Je čierna, s anglickými popiskami na obale a tradičným dizajnom Fenixu. Útla, výkonná čelovka však za sebou predsa len ukrýva nezvyčajný príbeh. Vznikla z ohlasov českých a slovenských spotrebiteľov, aby naplnila ich požiadavky pre svietenie.

Keď sa raz za čas za modelovým číslom svietidiel od Fenixu objaví zapamätateľné meno, ukrýva sa za ním model navrhnutý pre niektorú z krajín. Aká je česko-slovenská čelovka Ruby, ktorá nesie firemné značenie Fenix HM51? Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom, chalupe i vo dvore.

Malá a výkonná

Hoci nie je väčšia ako ukazovák ruky, predsa len v sebe ukrýva nárazový výkon 500 lumenov, červený prísvit a elektroniku pre nabíjanie akumulátora. Na váhe jej odpočítate 76 gramov, na chvíľu sa zastavíte pri jej celokovovom vyhotovení a ak príde na popruh, je oveľa vzdušnejší ako všetky, ktoré ste mohli doposiaľ vidieť.

Čelovka svojim vyhotovením nijako nevyhraňuje svoje poslanie. Beh, pochody, grilovanie, údržba okolo chaty, rybačka či rekonštrukcia suterénu – pri všetkých sa zo seba snaží vydať to najlepšie. Práve jej všestrannosť a univerzálnosť stoja na prvom mieste.

Každý nový deň jej používania však odhaľuje drobné prednosti, vďaka ktorým skutočne stojí za pozornosť. Navyknete si na ňu a razom vám na ostatných čelovkách čosi prekáža, vadí alebo zavadzia.

Znesie prach, topenie i pády

Čelovka je navrhnutá tak, aby ste si ju aj po desaťročnici používania mohli založiť na čelo. Možno na nej vymeníte pružný popruh s unavenými gumičkami za nový, možno dostane novú krytku USB konektora a ak sa stane čosi nepredvídané, azda i silikónový kryt ovládacieho tlačidla budú musieť v servise vymeniť za nový.

Zvyšok bude fungovať dovtedy, kým elektronika zostane pri živote. Čelovka je mimoriadne robustná, vyhotovená z pevnej hliníkovej zliatiny, s eloxovanou povrchovou úpravou. Všetky závity sú mnohoradové, precízne rezané, s gumovými tesneniami. Nemusíte sa báť toho, že do vnútra prenikne jemný prach z búracích prác, alebo vám čelovka umrie v prietrži mračien či pri záplavách.

Výrobca to s extrémnym nasadením myslí skutočne vážne a ak vás neupútala trieda odolnosti IP68, potom určite spozorniete pri prehliadke príslušenstva. Nájdete náhradné tesnenie, krytku USB konektora, dokonca i gumovú objímku pre upevnenie na pružný pás čelovky. Čokoľvek treba, vymeníte si v prípade potreby sami.

Tak ako v čelovke nájde spoľahlivú oporu zálesák a dobrodruh vyrážajúci na potulky v každom nečase, obozretní nemusia byť pri používaní ani tí, čo sa popri každodenných výzvach púšťajú i do remesiel.

Dôraz na ergonómiu

Čo je na tejto čelovke návykové? Dajte si ju na hlavu a po pár minútach už vôbec netušíte, že ju máte. Je ľahučká pri behu, neprekáža pri prechode stiesnenými podmienkami a rozumie si aj s čiapkou ak si ju v chlade dáte na hlavu.

Popruh je vzdušný, s množstvom odvetrávacích otvorov, súčasne však výborne zladený s váhou a ťažiskom čelovky. Čo na tom že prichádza noc, a vy zaliezate do hamaky za spánkom. Siahnete popruh až na krk a čelovku máte na dosah ruky po celú noc.

Keďže čelovka tak trocha vychádza z radu pracovných lampičiek s L geometriou, výrobca jej ponechal aj silnú magnetku v základni. Ak treba, vytiahnete ju z čelenky a kdekoľvek položíte bez odkotúľania. Ak vám to pomôže, viete ju prichytiť na akýkoľvek oceľový či železný prvok – hoci by to bola iba skrutka v obklade.

Páči sa nám, že čelovka nie je k používateľovi nevšímavá, hluchá a slepá. Prezradí na kliknutie koľko energie má ešte v batériách, pamätá si naposledy zvolený režim, aby ho nebolo potrebné preklikávať v nastaveniach. Všetko je svojim spôsobom o pohodlí a to sa počíta.

Nabíjanie cez microUSB

Vo chvíli, keď zbadáte konektor pre nabíjanie, okamžite je jasné že ide o čelovku nielen na príležitostné, ale i na každodenné použitie. Pripojíte ju k solárnemu panelu, powerbanke, napájaciemu adaptéru alebo notebooku a razom začne čerpať energiu.

Nabíjací prúd je pri pribalenom akumulátore Fenix ARB-L16-700 620mA a trvá 85 minút, kým sa z nuly dostane na maximum. Znamená to, že s nabíjaním nestrávite veľa plánovania v predstihu a času. Neraz sa zadarí dobiť potrebnú energiu tesne pred odchodom či použitím.

Páči sa nám, že akumulátor má štandardný formát 16340, takže pre napájanie možno použiť aj jednorazové, lítiové batérie CR123A. Tie môžu byť železnou zásobou bez samovybíjania, alebo riešením pre napájanie v extrémnych teplotných podmienkach.

Napájací USB káblik je súčasťou dodávky, sieťový adaptér si musíte pridať sami. Keďže však ide o štandard, zbytočné by bolo pridávať k dodávke ďalší ak ich už máte na každý prst ruky doma.

Intuitívne ovládanie

O tom, že čelovka na jeden klik vyjaví stav akumulátorov farebnými, stavovými LEDkami sme už písali. Rovnaká jednoduchosť patrí k ovládaniu. Dlhé kliknutie vypínača aktivuje biely režim svietenia, dvojklik zasa farebný. Znamená to, že z vypnutého stavu čelovky sa jediným tlačidlom vždy dostanete k správnej farbe svetla.

Biele osvetlenie má štyri výkonové stupne, z ktorých každý je navrhnutý tak, aby bola úroveň svetla stabilná po celú dobu dostupnosti energie. Znamená to, že svetlo sa v tichosti s vybíjajúcou batériou nevytráca, práve naopak. Ak je energie málo, čelovka výrazne preskočí na šetrný režim svietenia a keď aj cez to prejdete, upozorní na seba blikaním. Nikdy tak nezostanete nečakane v tme.

Červený prísvit má jeden výkonový stupeň a dva režimy blikania – signalizačné SOS a blikajúcu obrysovku. Bez ohľadu na to, akú farbu svetla pri zapnutí zvolíte, vždy sa navolí v takom režime, v akej ste ju použili naposledy.

Teplé svetlo, mäkký kužeľ

Ledka CREE XP-G3 zo seba vydáva teplé tóny, pri ktorých sa vám oči neunavia. Svet sa javí byť veselší, príjemnejší a mäkší ako v skutočnosti je. Ba v sychravom nečase sme mali pocit, akoby počasie nebolo až také nevľúdne.

Do popredia sa derú odtiene prírodných materiálov, vystupuje žiarivá zeleň vegetácie, pekne sa vykresľujú tóny pleti. Len modré farby sa zlievajú v šedých pasteloch. Hoci farebné odtiene rozoznávame v umelom svetle bez omylov, farebná vernosť je na rebríčku priorít tohto modelu.

Teplé a mäkké svetlo sa prederie cez riedky nočný opar oveľa lepšie ako neutrálna biela farba pátracích kužeľov. Páči sa nám ostré podanie objektov v diaľke, ale aj jemnú prácu oka na periférii. Bez toho, aby sa v prebytku svetla utlmil jeho jemnocit, v zóne čiernobieleho vnímania vidíme pohyb i statické predmety.

Páčia sa nám mäkké prechody svetelného kužeľa, kde intenzita plynule pláva od jasnejšieho stredu k tlmenejším okrajom. Nie je tu výrazný stredový bod ktorý by vás oslepoval pri svietení na krátku vzdialenosť. A neprichádzate o kontext krajiny vtedy, ak svietite do diaľky. Mäkké, rozplývavé svetlo tlmí štruktúry reliéfov, najjemnejšie detaily akoby sa zliali v ploche.

Výborne je riešený červený prísvit. Hoci ho majú na svedomí dve červené LEDky, v skutočnosti formujú jeden mäkký, rovnomerne nasvietený kužeľ bez výrazných ohnísk. Akoby sa červený jas rozplýval bez toho, aby bolo možné určiť polohu jeho zdroja.

Výdrž na celú noc

Plný 500-lumenový výkon je ako malá pátračka, ktorou prečešete okolitý kraj do vzdialenosti približne 90 metrov. Prehľadáte lúku, riečny breh, nazriete pod hladinu tečúcej vody a keď sa kužeľ svetla rozpije v poraste, vidíte viac ako len prvý rad stromov a krov.

Akoby ste presvecovali do hĺbky. Celý tento zázrak trvá približne päť minút, po ktorých sa výkon upraví približne na polovicu. Možno si to v niektorých situáciách ani len nevšimnete, hlavné je, že ste vyskúmali čo vám treba. Pri tomto výkone dosahuje výdrž približne 80 minút.

Za zvýšený výkon sa považuje svit s intenzitou 150 lumenov. Pekne vyfarbí okolie v širokom kontexte celého kužeľa a veľa vám prezradí o tom, čo sa deje v perifériách. Hoci svetlo sa nesie do vzdialenosti približne 40 metrov, máte pocit že toho predsa len vidíte viac. Tým, že kužeľ je mäkký, vnímate i to čo je za dosahom osvitu a jeho okrajmi.

Plne využijete prirodzený svit mesiaca na to, aby ste mali farebný prehľad o tom najdôležitejšom a čiernobiely v plnom kontexte. S výdržou necelých troch hodín nejde o svietenie na celonočný pochod, na ten však netreba toľko svitu ani v náročnom teréne. Čelovka je v tomto režime veľmi dobrým prísvitom k práci, ale i svietidlom pre zoznamovanie sa s neznámym prostredím.

Štandardný, 30-lumenový výkon je vyladený pre dlhú, viac ako 13-hodinovú výdrž a kvalitné nasvietenie pre presun, pochod, beh ale hoci aj skúmanie podzemných priestorov. Farebný je stred kužeľa s dôrazom na štruktúry a reliéfy, s tlmeným farebným podaním sa vykresľujú okraje.

S istotou môžeme povedať, že čo sa deje v periférii, to vám pri pohybe vpred môže uniknúť. Vždy je tu však sluch, ktorý intuitívne natáča vašu hlavu práve tam, kde sa čosi deje. Výdržou batérie pokryjete jednu či dve noci, v závislosti na ročnej dobe. Páči sa nám tento režim a je možné že ho budete používať najväčšmi pre rutinu všedných dní.

Čelovke však nechýba ani svetluška s výkonom 3 lumenov, ktorá čiernobielym svetelným kužeľom odhalí tajomstvá okolia na vzdialenosť 4-6 metrov – v závislosti na jemnocite vášho oka. Takmer päť úplných dní by vás takéto svetlo udržalo v prírodnej podzemnej pasci pri čakaní na záchranu. Ak treba svietiť diskrétne, alebo budiť morálku, s teplými tónmi je to určite fajn.

Pridajte k tomu červený svit a máte svetlušku tentokrát v ešte šetrnejšom farebnom spektre. Červený prísvit vám neutlmí citlivosť oka ani vtedy ak máte 40ku za sebou, nasvietenie už po krátkej chvíli vnímate ako čiernobiele. Je to podpora videnia bez toho, aby ste prišli o viditeľnosť okolia pri zamračenej, nočnej oblohe.

Výkonové stupne sú rozfázované veľmi užitočne, páči sa nám ako sa vývojári pohrali s ich gradáciou. Nie sú to iba nezmyselné kroky s náhodne zvolenými hodnotami. Je za tým kopa scenárov z nevšedného i každodenného života.

Majte ju stále pri sebe

Čelovka nežiada žiadnu zvláštnu údržbu. Raz za čas vyperiete jej nosný popruh v umývadle, pooplachujete čelovku od nahromadeného prachu a opäť je fit, ako v prvý deň použitia. Dôležité je iba to, aby ste ju mali vždy so sebou, resp. s dostatkom energie v akumulátore.

Výrobca k čelovke nepridáva žiadne puzdro, kapsičku alebo sieťku, aby tvorila v batohu či vo vrecku kompaktný celok. Ak máte pocit, že vás popruh jednoducho neposlúcha a chcete ho dostať pod kontrolu, stačí pridať jednu gumku zo starej duše a ste nad vecou.

Páči sa nám reflexná potlač čelovky, ktorá je na krajnici cesty mimoriadne dobre zreteľná. Bez toho, aby ste potrebovali svetelný obrys kdesi na batohu alebo chrbte, popruh naplní svoje poslanie i vo výške vašej hlavy.

Čelovka Fenix HM51R (64,90) je jasnou voľbou pre tých, čo úplne nevedia čo majú od svojej novej čelovky žiadať. Bez toho, aby ste sa zaoberali lumenmi, luxami, metrami, uhlami, kužeľmi a ďalšími parametrami, viete že dostanete do rúk svietidlo ktoré je nielen všestranné s výkonovou rezervou pre nezvyčajné situácie, ale aj pevne a odolne vyhotovené do vody, prachu, snehu a neutíchajúcich lejakov. Neváži veľa, znesie i nemožné a ak ju budete mať vždy nabitú – o čom vás ubezpečí indikácia – viete že na jednu-dve noci budete mať dostatok svetla pre všetky možné činnosti.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár