Zavesíte na vrecúško s jedlom drobnú skobu s príborom a od tejto chvíle sa nemusíte o nič starať. Kedykoľvek potrebujete lyžicu, vidličku alebo príborový nožík, viete že ich nájdete na svojom mieste – bez ohľadu na to, či ste práve otvorili konzervu s rybičkami, alebo vás ktosi prizval k miske gulášu.

Ak príde na cestovné príbory, nie vždy sa musíte uspokojiť s kompromismi ktoré sa točia okolo sporkov.  Existujú riešenia, ktoré komfort jedálenského stola prenášajú do terénu. Zoznamujeme sa na svojich potulkách krajom s príborovou sadou Sea To Summit AlphaLight.

O kúsok kratší príbor

Žiadne úskoky, dierovania a ani zvláštne tvary. Lyžica naberá polievku bez toho aby vás trápila malým objemom, vidlička má končisté hroty na ktoré si môžete napichnúť každé sústo a nôž má zúbkovanú čepeľ, ktorá hravo zdolá i tuhý plátok varenej hovädziny či suchú salámu.

Jediné, čím sa tento príbor pri používaní líši od každodennej klasiky je dĺžka rukovätí.

Chýbajú im približne 3 či 4 centimetre k tomu, aby ste mohli povedať že ide o poriadny príbor pre dospelých. Je to daň za to, že príbor napcháte do každého vrecúška či priečinku v batohu.

Nemusíte sa však báť toho, že vám práve týchto pár centimetrov bude chýbať. Na našich potulkách sme nikdy nemali pocit, že by šlo o obmedzenie. Ak sa naučíte otvárať bariérové vrecúška s hotovkami z ich bočnej strany, i kratšou lyžicou vydolujete posledné sústo bez toho, aby ste sa zamazali. V každej situácii budete na tom lepšie ako so sporkom.

Odľahčenie, ktoré pocítite

Keď si na štítku prečítate informáciu o tom, že celá príborová zostava so skobou váži 26 gramov, priveľmi vám to neprezradí čo vás čaká. Ak však na váhu položíte nerezovú lyžicu z kuchyne a zistíte že ona sama váži o poznanie viac, máte vo veci jasno.

Odvážili sme trojicu príborových sád z kuchyne a na váhe sme odčítali 90, 125 a 153 gramov. Cestovný príbor je mimoriadne ľahučký a ešte nejaký čas vás to bude prekvapovať pri jedení, ak ho zaradíte do svojej vychádzkovej výbavy.

Páči sa nám skoba, ktorá drží v batohu príbor pekne pohromade. Keďže na potraviny používame vrecúško, ktoré má všité uško pre upnutie príslušenstva, príbor tvorí s jedlom kompaktný celok.

Pevnosť, ktorá prekvapí

Pri hliníkovej výbave už dávno neplatí, že ide o mäkký kov, ktorý sa neskrotne ohýba. Výrobcovia vybavenia do prírody už niekoľko rokov používajú jeho tvrdé a húževnaté zliatiny.

Ak sa niekto chváli tým, že ide o rovnaký materiál aký používa letectvo, vedzte že môžete očakávať pevnú a húževnatú škrupinu ako pri varných nádobách varičov.

Pri tomto príbore to znamená, že lyžicou môžete vykrajovať porcie z melóna, vidličkou viete prepichovať najtvrdšie sústa bez ohnutia hrotov a ak nôž vezmete medzi prsty a pokúsite sa ho v čepeli prehnúť, pružne sa vráti späť. Rukoväte majú oblý prelis, aby boli nadovšetko pevné a dali sa pohodlnejšie držať v rukách.

Výrobca udáva na štítkoch zliatinu 7075-T6 a my môžeme dodať že je z nej vyrobený nielen príbor samotný, ale aj skoba ktorá ho drží pohromade. Nikdy sme nemali pocit, že by sa prihla alebo unavila neustálym otváraním a zatváraním.

Povrch s trvácnym povlakom

Nejde o riad, ktorý by bol pripravený na pobyt v umývačke riadu – všetku údržbu si budete musieť obstarať i doma ručne. Aby sa hliník neodieral,  povrch príboru je ošetrený tmavosivým eloxovaním. Ide o trvácnu úpravu, ktorá sa narozdiel od farieb a lakov neoderie.

Nový príbor sa javí byť na povrchu matný, po dlhšom čase sa začne na hranách trocha lesknúť. Nejde  však o opotrebovanie, pri ktorom by ste videli kovové jadro.  Umývanie je bezproblémové, stačí trocha teplej vody z variča a papierová vreckovka na utretie.

Pri čaji a káve len utierate, ak sa však pustíte do polievky, omáčky alebo rezancov, horúcej vode sa už nevyhnete.

V povrchovej štruktúre príboru sa nezachytia tuky a pachy, predsa len si budete musieť dávať pozor na to, akým spôsobom použijete príborový nožík. Pre zvýšenie rezivosti má veľmi jemné zúbkovanie na jednej zo strán, kam sa vám natlačí tavený syr, alebo paštéta. Osvedčilo sa nám preto vypestovať si nový návyk – natierať chlieb hladkou stranou ostria.

Siahnuť príborovým nožom do konzervy je po rokoch používania vreckového noža veľmi príjemná vec. Už nebudete musieť bojovať s ostrou špičkou, ktorá sa chce každú chvíľu zanoriť do plechu.

Sea To Summit AlphaLight  (15,60€) je ľahučká príborová sada na cesty, od ktorej môžete pri jedení očakávať plný komfort. Ak vám nebudú prekážať o kúsok kratšie rúčky, určite vás osloví pevnosť a húževnatosť, ako aj trvácna povrchová úprava. Praktická spona udrží príbor vždy na svojom mieste a ak príde na varenie, môžete si byť istí že môžete ísť aj do rozpálenej panvičky s prskajúcou slaninou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár