Príchod do lesa, osem hodín kreatívnej práce, balenie a cesta domov. Ak sa pre vás stane príroda pracovným zázemím vždy iba na jeden deň, nemusíte sa priveľmi zaujímať o energetiku. Zánovný notebook, tablet a hotspot utiahnu túto výzvu na jedno nabitie.

Všetko sa však mení ak vyrážate na niekoľko dní, aby ste prácu spojili s potulkami šírym krajom. Od tejto chvíle je jasné, že ak chcete držať s prácou dych, bez zásoby energie naviac to nepôjde. V lesoch, na lúkach ani na horských štítoch nie sú zástrčky, ku ktorým by ste sa mohli uchýliť.

Energia do batohu

Vytiahnete z hotspotu vybitú batériu, vymeníte ju za sviežu a pokračujete ďalej. Čo na prvý pohľad vyzerá ako najjednoduchšia samozrejmosť, to sa začne komplikovať pri ostatnej výbave. Mobily, tablety a notebooky vyladené pre maximálnu mobilitu majú pevne zabudované batérie. Vybrať ich možno iba v servise.

Riešením je powerbanka, ktorá slúži ako cestovná nabíjačka. Ak má potrebnú kapacitu a konektor pre pripojenie vašej techniky, potom v teréne plne nahradí elektrickú zástrčku. A to až do chvíle, kým všetku zásobu energie nevyčerpáte.

S mobilmi, tabletmi, hotspotmi, GPS navigáciami, čelovkami a mnohými fotoaparátmi je to jednoduché. Ak má powerbanka USB výstup, zasuniete do nej káblik a nabíjať môžete za pochodu i počas práce. Koľko energie so sebou máte, to záleží iba na jej kapacite. Priemerne veľká powerbanka dokáže jedenkrát doplna nabiť tablet. S rovnakou powerbankou nabijete dvakrát svoj mobil. Hotspot, čelovku alebo GPS navigáciu nabijete dokonca až päťkrát. Sami si zvolíte, ako zásobu energie zgazdujete.

Hoci by sa mohlo zdať, že powerbanky sa líšia iba kapacitou, v skutočnosti záleží i na tom, ako rýchlo dokážu zo seba energiu vydať. Na starej powerbanke moderný tablet nenabijete. My sme na naše potulky pribrali powerbanku GoalZero Venture 30. Je vyhotovená do nepohody mokrého lesa a dokáže sa o rýchlonabíjaní dohovoriť so všetkými značkami elektroniky.

S notebookom je to horšie

Väčšina notebookov má 18-voltové napájanie, niektoré šikovné modely si vystačia s 12 voltami. Takéto výstupy nájdete iba na väčších powerbankách, pri ktorých musíte starostlivo kalkulovať nielen s kapacitou, ale aj so stratami, ktoré pri prečerpávaní energie podstúpite.

Nie každá powerbanka bude mať konektor pre váš notebook. Nie každá veľká powerbanka má USB porty, aby ste z nej mohli nabíjať i drobnú elektroniku. My sme si vyhliadli model GoalZero Sherpa 100, s ktorým dokážeme takmer trikrát doplniť energiu pre náš cestovný notebook.

Znamená to, že ak jedno nabitie notebooku postačí na jeden deň, 867-gramová powerbanka nám pridáva energiu na ďalšie tri dni. Žiadne tabuľky a parametre vám však pred kúpou nedokážu prezradiť, ako na tom budete. Všetko sa musí vyskúšať priamo v teréne.

Energia bez bariér

Nech si vyberiete akékoľvek powerbanky, do batoha nenabalíte viac energie ako jej dokážete uniesť na pleciach. Každá batéria naviac čosi váži a so sebou berie i kus objemu batoha. Nedá sa zásobiť energiou na celý týždeň hoci potravín si viete do batoha zbaliť i na dvojnásobný čas.

Riešením sú solárne panely, ktorými dokážete dočerpať sviežu energiu do unavených powerbánk. Musia však byť pripravené pre tento spôsob nabíjania. Ak výrobca počíta iba so sieťovým adaptérom, ťažko budete hľadať panel, ktorý má správne napätie a výkon, aby dokázal spolupracovať.

Keďže nie ste na pochode, ale sedíte pri počítači alebo tablete aby ste vykonali prácu, i panely môžu byť uložené na príhodnom mieste s dostatkom slnka. Všetko ladí, ak výkon panelov ladí s kapacitou powerbánk. Všetko treba vypočítať tak, aby vám jediný deň stačil na plné nabitie powerbanky i vtedy, ak slnko nebude pri plnej sile.

Musíte počítať s tým, že slnečné dni sa striedajú so zamračenými a ľahko sa stane že prídete o slnečné lúče na deň či dva, možno i na dlhší čas. Každú výkonovú rezervu ktorú máte k dispozícii v kritických chvíľach oceníte. Inak budete musieť zbehnúť do doliny k obydliam, aby ste dočerpali energiu tam. Pre tento plán však musíte mať v batohu všetky nabíjačky a adaptéry.

My sme spárovali powerbanky s panelmi GoalZero Nomad 7 Plus a Nomad 28 Plus, ktoré sú osvedčeným riešením pre expedície. Nemusíme preto vkročiť do neznámeho, nevyskúšaného sveta s víziou dostatku energie a trpkými sklamaniami.

Nech je vaša vízia o mobilnej kancelárii do prírody akákoľvek, na energetiku treba myslieť skôr ako si zakúpite akýkoľvek kus novej elektroniky. Iba tak udržíte peňaženku pod kontrolou.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár