Určite to zo svojich vychádzok do prírody poznáte. Nájdete si tiché miestečko, usadíte sa a vybalíte z batoha poživeň, aby ste načerpali nové sily. Raz sa pustíte do praženia vajíčok, inokedy sa vrhnete do varenia polievky z darov lesa, alebo len otvoríte konzervu s tuniakom, aby ste si ju ohriali na variči.

Hoci s kilometrami v nohách a na sviežom povetrí všetko chutí k svetu, niekedy stačí štipka soli a korenia, aby sa z čerpania nových síl stal skutočný pôžitok z dobrého jedla. Ak príde na nosenie soli a korenia do prírody, málokedy sa naskytne praktické riešenie. Zoznamujeme sa v teréne s dvojdielnou soľničkou Highlander Salt & Pepper Shaker, ktorá nám ukázala že jednoduchšie to už byť nemôže.

300_0205

Nadovšetko praktická

Korenie nájdete už v obchode vo vrecúšku ktoré sa dá hodiť do batoha. Zo soli si musíte odsypať koľko vám je po chuti. Nie je zaťažko nachystať sa tak, aby ste mali v teréne vždy všetko poruke. Ak príde na posedenie kde sa varí, alebo krája cibuľa a zelenina, viete že máte všetko so sebou.

Na prvýkrát to funguje fajn, na druhý sa vrecúška zatárajú kdesi na spodok každodennej výbavy a po čase si poviete, že sa bez hľadania zvlhnutých vrecúšok nejako zaobídete. Všetci sme v prírode zvyknutí improvizovať a pri jedle to platí dvojnásobne.

300_0240

Ak sa vám však do rúk dostane turistická soľnička, všetko sa zmení. Zrazu ju máte vždy po ruke pri zápalkách, zatváracom nožíku a výbave, ktorú máte v batohu v najdostupnejšom mieste. Zo zatúlaných drobností sa stáva štandard všedného dňa a vy aj v najväčšej lenivosti viete, že sa stačí natiahnuť a soľ s korením máte v hrsti. Práve vďaka svojmu tvaru a vyhotoveniu má táto soľnička moc zmeniť vaše návyky.

Je pevná a nevlhne

Ak vám pri prvom pohľade na túto dvojdielnu soľničku preblysne hlavou škatuľka Tic-Tac cukríkov, mali by ste okamžite pribrzdiť svoju fantáziu. Všetko čo poznáte o jej jemnom a krehkom plaste, ktorý hocikedy nečakane praská, v tomto prípade neplatí.

300_0608

Všetko je omnoho hrubšie, odolnejšie, priam vyladené pre vychádzky do prírody. Môžete odhodiť ťažký batoh z pliec na zem, môžete si na neho sadnúť, soľničke sa nič nestane. Pri 20 gramoch váhy je robustnosť neprehliadnuteľná a práve to sa nám páči. Čo sa nosí do prírody, to musí vždy čosi zniesť.

Zásobníky sú oddelené pevnou priečkou, ktorá kapacitu delí na dve úplne rovnaké časti. Palcom odkliknete šedé zátky, nasypete si dnu dávku soli a korenia, zakliknete ich späť. Výklopné krytky majú potom už iba malé dierky, cez ktoré sa po štipkách všetko sype von.

DSC_7079

Prekvapilo nás, že nič nevlhne ani v ranných hustých oparoch a sychravom nečase. Cez zátky sa dnu vlhkosť nedostane, cez výklopné krytky taktiež nie. Bráni tomu plytký poistný lem, ktorý tesne dosadá bez najmenšej škárky. Len značenie S pre soľ a P pre korenie akosi nedáva zmysel. Dnu vidíte cez priehľadný plast, drobné otvory sú na oboch koncoch úplne rovnaké.

Návyk, ktorý sa vám zaryje do podvedomia

Hoci nie je našim zvykom prisoliť si a prikoreniť jedlo za stolom doma či v reštaurácii, s novou soľničkou to v prírode ide akosi samo. Má cibuľa štípať ak nemusí? Majú byť vajíčka fádne ak môžu byť chutnejšie?

300_0561

Jeden pohyb ruky je neveľkou investíciou, keď človek vie, že nič nemusí hľadať, pretože soľnička je vždy na rovnakom mieste – suchá, otvorená na jedno kliknutie.

Od jedenia je potom už len kúsok k opičím kúskom, ktoré berú obsah soľničky akosi okrajom. Soľ okamžite uzavrie ranu z ktorej sa rinie pri porezaní krv, korenie funguje ako fajn práchno pre zachytenie iskry, ak sa s kresadlom bavíte v mokrom nečase.

300_0614

Turistická soľnička Highlander Salt & Pepper Shaker (2€) nie je ani netradičným vynálezom ktorý chce zmeniť svet, ani ukážkou najmodernejších materiálov, s ktorými sa stretávame v svete turistiky. Má však tvar, pevnosť a vyhotovenie, ktoré z nej robí super spoločníka pre tých, čo doposiaľ nenašli spôsob, ako do svojho batoha dostať soľ a korenie tak, aby skutočne boli vždy na dosah ruky bez toho, aby bolo treba prekonať nechuť k hľadaniu a otváraniu navlhnutých vrecúšok.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár