Čo má spoločné poctivý, hovädzí guláš s výhľadom z horských štítov? Nie, reč nie je o horskej chate, ale o termoske so širokým hrdlom z ktorej si môžete vychutnať horúce sústa domácej kuchyne ma miestach, kde potrebujete načerpať nové sily.

Vytiahnete z batoha termosku, odkrútite jej vrchnák a keď lyžicu zaboríte do teplého jedla, svet je veselší. A to aj vtedy, ak husto sneží a fúka vietor, v ktorom turistické variče vypovedajú poslušnosť. Od leta sa zoznamujeme na potulkách krajom s termoskou Esbit FJ750SP-GO.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Neohroziteľný komfort

Niet rýchlejšej cesty k teplému občerstveniu ako s podporou termosky. Neriešite počasie, nehľadáte vhodné miesto na rozloženie variča, nepotrebujete nič odmeriavať, zalievať vodou alebo strážiť pred vykypením. Jednoducho odskrutkujete viečko a zanoríte sa lyžicou dnu.

Hoci termoska s objemom 750 mililitrov zaberie v batohu takmer dvojnásobný objem, v skutočnosti so sebou nesie kus neohroziteľného komfortu. Ak sa vydávate na jednodňové potulky prírodou, máte istotu že obed, ktorý ste si do batoha pribalili včasne ráno bude v obedných hodinách ešte stále pripravený na servírovanie.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Platí pravidlo, že čím viac vody jedlo obsahuje, tým dlhšie sa udrží v servírovacej teplote. Rizoto alebo rezance so syrom vychladnú skôr ako hustá omáčka s mäsom. Gulášová polievka zasa prekoná omáčku.

Pri 750-mililitrovom objeme môžete počítať s kapacitou dvoch výdatných porcií pre seba, alebo pre družnú spoločnosť dvoch ľudí. Kým vy jete priamo z termosky, váš partner si ujedá porciu zo servírovacej misky. Tá má 310-mililitrový objem – takmer ako na mieru.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Vyhotovenie, ktoré si zamilujete

Esbit má s termoskami dlhoročné skúsenosti a hoci sú termosky pre pokrmy svojim spôsobom zánovnou vetvou outdoorového sortimentu, vedzte že vás tu čaká skutočne to najlepšie. Nerezové, nerozbitné telo s dvojplášťom má postriebrenú odrazovú vrstvu, aby boli izolačné vlastnosti čo najlepšie.

Viečko má dekompresný ventil, takže ak naň zatlačíte, do termosky vnikne vzduch aby ste ju mohli opatrne otvoriť. Nemusíte bojovať s podtlakom, nemusíte nijako namáhať ruky, závity a tesnenia. Všetko ide tak hladko, akoby ste termosku uzavreli iba pred chvíľou.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Páči sa nám, že tesnenie je silikónové,  a možno ho z termosky jednoducho sňať. Znamená to, že ak sa pustíte doma do umývania, nemusíte zvyšky jedla, omáčky alebo šťavy naháňať na nedostupných miestach. Nedostanete sa iba do vnútra kompresného ventilu.

Vo viečku nájdete lyžicu so skladacou rukoväťou. Hoci termoska unesie dve porcie jedla, lyžička je iba jedna. Ak sa chcete deliť, vyplatí sa druhú pribaliť ak sa nechcete deliť o túto jedinú. Ocenili sme, že ide o naozajstnú lyžicu a nie spork, takže polievky vám nebudú vytekať preč.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Umne je riešená aj servírovacia miska. Je kovová, dvojplášťová, avšak bez vákuovej izolácie. Znamená to, že ruky si nepopálite ani vtedy, ak sa do porcie jedla musíte pustiť postojačky, alebo v nie veľmi pohodlnom sede na vyhliadke.

Prázdny termoskový komplet váži 548 gramov, ak by ste ju chceli o kúsok odľahčiť, môžete doma nechať 23-gramovú nerezovú lyžicu a vziať si k  termoske plastovú. Kovová miska váži 130 gramov, ak ju však necháte doma, izolačné schopnosti termosky sa o čosi zhoršia.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Výdrž, ktorá postačí

V letných mesiacoch môžete počítať s tým, že ak na svitaní naložíte remosku horúcim jedlom, cez pravé poludnie bude obsah ešte stále horúci. V zimných mesiacoch udržíte v termoske servírovaciu teplotu po dobu približne 4 až 5 hodín. Nám sa osvedčilo baliť termosku do pružného rukávca, vďaka ktorému nehrká o zvyšok výbavy. Ak ju navyše ponoríte medzi oblečenie, teplý obsah zachová vo veľkých mrazoch ešte dlhšie.

Termoska však v lete poslúži aj ako chladnička. Špekáčiky v nej vydržia svieže do druhého dňa, starostlivo ukrojené steaky budú i po poldňovom pochode k táborisku stále súce na grilovanie.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Máme za sebou i varenie guláša pre trojčlennú osádku. Práve toľko mäsa nakrájaného na kocky sa vám vmestí dnu, aby sa každému ušlo naozaj dosť.

Termoska je však výborným pomocníkom i vtedy, ak sa vydáte do terénu na dlhšie ako jeden deň. Stane sa z nej improvizovaná nádoba na varenie instantných jedál v nepriaznivých podmienkach. Ak pokrm zalejete horúcou vodou v termoske a necháte ho odstáť potrebný čas, vedzte že sa dovaria i tie jedlá, ktoré vyžadujú skutočné varenie. Cestoviny na všetky spôsoby? V termoske je to dokonalé.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Termoska Esbit FJ750SP-GO (38,00€) je mimoriadne praktický kus výbavy pre turistiku, potulky v prírode, kempovanie, prácu v exteriéri a outdoorové aktivity, pri ktorých si chcete dopriať skutočne dobré jedlo bez kompromisov. Nízke vyhotovenie má charakter obedára, vo vnútri nájdete i lyžicu a misku na servírovanie. So 750-mililitrovým objemom pre dve porcie a výbornými izolačnými vlastnosťami si môžete byť istí, že v prírode hladní nebudete. Termoska vyjaví svoje prednosti nielen v mrazivej zime, ale aj v dlhých dňoch sparného leta. Udrží obed v teple, udrží mäso na táborák či guláš v chlade.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár