a späť.

Viper Tactical Shoulder Pack (35,90 €) je šikovný, všestranný a dobre riešený ramenný batoh, do ktorého dokážete zbaliť výbavu na celý deň strávený v teréne. Oslovilo nás ľahké a štíhle spracovanie, ako aj dokonalý prehľad v členených priečinkoch, vreckách a oddieloch. Ide o batoh z trvácnych a odolných materiálov, ktorý dokáže po dlhý čas poskytnúť spoľahlivú službu bez toho, aby ste museli riešiť jeho páranie či zlyhanie pri preťažení.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Tak presně takový batoh přes jedno rameno jsem „objevil před cca 4 lety. No a rázem se stal každodenním společníkem . Ta možnost přetočení na břicho je fantastický návyková. A hodí se i v MHD . Ručky šmatralky nepoctivců mají smůlu. A pláštěnku používám z 25l batohu. Je stahovací tak to jde použít i tady.

Pridaj komentár