Horúce letné slnko, nekonečné snehové polia a holé bralá skál – všetky majú čosi spoločné. Nech sa akokoľvek snažíte užívať si krásy kraja, oči jednostaj trpia. Kým ich neukryjete za tmavé sklá okuliarov, budete sa v nepríjemných pocitoch premáhať k radosti.

Ak príde na okuliare do prírody, musia byť mimoriadne húževnaté aby zniesli nepohodu. Počuli ste už o takých, ktoré nazývajú nezničiteľnými? Od minulého leta sa zoznamujeme s okuliarmi Gloryfy Unbreakable G4 Pro Black.

Úžasne odolný plast

Vo svete športových okuliarov nie sú plasty žiadnou novinkou. Ak si dá výrobca záležať na správnom výbere, okuliare i po dvoch sezónach vyzerajú stále k svetu. Neraz sa však stáva, že na prudkom slnku povrch plastu krehne a v zápätí sa rýchlo dostavia hlboké škrabance a prvé praskliny. Ani neviete ako a zrazu ste bez okuliarov.

Po roku používania Gloryfy Unbreakable G4 Pro máte stále pocit, akoby pred vami na stole stáli okuliare, ktoré len pred týždňom ktosi vytiahol zo škatuľky. Stále sú mimoriadne lesklé bez odrenín a ich plast pruží ako v prvý deň.

Práve pružnosť materiálu dáva týmto okuliarom mimoriadnu odolnosť. Nech ho akokoľvek ohýbate, nič nebelie, nič sa neunaví. Plast sa vracia do pôvodnej podoby a vy máte pocit, akoby si z vás ktosi robil žarty. Kým v reklamách figuranti viažu na okuliaroch uzly, skáču po nich a prechádzajú automobilom, vo vašom zálesáckom kolorite je to predsa len pokojnejšie.

Zavše spadnú, inokedy ich prigniavite batohom, a raz za čas sa stane i to, že okuliare prisadnete. Nič im to však neuškodí.

Bez skrutiek a slabín

Okuliare sú dobre vyladenou stavebnicou, pri ktorej žiadna slabina nenaruší dobré vlastnosti materiálu. Vyvinuli ho v susednom Rakúsku a ak čakáte polykarbonát, mali by ste vedieť že to nie je také isté. Receptúra je tajná, má iba svoje meno.

Dobrou správou je, že v kĺboch nie sú žiadne skrutky, ani ďalšie materiály. Plastové výlisky sú jednoducho zacvaknuté do seba a tým to končí. Rovnaké je to s osadením skiel – teda plastových priezorov či šošoviek. Sú zakliknuté do trojice montážnych bodov.

Pri veľkom náraze, či deformácií sa body rozpoja a materiál si uľaví v pnutí. Neznamená to však, že by sa okuliare rozleteli pri každej príležitosti. Práve naopak – tvoria kompaktný celok, kde všetko ladí v harmónii. Ak pomýšľate na adrenalínové vyžitie a možno i športovú streľbu, okuliare sa pri žiadnom náraze nerozbijú na čiastky, ktoré by ostrou hranou dokázali poraniť oči či pokožku.

Príjemné do pohody

Či vám sadne model G4 Pro, alebo niektorý iný z ponuky výrobcu záleží hlavne na tom, ako máte formovanú hlavu a nos. Z našich skúseností však môžeme povedať, že výrobca nehrá iba na dizajn, ale sústreďuje sa hlavne na pohodlie pri nosení.

Rám okuliarov je dostatočne priestranný a jeho bočné ramená jemne pružia, aby kopírovali kontúry vašej hlavy. V jemnom objatí nič neposkakuje, nič sa nešmýka. Okuliare vám jednoducho sedia na nose bez ohľadu na to, či poskakujete hore stráňou, alebo sa zo strmých skalísk pozeráte do doliny.

Fixovanie zabezpečuje dvojica silikónových návlekov, ktoré prechádzajú celou dráhou kontaktu. Nosné opierky sú pevné, nepohyblivé, z nosného plastu ktorý nestarne.

Vždy sme mali pocit, že okuliare berú do úvahy dynamický pohyb v teréne a hoci nepatríme medzi vytrvalostných bežcov a nepočítame sa ani do radov diaľkových cyklistov, okuliare vnášajú do používania takú pohodu, že ani necítite že ich máte na sebe. A ak by ste predsa len zatúžili po nejakom vyladení, v dodávke sú i malé silikónové botky pre konce ramienok.

Vetrajú a nerosia sa

Je príjemné, že ani v najväčšej spare nás nikdy netrápil opar na sklách z potiacej sa pokožky. Hoci sa zdá, že okuliare priliehajú k čelnej strane tváre, v skutočnosti pod nimi zostáva otvorený dostatočne široký prieduch pre výmenu vzduchu.

Okuliare sú štítom proti prachu, čelnému vetru a hmyzu, súčasne však veľmi dobre vetrajú, čo pocítite nielen na exponovaných častiach terénu, ale aj pri rýchlejšom pohybe. Všetky kontaktné body sú útle, aby sa pod nimi nevytvárali potné ložiská. Páči sa nám ako je geometria okuliarov riešená, takmer akoby boli vyrobené na mieru.

Sklá bez defektov, avšak s odrazom

Problémom lacných okuliarov je, že deformujú svet na ktorý sa pozeráte. Zakrivenie skiel ohýba priestor pred vami a mozog si musí navyknúť na to, že veci vidíte trochu inak. V tomto prípade je všetko v úplnom poriadku – pohľad sa nemení, geometria zostáva stabilná. Ide o skutočnú prácu optikov, nie o plastový štít s dizajnovým tvarovaním.

Naše sklá sú Stratos Anthracite F3, ktoré nie sú najtmavšími v ponuke výrobcu. Páči sa nám ako dokážu v protisvetle zvyšovať kontrast bez toho, aby sa farby posúvali v spektre. Všetko si zachováva svoj prirodzený vzhľad, výhľad sa neposúva ani do teplých, ani do studených tónov. Práve naopak – je taký neutrálny, že ak okuliare zložíte z očí, vidíte iba zosvetlenie.

Na rozhraniach terénu, kde sa z otvoreného priestranstva dostanete do komornej atmosféry lesa vás však predsa len čaká nepríjemnosť, na ktorú si musíte zvyknúť. Na vnútornej strane skiel sa vám zrkadlí svet za vami, ktorý reflexiou trocha vyrušuje. Zo začiatku máte nutkanie podvihovať okuliare nad čelo, časom sa to však zrovná. Ak by vnútorná strana bola potiahnutá protiodrazovou vrstvou, určite by sme takéto vylepšenie privítali.

Hoci sú sklá z plastu, predsa len môžeme potvrdiť ich mimoriadnu odolnosť voči mechanickému opotrebovaniu. Tvrdený povlak skutočne funguje a po dlhých mesiacoch používania na ňom vidíme iba najjemnejšie opotrebovanie, ktoré sa nijako na optickom výkone neprejavuje.

Žiadaným štandardom je nielen stmavenie výhľadu, ale aj ochrana proti žiareniu 1000 UVA/UVB. Výrobca ho plne deklaruje a nikdy sme nemali pocit, že by sme na snehu či horských štítoch mali pocit, že oči potrebujú oddýchnuť.

Dioptrie na objednávku

Ku každému rámu je na výber niekoľko variantov skiel – od priehľadných, cez kontrastné farebné filtre, až po slnečné a tónované sklá, či dokonca samostmievacie. Dobrou správou však je, že sklá možno podľa predpisu od optometra vyrobiť na mieru aj s dioptriami a cylindrom.

Páčilo by sa nám, ak by sme do budúcnosti mohli vyskúšať i takúto výbavu. Môže byť príjemné pozerať sa na okolitú krajinu v plnej ostrosti, s vychutnávaním plného detailu. Firma má v tomto smere dostatok skúseností a sľubuje ústretovosť vždy na mieru.

Škatuľka ako bonus

Hoci sú okuliare vyrobené do nepohody, predsa len k nim dostanete aj ochranný obal. Je to tvrdená textilná škatuľka s penovou výplňou, v ktorej je dostatok miesta na to, aby ste so sebou nosili aj doplnkové sklá, ktoré vám pri dlhých pochodoch a expedíciách pomôžu vyrovnať sa s meniacimi svetelnými podmienkami.

Keďže výmena je otázkou vykliknutia a nakliknutia, dáva zmysel aby bol obal priestranný na doplnkové príslušenstvo. Pridáte handričku na čistenie a možno i zopár jednotlivo balených vlhčených utierok a máte vybavené.

Okuliare Gloryfy Unbreakable G4 Pro (125€) nám na našich potulkách krajom opakovane ukazujú, že sú výbornou výbavou nielen pre úzkostlivých milovníkov prírody, ale aj pre dynamických športovcov a tých, ktorí hľadajú odolnú výbavu pre dlhoročné služby a nasadenie. Páčia sa nám nielen výborné optické vlastnosti, ale aj to že reči o nezničiteľnosti nie sú iba reklamným ťahom – okuliare skutočne prežijú aj nemožné.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár