Navariť pri víkendových potulkách chutné jedlo nie je náročné. Zelenina s ovocím zostanú v batohu svieže aj v letných horúčavách a ak príde na mäso, vždy sa dá mrazené zabaliť do termosky. Ak sa rozhodnete pre úskok či improvizáciu, nikdy to nie je z núdze.

Na dlhých, niekoľkodňových pochodoch je to však iné. Potrebujte mať batoh čo najľahší a na jedálničku to poznať. Instantné kaše, polievky a cestoviny sa rýchlo zunujú. Dá sa z ľahučkých zásob navariť čosi s plnou a poctivou chuťou? Čarujeme s práškovými surovinami LyoFood.

Ovocie a zelenina na cesty

Nehľadajte žiadne podfuky, náhradky ani arómy a ochucovadlá. Hoci dostanete do rúk len vrecúška s jemným práškom, v skutočnosti ide o šetrne usušené ovocie a zeleninu. V plnej čerstvosti ich v továrni podchladili, aby vo vákuovej komore zo seba uvoľnili všetku vodu. Výsledkom je lyofilizované ovocie a zelenina práve tak, ako ich poznáte z expedičných balíčkov.

Ak sa krehučké kúsky rozmrvia na prach, nie je to na úkor kvality. Namiesto nadutého vrecúška s krehkým obsahom dostanete oveľa kompaktnejšie a odolnejšie balenie. Vzduch putuje preč a vy máte v cestovom balení štedrú nádielku toho, čo si len vyberiete.
Špenát, jahoda, malina, kokosové mlieko, čučoriedky – zdá sa vám to byť prosté? Pustime sa do varenia, aby sme ich povýšili na dobré jedlo.

1. Poctivá špenátovka so syrom

Z taniera na vás volá svieža zeleň, povetrím sa nesie mocná vôňa špenátu a keď z lyžice ochutnáte prvé sústo, cítite ako sa vám na jazyku rozlieva chuť vyzretého syra Grano Padano. Takáto dokonalá harmónia vás na horách zaiste prekvapí. Určite by ste neuhádli, že ide o rýchle varenie, pri ktorom ani varič nemusí predviesť svoj plný výkon.

Zohrejete v hrnci 600ml vody tak aby bola na dotyk teplá, vsypete do nej tri kopcové lyžice špenátu LyoFood a keď ožije sviežou farbou a rozptýli sa, rýchlo pridáte štyri zarovnané polievkové lyžice sušenej zemiakovej kaše.

Či pridáte štipku soli a korenia, to je iba na vás. Isté však je, že ak voda zovrie, vsypete do nej jedno vrecúško strúhaného syra Grano Padano. Práve ten vnesie do tohto varenia chuť.

Netreba vám mlieko, smotanu, omastok ani nič na prilepšenie. Všetko ladí bok po boku bez toho, aby sa žiadalo čosi naviac. Ak sa pozriete na kôpku prázdnych obalov, nechce sa vám veriť, že ste takmer nič neminuli. Všetko by sa vmestilo možno aj na dlaň.

2. Orientálna pohánka so sójovým mäsom

Keď vetrík rozvíri v povetrí vôňu kokosu, orientálneho korenia a para vás zahalí do príjemnej arómy pohánky, razom dostanete chuť siahnuť po lyžici. Pred vami je výnimočné jedlo priam nabité prenikavou chuťou. Ak by ste čosi podobné naservírovali doma na nedeľný stôl, určite by ste zožali úspech.

Výkon variča sa v tomto prípade priam žiada. Zohrejete 700 mililitrov vody, uvaríte v nej 90 gramov rezancov sójového mäsa a 100 gramov pohánky. Ak všetko zmäkne, na rad príde vrecúško sušenej cibule, dve lyžice zmesi orientálneho korenia a kopcová lyžica kokosového prášku LyoFood. Chute sa spoja takmer okamžite, treba vám však siahnuť po soli, aby sa všetko krásne zladilo.

Varenie nevyžaduje ani pozorné stráženie, ani veľa miešania. Budete vidieť, ako sa voľná voda vstrebáva do sóje a pohánky.

Ak vaše varenie dosiahne konzistenciu šťavnatého rizota, viete že ste vo finále. Toto jedlo výborne zahreje v sychravom počasí a zaručene vás zasýti na dlhší čas.

3. Malá palacinková slávnosť

Možno to znie v šírom kraji trochu šialene. Ak sa však na tácke objavia palacinky, z ktorých priam prekypuje úžasná chuť ovocia, neviete čo si o tom máte myslieť. Akoby ste zavítali do civilizácie a pustili sa do niečoho, čo vám mimoriadne chutí.

A pritom je to také jednoduché. Vezmete balíček palaciniek v prášku, prilejete k nemu predpísané množstvo vody, priložíte za dve polievkové lyžice malinového prášku LyoFood a pustíte sa na panvičke s troškou oleja do vyprážania.

Ak máte horák so širokým prstencom plameňa a panvičku s teflónovým povlakom, razom máte 10 palaciniek hotových.

To najdôležitejšie sa však zrodí v poháriku bokom. Ak malinový prášok zmiešate s medom, vznikne vám džem, ktorý dokáže pokoriť všetky ostatné. Ukrýva sa v ňom sýta ovocná chuť a máte pocit, že je pred vami čerstvé ovocie. To preto, že nikdy neprešlo varom.

4. Pudingový nákyp

Čo sa stane, ak kuskus, puding a jahodový prášok povýšite na nákyp? Všetko pochopíte vo chvíli, keď ochutnáte prvú lyžicu tejto dobroty. Hneď po tom, čo sa vám na jazyku rozprskne explózia osviežujúcej ovocnej chuti, uvedomíte si že ste na horách dostali čosi, čo možno v danej chvíli nazvať tortou či zákuskom.

Tentokrát varíme v hrnci na malom plameni, aby sa nám nič nezrazilo. Zohrejete 800 mililitrov vody tak aby bola vlažná, vsypete do nej pudingový prášok, pridáte 100 gramov kuskusu a pekne miešate. Najprv sa zdá, že sa nič nedeje, postupne však všetko začne nasávať vodu do seba.

Chuť vyrobia 4 lyžice sušeného mlieka, jeden cestovný balíček medu a dve kopcové lyžice jahodového prášku LyoFood. Keď to dostanete dnu, jahodový prášok vytvorí hrudky, v ktorých sa koncentruje chuť. Nesnažte sa ich priveľmi rozmiešať.

Keď zmes zhustne a stane sa kompaktnou, je čas servírovania. Za horúca, za tepla a hoci aj po vychladnutí. Ak naberiete porcie do pohárikov vypláchnutých vodou, budete z nich vedieť vyklopiť i malé nákypy. Kto by však vydržal pri tej vôni čakať? Iba ak by to bolo prekvapenie pre ostatných.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. fúúú – toto vyzerá na čistú chémiu. Úplne neprirodzené farby a pridané farbivá. To radšej polievku zo žihľavy ako toto.

    • Kde by sa vzali farbivá a konzervačné látky? Je to ovocie ktoré zmrazili a vysušili v podtlakovej komore. Bez úprav. Priznávam však, že fotky môžu mať svojské farebné podanie.

Pridaj komentár