Je to rutina potuliek, pri ktorých smerujú vaše kroky poza humná. Zavesíte na krk ďalekohľad, nabalíte do tanistry fľašu s vodou, priložíte k nej vrecúško s jedlom a nezabudnete skontrolovať ani nožík, aby ste mali čím pokoriť sústa pre zasýtenie.

Ak príde na zatváracie nože, od tých piknikových sa očakáva že sa nezastavia ani pred veľkým bochníkom chleba, ani pred nedobytnou konzervou. Aký je vreckový nôž ПИКНИК No.FB 0120? Zoznamujeme sa s ním na potulkách krajom.

Robustnosť, ktorú oceníte

V pevnej ruke pocítite 145 gramov jeho hmotnosti a aj objem, ktorý vám dozaista naplní dlaň. Tento nôž nie je žiadny drobček, ktorý by žiadal jemnocitné zaobchádzanie a opatrné manévrovanie pri používaní. Práve naopak – ide o model s robustným vyhotovením, ktorý sa vás nesnaží žiadnym spôsobom obmedziť.

Hrubými prstami vyklopíte jeho čepeľ, s rovnakou istotou siahnete po veľkom otvárači a ak sa pri krájaní, rezaní či strúhaní opriete celou silou do rukoväte, cítite nielen jej oporu, ale aj spoľahlivosť poistky, vďaka ktorej si čepeľ zachová svoju pracovnú polohu.

nôž piknik ПИКНИК No.FB 0120

Tento nožík si nájde svoje miesto v chlebníku, batohu alebo veľkom vrecku blúzy či nohavíc. Nie je to útly parťák do mesta či spoločnosti.

Poriadny krajec na zahryznutie

Čepeľ noža má dĺžku 9 centimetrov a plochý výbrus s výraznejšou fazetkou. Svojou veľkosťou a tvarom kopíruje geometriu univerzálnych kuchynských nožíkov. Takže bez akéhokoľvek privykania na nový vreckový nožík cítite v rukách nacvičenú istotu.

nôž piknik ПИКНИК No.FB 0120

Odkrojíte ním úhľadný krajec z veľkého bochníka chleba, zarežete sa ním do pôltu slaniny, a s rovnakou ľahkosťou zdoláte aj klobásku, ktorá má za sebou niekoľko mesiacov sušenia v špajze. A ak príde na varenie gulášu, nakrájate mäso a načistíte zemiaky s rovnakým komfortom, ako doma v kuchyni.

Páči sa nám, že výrobca sa nespolieha iba na pružinu, ale pridáva aj dobre fungujúcu chrbtovú poistku. Takže ak sa od potravín presuniete k strúhaniu ražňov na ohnisko či drobným piknikovým prácam, všetko je ako má byť.

nôž piknik ПИКНИК No.FB 0120

Otvoríte aj nemožné

Veľkým prekvapením je otvárač, s akým sa dnes už priveľmi vo svete vreckových nožov nestretnete. Má podobu oblej, zakrivenej čepele, ktorou preniknete do všetkých druhov konzerv. Namiesto toho, aby ste robili kolísavé pohyby s oporou zarážky na leme konzervy, s týmto otváračom len režete plech.

Poradíte si s oválnymi rybičkami, okrúhlou konzervou, ale aj nemotornou plechovicou, ktorá má pokrivený lem a odtrhnuté uško otváracieho mechanizmu. Je to stará, takmer zabudnutá klasika, ktorá nikdy neprestala fungovať.

nôž piknik ПИКНИК No.FB 0120

A ak príde na to, tenký plech konzervy môžete rozrezať hoci aj na bočnej strane ak vás k tomu čosi vedie. Pridajte k tomu otvárač korunkových uzáverov fliaš a zistíte, že k úplnosti vám chýba už iba vývrtka.

Narozdiel od čepele noža, otvárač nie je zaistený poistkou, takže pri vášnivom zábere do práce si musíte dať pozor na to, aby sa nepreklopil.

nôž piknik ПИКНИК No.FB 0120

 

Pravidelná údržba mu prospeje

Kompozitné črienky nie sú citlivé na vlhkosť a ani nerezový rám noža vám nebude robiť starosti v nevyspytateľnom prostredí prírody. Kedykoľvek žiada vyčistenie, postačí ho prepláchnuť pod prúdom vody s kvapkou saponátu.

Robustná konštrukcia je nitovaná, s pekne zahladenými hranami. Ak nebudete používať nôž a otvárač na páčenie, nemalo by sa stať že sa objavia v spojoch vôle. Vyhotovenie je trvácne a pevné. Prípadné opravy a nastavenia však nebudú najjednoduchšie, takže určite spravíte dobre, ak si detaily noža prehliadnete pri kúpe.

nôž piknik ПИКНИК No.FB 0120

Nečakajte, že materiálom čepele je oceľ 65×13, ako je naznačené na jej popise. Zo skúsenosti môžeme povedať, že hoci má nôž pri spracovaní potravín prijateľnú rezivosť, jeho brit rýchlo stráca svoje ostrie. Rýchlejšie, ako pri zatváracích nožoch zo základnej ocele 420.

Výraznejšia fazetka je preto rozumným kompromisom pri brúsení, zatupí sa pomalšie ako výbrus s ostrejším uhlom. Či siahnete po karborundovej alebo keramickej brúsnej tyčinke, po niekoľkých obtiahnutiach je čepeľ opäť fit.

nôž piknik ПИКНИК No.FB 0120

Svojou húževnatosťou nás prekvapilo ostrie na otvárači. Hrubý výbrus bez leštenia nebrzdí prenikanie plechom, ostrá špička nemení geometriu ani pri početných, opakovaných vpichoch.

Vreckový nôž ПИКНИК No.FB 0120 (14,40€) vám za rozumný peniaz ponúkne pri výletoch do prírody zázemie, pri ktorom nemusíte improvizovať. Čaká vás pevná rukoväť s chrbtovou poistkou čepele, 9-centimetrové ostrie so šikovnou geometriou a otvárač, ktorý prenikne do každého plechového obalu. Uspokojiť sa však budete musieť s pravidelnou údržbou, pretože oceľ použitá na čepeli sa zatupí rýchlejšie ako by ste čakali.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár