Každý nôž naplno vyjaví svoje prednosti len vtedy, ak je dokonale nabrúsený. Niekedy sa o to postará nožiar či remeselník vo fabrike, inokedy je treba ostrie dotiahnuť k dokonalosti doma. Žiadny z nožov sa však pri používaní nezaobíde bez údržby.

Aké je to, ak sa rozhodnete povolať do služby brúsne kamene Taidea, ktoré sú tým najrýchlejším vstupom do sveta domáceho brúsenia na vodných kameňoch? Všetko záleží hlavne na tom, aké výbrusy majú vaše pracovné nože. Zvyšok je už iba o cviku a zručnosti.

Pohodový formát

Taidea sa drží jednotného formátu 18×6 centimetrov, čo je dostatočne veľká plocha na brúsenie väčšiny nožov. Bez toho, aby ste strácali prehľad o kontakte, náklone a uhle, na kameňoch s istotou v rukách nabrúsite i 20-centimetrovú čepeľ. Všetky plochy sú od výroby pripravené na použitie – nič nemusíte zrovnávať, brúsiť či upravovať. Na pohľad vyzerajú presne tak, ako by ste od nich čakali.

Hrúbka kameňov je iba 15 milimetrov, takže počítajte s úsporným vyhotovením pre domáce použitie. Nenádejajte sa, že každý kameň má dve strany, ktoré môžete smelo vydrať do vaničiek, aby ste ich v prípade potreby neskôr zrovnali. Ak chcete využiť kameň v rozumnej kapacite, lepšie je držať sa jeho jedinej strany. Ak sa stane pritenkým, s rizikom prasknutia, ľahko ho podlepíte nosnou vrstvou.

Pri kameňoch, ktoré kombinujú dve rôzne zrnitosti vyskočí hrúbka na necelý dvojnásobok. Výrobca vždy dvojicu štandardných kameňov zlepil vodeodolným lepidlom ešte pred formátovaním ich veľkosti. V takejto podobe už majú príjemnú robustnosť, ktorej bezbreho dôverujete.

Podstavec je v cene

Na brúsenie si nemusíte chystať žiadne zázemie. Ku každému kameňu patrí podstavec na protisklzových nožičkách. Stretnete sa s dvomi rôznymi podobami. Tou prvou je plastový rám, ktorý patrí ku kameňu zrnitosti 400#. Jeho pracovnou plochou sa dostanete 35 milimetrov nad dosku pracovného stola, takže môžete očakávať pohodlnú prácu.

K ostatným kameňom patria nízke rámy z mäkčeného polyméru , ktoré navýšia hrúbku kameňa o 4 milimetre. Kým pre lepené, dvojvrstvové to stačí, pod tenký kameň je to príliš málo. Čaká vás preto hľadanie šikovnejšej podložky. Inak sa vám môže stať, že rukoväť noža bude zadrhávať o stôl, alebo vám úplne znemožní kopírovanie uhla výbrusu.

Páčilo by sa nám, ak by plastový podstavec patril ku každému z kameňov, výrobca však pre lacnejší dovoz šetrí miestom v škatuľkách a prepravných kontajneroch. Podložky sa nám osvedčili aj pre sušenie a skladovanie kameňov – neobijete hrany, neprilepíte ich o podklad.

Mäkšie ako by ste čakali

Brusivo z korundu a pojivo z pálenej hliny – také je zloženie každého z kameňov. Hneď pre začiatok by ste mali vedieť, že po namočení sú tak mäkké, že v nich pri troche úsilia dokážete vytvoriť plytkú ryhu i nechtom. Čím hrubšia je zrnitosť kameňa, tým mäkšie pojivo je. Ak kamene na pár minút namočíte do vody, stačí zopár ťahov ostrím po brúsnej ploche a okamžite sa na nej začne tvoriť jemná, brúsna kaša.

Zrno je ostré, s veľkou chuťou do úberu. Okamžite vidíte že kameň plní svoje poslanie. Brúsenie žiada ľahkú ruku, pretože rýchlo pochopíte čo sa deje. Vrchná vrstvička kameňa sa rozruší, rozomelie na pastu a práve na tejto paste sa ostrie noža obrusuje. Čím menej na čepeľ tlačíte, tým menej kameň opotrebovávate. I jemný povlak brúsnej kaše stačí na to, aby práca napredovala rýchlo.

Kamene majú pri brúsení veľmi silnú spätnú väzbu. Po zvuku, ale i pohybe cítite každé odchýlenie od uhla. Rozdiel v spätnej väzbe medzi tým, ak ostrie sedí na kameni celou plochou, alebo iba časťou je obrovský. Vďaka tomu sa každý šikovný nováčik rýchlo priučí čaru brúsenia.

Iba na údržbu

Nečakajte, že s kameňom zrnitosti 400# budete meniť uhly výbrusu, alebo sa na ostrí zbavíte väčších zúbkov. Kameň by ste rýchlo opotrebovali, pretože je mimoriadne mäkký. Nám sa osvedčilo robiť všetky hrubé práce na najlacnejšom karborundovom kameni zo železiarstva, hoci takmer každý z nich je tradične krivý, s nerovnomerným zrnom. Kúpite ich však za pár drobných a očakávanú hrubú prácu na nich dokonáte k spokojnosti.

Práve Taidea 400# je prechodovým kameňom, ktorý hrubú prácu karborundu zjednotí a pomerne rýchlo vyrovná nerovnomernosť hĺbky rýh na ostrí. Na tomto kameni výborne vyhladíte plochý a škandinávsky výbrus bez fazetky, veľmi dobre sa na ňom vyrovnáva aj plochá strana jakutských nožov. To isté platí s ľahkou rukou pre rezbárske a remeselnícke nože bez faziet. Už pri tomto kameni sa musíte dostať s ostrím do stavu, kedy robí ihlu.

Fazety na čepeliach s oblým priebehom ostria dokážu v tomto kameni mimoriadne rýchlo vymlieť vaničku. Tie sme z brúsenia úplne vylúčili a presmerovali ku keramickým tyčinkám. V plnom rozsahu to platí pre zrnitosti 400# a 600#. Vyhladíte na nich pekné, formované plochy, je iba na vás aby ste sa držali využívania celej plochy kameňa a mali ľahkú ruku.

Dobrou správou je, že ak ostrie noža nie je priveľmi opotrebované, na kamene 400# a 600# nemusíte siahnuť. Ak nepatríte medzi tých, čo režú nožom viac dreva ako potravín, budete sa do tejto skupiny počítať.

Ostrie ako žiletka

Kombinovaný kameň Taidea 1000#/3000# sa však správa už úplne odlišne. S jemným zrnom a pevnejším pojivom máte už oveľa istejší pocit pri brúsení. Nie je to už kameň ktorý by sa menil okamžite na kašu, stále však veľmi ochotne brúsne blatko vytvára.

Kameň je homogénny, brusivo je jednotné a ostré, veľmi rýchlym tempom vyhladíte uhlíkové i nerezové ocele. Zvykli sme si používať vodu so saponátom, ktorý urýchľuje brúsenie a pomáha pri čistení kameňov. Tie sa zanášajú čiastočkami kovu a černejú, nijako to však neovplyvňuje ich vlastnosti.

Na týchto kameňoch možno s citom brúsiť už aj fazety zatváracích nožov, vanička sa tu len tak rýchlo nevytvorí. Ostrie dotiahnete k veľmi dobrej rezivosti, do papiera ide ako žiletka. Stále je to však mikropílka, každá brúsená plocha má zamatový matný odlesk. Povrch je akoby pieskovaný, od lesku má veľmi ďaleko.

So skúseností vieme povedať, že ak skončíte pri brúsení na tomto kameni, úžitkové vlastnosti noža sú na špici. Pre používanie v prírode vytvoríte čepeľ, ktorej dôverujte v každej situácii.

Krôčik k dokonalosti

Ak chcete viac ako len ostrý nôž, potom vás bude čakať ďalšie bádanie a experimentovanie. Kožený popruh s brúsnou pastou je stále prijemný na to, aby ste po Taidei 3000# vyčarili na kove zrkadlo. Na to musíte ísť s gritom podstatne vyššie. My to už dlhší čas skúšame s Rozsutcom z Malej Fatry, ale aj jemnou bridlicou zo Škótska.

Hoci je dobrusovanie zdĺhavé a určite by pomohol medzikrok s Taideou s vyššou zrnitosťou, vieme sa prepracovať k jemnému ostriu. Je to však skôr finesa pre krajší vzhľad, ako výrazný krok vpred k ešte dokonalejšiemu ostriu.

Brúsne kamene Taidea (cena od 17,20 €) sú pre vstup do sveta brúsenia dobrou voľbou, ak máte šikovné ruky, zmysel pre citlivé vedenie a väčšina vašich nožov má škandinávsky, jakutský a plochý výbrus bez fazetiek. Môžete od nich očakávať rýchly úber, jemné brity ostrí a slušný výkon na všetkých druhoch najpoužívanejších ocelí. Na svoje si prídu aj drobní remeselníci a rezbári, ktorí potrebujú čepieľky pri práci neprestajne obťahovať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Kamene Taidea sú absolutne šmejdy až k neuvereniu.Mám Tyrolity ale to sa nedá väbec porovnať a za prijateľnejšiu cenu.No nikdy viac by som kameň Tidea nekúpil.

  2. Jan, myslim, ze nemate vela skusenosti s brusenim nozov. Myslim, ze by vam stacil vg10 (ocel) so svojimi legurami a s brusenim by ste skoncil. Taidea su lacne dostupne kamene a maju svoje miesto. Mne nestacia, lebo sa rychlo opotrebuvaju. Som profi-kuchar a noze brusim kazdy den, viete 50kg masa denne je ine ako 2 uhorky za tyzden. Napriek tomu ich kupujem svojim kuchtikom. Vedia sa naucit brusit na vodnych kamenoch japonskeho typu a viac citit co-ktory noz potrebuje a verte je to vela rozdielov. Pouzivam japonske prirodne kamene a v nizkych zrnitostiach do 1000 grit mam drahsie syntetiky. Hlavne rozdiely su v opotrebeni a rychlosti. Pri tomto komente vsak nebudem rozvijat, len som chcel dat protivahu, vasmu stupidnemu komentu.

Pridaj komentár