Pri spaní v prírode na zemi sa komfort vždy delí medzi spací vak a karimatku. Ak pridáte na jednom, môžete trocha ubrať druhému. Vždy si však objem a váhu kompletného nocľahu odnesiete v batohu na svojom chrbte.

Nafukovacie karimatky sú kompaktné pri balení, penové sú zasa zárukou húževnatosti a odolnosti. Aké to je, ak sa osvedčená penová klasika skombinuje s odraznou vrstvou alumatky? Zoznamujeme sa na potulkách krajom so skladacou karimatkou Yate Wave ALU.

Harmonika ako ju poznáte

Je to klasika, ktorú bez námahy a presviedčania vždy zložíte do rovnakého formátu. Celá plocha je rozdelená do 14 segmentov, ktoré bok po boku tvoria súvislú plochu. Ak sa po prvýkrát stretávate s týmto riešením, mali by ste vedieť že nejde o žiadny experiment so slabinou na každom spoji.

Karimatka je vystužená netkanou textíliou, ktorej vlákna dávajú miestam ohybu potrebnú húževnatosť. Všetko sa ukrýva pod nánosom peny a hliníkovej fólie, ktorá robí túto karimatku inou ako sú ostatné modely. Výrobca chce, aby ste pri spaní získali čosi tepla naviac.

So zbaleným formátom 13 x 16 x 57 cm nik nepočíta s tým, že by ste ju dokázali napratať dnu do batoha. Pripnete ju z vonkajšej strany, kde 400 gramov hmotnosti nijako neovplyvní ťažisko vášho batohu. Či poputuje nabok, pod batoh alebo na jeho čelnú stranu je iba na vás. Dôležité je, aby ste mali upínacie popruhy.

Lesk po celý deň na očiach

Nie je v tom žiadna náhoda, že k tejto karimatke patrí popri dvoch pružných popruhoch i sieťovaný, transportný obal. Yate Wave ALU sa skladá vždy reflexnou stranou von, takže či kráčate lúkou alebo po horských hrebeňoch, každému je jej lesk na očiach.

Sieťovina ho výrazne tlmí a máme pocit, že netreba robiť nič naviac. Reflexná strana karimatky je húževnatejšia ako penová, takže skladanie fóliou von je svojim spôsobom i jej ochranou. Ak si hneď od začiatku kladiete otázku ako je to so spaním – lesklá strana je otočená vždy k spacáku.

Lesklý povrch je hladký, nepriedušný a húževnatý. Nie je to alobal, ktorý by sa zatrhol na každom konáriku. Hliníková odrazka je laminovaná na fólii, ktorú sme našli na niektorých miestach oddelenú od pokladu.

karimatka Yate Wave ALU

Oddeľovanie sa postupne ukazuje i po obvode, takže je iba otázkou času, ako bude karimatka pri používaní starnúť. Nechceme však vyslovovať predčasné obavy – všetko ukáže čas, v priebehu ktorého budeme zápisky dopĺňať.

Pôvodne lesklá hladká plocha sa najprv pokrčí, neskôr sa objaví šedá kresba. Nie je to však nič, čo by malo vplyv na odraz tepla. Kontaktné plochy sú mimo hru, tepelný odraz sa deje vo vzduchových dutinách.

karimatka Yate Wave ALU

Pevná a možno i trošku tvrdá

Karimatka je vyhotovená z polyetylénu s uzavretou bunkovou štruktúrou. Znamená to, že stabilne drží svoju hmotnosť a nenavlhne za noc od mokrej lesnej hrabanky či zeminy. Páči sa nám jej priestranný formát 180×57 centimetrov, na ktorý sa vmestíte aj so širokým spacím vakom.

Reliéf štruktúry je pomerne vysoký a zopár nocí vám bude trvať kým si na neho privyknete. Nemusíte byť princeznou na hrášku, aby ste kontaktné body zacítili. Subjektívne môžeme povedať, že spanie je o poznanie tvrdšie ako na iných skladačkách s nižšími prelismi štruktúry.

Dobrou správou však je, že túto karimatku vyležíte pomalšie, takže si zachová svoje izolačné vlastnosti bez obmedzení. Ak sa počítate k vyšším váhovým kategóriám, určite sa vám táto húževnatosť bude páčiť.

Pevná karimatka veľmi dobre vyrovnávať nerovnosti podkladu a nedá vám pocítiť problémové miesta. Veľmi však cítiť rozdiel medzi spaním na mäkkej lesnej zemi a tvrdej drevenej palubke. Tam akoby sa tvrdosť ešte väčšmi znásobila.

karimatka Yate Wave ALU

Pozor na svahu

Zo začiatku sme mali pocit, že napriek hladkému povrchu nebudeme mať problém s kĺzaním. Armádny spací vak z mikrovlákna bez brzdiacich silikónových bodov sedí na hrubej štruktúre fajn. I keď sa obraciate zo strany na stranu, stále zostávate ležať na karimatke.

Stačí však malý sklon terénu a môžete sa dostať do nemilej situácie. Spací vak kĺže po karimatke nadol a nech ste akokoľvek opatrní, nedokážete tomu zabrániť. Nie vždy máte čas a príležitosť na to, aby ste zisťovali či sklon terénu nepresiahol kritickú hranicu.

Keď sme rovnaké miesto skúšali so spacákom s protisklzovou úpravou, všetko bolo v najlepšom poriadku. Málokto však kvôli karimatke vymení spací vak – väčšinou sú nákupné rozhodnutia postavené naopak.

Ak by bolo možné toto obmedzenie vyriešiť pri niektorej z modernizácií, určite by sa nám to páčilo.

Hreje naozaj viac

Laboratórne skúšky môžu stanoviť tepelný odpor na R2,2. Realita je však skutočným zážitkom. Javí sa byť karimatka s reflexnou vrstvou naozaj teplejšia ako klasická harmonika s nízkym profilom bez nej? Hoci sa zoznamovaniu venujeme v jarných mesiacoch, máme pocit že sme zachytili najlepšie obdobie.

S letným spacím vakom v chladnej noci naozaj cítime zvýšenú hrejivosť zo spodnej strany. Ba pod chvíľou sa zdá, že je fajn otočiť sa pri spánku z boku na bok, aby sa oparom ochladená vrchná časť spacáku a tela zohriala pri kontakte s karimatkou.

Všetky prednosti preto využijete v sychravej jari a jeseni, ako aj na horách ak vám tento typ karimatky ladí so spôsobom balenia batoha. Hliníková vrstva dáva zmysel a my ju na tomto modeli skutočne radi vidíme.

Opláchnuť a hotovo

I bezúdržbová karimatka sa pri používaní v mokrom počasí zamaže, takže k umývaniu sa jedného dňa naozaj dostanete. Vlažná voda s troškou saponátu spravia svoje – bez veľkej námahy vyzerá zánovná karimatka po umytí opäť ako nová. Podarí sa vám omyť vrstvy peľu, prachu a blata, pokovenie však zostane so svojou šedastou patinou.

karimatka Yate Wave ALU

Harmonika, to nie je iba zbalená posteľ. Rozložíte ju napoly a máte hrubý podsedák do každej nepohody. Postavíte ju na bok a máte súkromie alebo závetrie na varenie. Rozložíte ju hoci aj v polovičnom formáte s dvojnásobnou hrúbkou – tentoraz už na zem príde rovnaká časť ako pod spacák. Tvarová univerzálnosť sa vám rýchlo dostane do krvi.

A predsa je tu jedna vec naviac, ktorá sa vám zapáči na tábore. Ak sedíte pri ohnisku, z karimatky za vašim chrbtom sa stáva tepelná odrazka. Ku chrbtu vám posiela teplo plameňov, ktoré by sa inak stratilo v chladnej noci.

Yate Wave ALU (33,30€) je penová karimatka, ktorej reflexnú vrstvu najviac oceníte s tenkým, letným spacákom vysoko v horách, alebo v sychravom chladnom období jari a jesene. Hoci vás čaká tvrdšie spanie a možno i šmýkanie dolu brehom, tepelný odraz je skutočne prínosom. Karimatka je tichá, nešuští, plní svoje poslanie. Páči sa nám, že reflexná strana nie je žiadnou citlivkou – ide o húževnatý, laminovaný povrch.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár