Je to vreckový nôž, ktorý sa vám vryje do pamäti pri prvom kontakte. Skúmavo sa zahľadíte do vlniek na črienkach, potom v ruke pocítite príjemný objem jeho rukoväte a keď sa ostrou čepeľou pustíte do práce, máte pocit akoby všetko vzájomne ladilo.

Až pohľad pod kapotu a intenzívne používanie vám prezradia, o čom tento nôž vlastne je. Ak máte radi továrenské vreckové nože a nikdy ste ešte nepočuli o značke Bestech, mali by ste spozornieť. Aký je Bestech Grampus BG02, ak sa rozhodnete pribrať ho do služieb po svojom boku?

nôž Bestech Grampus BG028

Je mocnejší, akoby ste čakali

Nie je to žiadna citlivka, ktorá sa vám v EDC formáte pre každodenné použitie snaží ponúknuť všestrannosť svojich služieb. Hoci to na obrázkoch príliš nevidno, je to nožík ktorý sa snaží hľadať rovnováhu medzi uhladeným vzhľadom a robustnosťou do ktorej sa môžete oprieť celou svojou silou. Kým ukrajujete na papieri tlačenku, strúhate v kancelárii ceruzku a otvárate balík s tlačivami, priveľmi si jeho prednosti nevšimnete.

Všetko sa zmení vo chvíli, keď sa ocitnete v prírode alebo dielni. Razom pocítite, že hoci ide o zatvárak, je to nôž do ktorého sa môžete oprieť mocne, celou svojou silou.

nôž Bestech Grampus BG028

A ak príde na núdzu, znesie i nejaké to páčenie. V rukoväti nájdete plnú oporu, čepeľ vám vyjaví svoje tuhé jadro a i celkové zostavenie akoby bolo ladené pre väčšie výzvy.

Ak na ciferníku váhy prečítate údaj o 142 gramoch hmotnosti, začnete byť zvedaví, akým spôsobom sobášil výrobca materiály, aby sa dopracoval k váhe od ktorej neovisnú vrecká na nohaviciach či blúze.

nôž Bestech Grampus BG028

Pohľad pod kapotu

Ak chcete nôž otvoriť pre jeho hĺbkovú údržbu, alebo pocítite potrebu upraviť dotiahnutie skrutky hlavného čapu, budete musieť prekonať nečakané mrzutosti. Výrobca použil pre zaistenie závitu lepidlo a hoci je čap tvarovaný, v okrúhlych otvoroch rámu sa neskrotne pretáča. Chýba vám nástroj, ktorým by ste sa zapreli do dvojice otvorov v ozdobnom reliéfe a ani silný protitlak gumových rukavíc priveľmi nepomáha.

Vo chvíli, keď prekonáte túto nástrahu, zistíte že pod dekoratívnymi črienkami sa ukrýva pevný oceľový rám. Hoci je odľahčený, je to práve on ktorý pri hrúbke 2 milimetrov dáva nožu jeho spoľahlivú pevnosť.

nôž Bestech Grampus BG028

I poistka nie je žiadnou vloženou planžetou, ale súčasťou rámu samotného. Pridajte k tomu hrubý čap, pevne osadený kolík dorazu a máte nôž, ktorý s celokovovou chrbtovou výplňou naberá dôveryhodné kontúry. Črienky, akoby mu boli len ozdobou a výplňou do dlane.

Mechanika na úrovni

Pre ľahký a plynulý pohyb čepele použil výrobca keramické guľôčky v nylonových prstencoch, takže tu nie je nič, čo by ste svojou hravosťou pri neustálom otváraní a zatváraní noža opotrebovali.

nôž Bestech Grampus BG028

Zaobídete sa i bez mazania. Predsa len môžete mať zo začiatku, bez nácviku pocit, že po zatlačení na páčku flippera by sa čepeľ mohla otvoriť rýchlejšie a energickejšie. Na trhu sú nožíky, ktoré to zvládajú o čosi lepšie.

Nehľadajte za tým žiadnu lenivosť čapu, ale skôr silný prítlak poistky, ktorá sa cez kontaktný bod opiera o čepeľ. Po krátkom zoznamovaní sa vám rýchlo do motoriky vtisne tá správa sila, aby sa čepeľ otvorila vždy na prvýkrát. Ak patríte medzi tých, čo sa neboja na nôž pri práci pritlačiť, budete radi že tam takúto mocnú poistku máte.

nôž Bestech Grampus BG028

Príjemne nás prekvapilo precízne a presné spracovanie, pri ktorom nenájdete žiadnu chybičku či asymetriu. Všetko sedí v rovnobežkách, bez vôlí, za každým dielcom je presná práca CNC strojov. Už dlhší čas čínske fabriky ukazujú, že to s nožmi naozaj vedia.

Rúčka do nepohody

Črienky, ktoré majú podobu celoplošných príložiek sú vyhotovené z kompozitného materiálu G10, ktorý je známy svojou vysokou mechanickou odolnosťou, trvácnosťou a nulovými nárokmi na údržbu.

nôž Bestech Grampus BG028

Hlboké štruktúrovanie, ktoré dostal od výrobcu je nielen vecou estetiky, ale aj účelu. S mokrými a blatovými rukami budete radi, že dokážete zovrieť nôž v dlani bez toho, aby kĺzal. A to isté platí aj pre rukavice.

Štruktúrovanie a slabšie zaoblené okraje vám premietajú spätnú väzbu do pokožky dlane a prstov. Nedá sa však povedať že by to bol nepríjemný pocit. Skôr cítite kontrolu nad nožom a páči sa vám, v akom objeme vám vypĺňa dlaň.

nôž Bestech Grampus BG028

Prsty sa tlačia do ergonomických výkrojov, spona v dlani nijako neprekáža. Výrobca ponechal priestor na to, aby ste spätnú väzbu mohli zmäkčiť. Ak reliéfy prebehnete mäkkou brúsnou hubkou, získajú mäkšiu, oblejšiu definíciu. Rúčka má dĺžku 112 milimetrov, takže sadne i do mocnejšej dlane.

Inak je nôž šikovne vyvážené pre jednoručné ovládanie. Jedným kliknutím ho otvoríte, na dva manévre s podporou páčky ktorá vás ochráni pred porezaním nôž zatvoríte. Neraz máte nutkanie zahrať sa s ním, keď sa ocitne na stole pred vami.

nôž Bestech Grampus BG028

Čepeľ, ktorá drží ostrie

Drobný nápis D2 na čepeli určite neprehliadnete a i keby ste tak spravili, rýchlo by ste prišli na to že výrobca použil nástrojovku, ktorá má úžasnú schopnosť udržať brit ostria. I keď sme po celé dva mesiace nôž intenzívne používali i pri drobných táborníckych prácach v teréne a k drevu sa dostával rovnako často ako k jedlu, doteraz je tak ostrý, že dokáže oholiť predlaktie.

Vysoký plochý výbrus s malou fazetkou dáva čepeli skvelú rezivosť obzvlášť pre potraviny, stenčený a zaoblený chrbát sa snaží utajiť 3,3-milimetrovú hrúbku materiálu.

nôž Bestech Grampus BG028

Z odleskov vyčítate stopy nástrojov ktorými bola čepeľ opracovaná, celkovo však z jej vzhľadu máme príjemné pocity. Jemné línie sa v čitateľnom rytme rozkladajú na povrchu a dávajú mu istý estetický ráz.

Geometria čepele je vyladená pre úžitok, a pri 86-milimetrovej dĺžke čepele sme nemali pocit, že by mám nejaký ten centimetrík naviac chýbal. I keď sa pri krájaní opriete do lopára, šikovné predné zaoblenie vám umožňuje používať čepeľ  v celej jej dĺžke. Šikovné je aj vrúbkovanie na chrbte čepele, do ktorej sa môžete zaprieť palcom pri silovom rezaní.

nôž Bestech Grampus BG028

Nie sú tu žiadne plechové pachute ktoré by narušili chuť čerstvých surovín, oceľ nežiada úzkostlivú starostlivosť olejmi proti korózii, všetko je tak ako sa na nožík do vrecka pre všedný deň patrí.

Do nohavíc i na batoh

Nôž je umiestnením spony vyhradený pre používanie pravákmi a musíme povedať, že ju výrobca spravil skutočne pevnú a tuhú. I keď ju namiesto vrecka nohavíc použijete na opasku, nemusíte sa priveľmi báť, že by ste mohli nôž z tesného objatia stratiť. Tomu sa potešíte i pri batohu, kde nôž usadíte do molle väzby bez puzdra či postroja.

nôž Bestech Grampus BG028

Spona je osadená vysoko, úplnú diskrétnosť vo vrecku nohavíc však nečakajte. Bude vám vytŕčať posledným pár milimetrov rámu, ako aj končisté očko pre poistnú šnúrku. Ak na tento detail hľadíte od prvého razu a máte pocit, že vybieha z línií noža von, vezte že môže byť pri rozbíjaní skla nápomocný ak nemáte vziať do rúk čo iné.

Ak by ste však predsa len chceli, očko možno odbrúsiť bez obáv o poškrabanie kontúr noža. Je pevnou súčasťou chrbtovej výstuhy, ktorú viete pri rozborke vybrať celú von.

nôž Bestech Grampus BG028

Spoločník po vašom boku

Hoci vám v tejto chvíli ešte nevieme nič povedať o brúsení čepele, priebežná údržba je jednoduchou záležitosťou. Otvoríte nôž, vystavíte ho prúdu vody, osušíte do rukáva nátelníka a opäť je v plnej kráse. Vytrasiete z neho ihličie, jemný textilný prach, ale vymyjete aj omastok, ktorý zatiekol do vnútra.

Ak chcete zabrániť tomu, aby vám nečistoty prenikali do kontaktnej škáry kompozitných črienok a oceľového rámu, postačí ak ich pri hĺbkovej renovácii noža potriete vrstvičkou bielej potravinárskej vazelíny. Ba máme pocit, že výrobca na tomto mieste použil mazivo už priamo vo výrobe.

nôž Bestech Grampus BG028

Bestech Grampus BG02 (55,00€) je precízne spracovaný vreckový nôž z výborných materiálov, pri ktorých výrobca predviedol svoj zmysel pre presnosť, precíznosť a kvalitu vyhotovenia. Osloví tých, čo hľadajú pevný a mocný zatvárak na všedný deň, ktorý nie je priťažký na neustále nosenie vo vrecku. Má drsné kontúry pre pevný úchop a výbornú manévrovateľnosť, poteší vás jeho schopnosť výborne držať ostrie britu čepele. Je ukážkou toho, že i cenovo dostupné nože môžu ponúknuť prémiovú kvalitu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár