Kliknete na gombičku a tlmený svit premení hustú tmu na príjemné šero. Kliknete opäť a s prílevom novej žiary vypátrate teplú ponožku, ktorá sa zatúlala až na samotné dno batoha. Ak kliknete ešte raz, celý tábor sa zmení na nasvietené pódium bez tajomstiev.

Ak príde na nočné táborenie, bez lampičky to jednoducho nejde. Hoci táborák nielen hreje ale aj svieti, svetlo sa v noci žiada aj v iných kútoch lesa. Pod celtou hamaky, v stane, pri chystaní ďalšieho dreva na táborák a hoci aj vtedy, keď o sebe chcete dať vedieť počas spánku. Zoznamujeme sa s lampičkou Highlander Tent Light, ktorá okolo seba vyčarí široký kužeľ jasného svetla.

DSC_6888

Nasvieti les, útulňu i stan

Všetko je vyladené pre komfort. Lampášik zavesíte nad hlavu a od tejto chvíle plní rovnakú službu ako pouličná lampa. Svetlo sa rozlieva po okolí, neoslepuje oči a ruky zostávajú voľné. Je to, akoby ste rozsvietili luster, ktorý visí zo stropu.

Vďaka kovovému oku, skobe a možno aj kusu povrázku zavesíte lampášik kdekoľvek. Raz ho vytiahnete na konár, inokedy ho uviažete pod štít strechy prístrešku, potom zasa na očko v stane alebo na šnúru, ktorá nesie celtu nad vašou hamakou.

Čím vyššie lampičku vytiahnete, tým je kužeľ širší a pokryje väčší priestor. Je praktické, že svetlo prichádza zhora. Ostro svietiace LEDky sú mimo zorného uhla, takže jemnocit oka neutlmia. Rozhliadate sa spod svetelného kužeľa do okolia a stále vidíte čo sa v prítmí deje.

DSC_6059

Zálesáctvo miluje spoločnosť a rovnaké je to aj pri takomto svietení. Nik nie je v nevýhode, nikomu nie je odopretý ani kúsok  pohodlia a komfortu. Na rozdiel od čelovky alebo pátracieho lampáša, svetlo putuje všetkými smermi rovnako.

Modrasté svetlo

Pod mliečnym difúzorom je 60 jasných LEDiek, z ktorých sa do okolia rinie modrasté svetlo v podobe, v akej ho poznáme v kanceláriách. Hoci to nie je vedľa plápolajúceho ohniska romantické, predsa len to má čosi do seba. Modrasté svetlo zvýrazní každý detail, ktorý pre vás môže byť dôležitý.

DSC_6863

Raz krájate na poslednú chvíľu mäso na guláš, inokedy potrebujete ošetriť zranenie, pri ktorom chcete mať istotu, že všetko je ako má byť. Hoci je svetlo takpovediac technické, dáva istotu že veci vidíte tak jasne, ako vám treba.

Na tri úrovne prísvitu si navyknete takmer okamžite. Cyklujú sa medzi sebou pri kliknutí na vypínač, pričom vždy sa začína tou najsilnejšou a končí najslabšou. Bez pamätania režimov, bez tlačidlových povelov, všetko je tak jednoduché ako sa len dá.

DSC_6872

Diskrétne i mocne

Tlmený režim je ako diskrétna bojovka. Osvetlí približne 3-metrový okruh, v ktorom čierno-čiernu tmu premení na príjemné šero. Vidíte na veci okolo seba, s istotou robíte kroky po zemi a dokážete sa i rozospatí zorientovať bez toho, aby ste zakopli o kolík s kotviacou šnúrou. Je to 12,5-lumenová pohotovosť, ktorú by sme mohli prirovnať k svitu mesačného splnu.

Kde je vôľa zotrvať na stráži po celú noc pri malom ohníku, netreba riešiť svoju bezpečnosť. Ak sa však všetci oddajú spánku, nie je na škodu byť videný. Lampička vytvorí malú oázu šera, ktorá i vášnivého lovca s nepokojom na duši upozorní na to, že ruch, šušťanie a chrapot nepochodí od divej zveri, ale od ľudí. Je to bezpečnosť, na ktorú by sme mali v poľovnej sezóne myslieť všetci. O osvetlení nočného miesta lovu vedia svoje aj rybári.

DSC_6054

Stredná intenzita svietenia so 42 lúmenmi jasu nasvieti približne 6-metrový kruh, vďaka čomu zaistí dostatok svetla pre celú spoločnosť. V komornej atmosfére noci sa možno pri takomto svetle najesť bez toho, aby vám chýbala potecha z pohľadu do misky či na sústa ktoré krájate nožom. Tento režim sa nám javí byť mimoriadne praktický a podľa všetkého i najpoužívanejší.

Stačí však aby ste z otvorenej krajiny vkĺzli do stanu alebo pod celtu a svetla máte pre seba viac ako dosť. Dosť na to, aby ste sa v nočnom tichu pretŕhanom brechaním srncov, húkaním sov a štekotom líšok začítali do Hviezdoslavových veršov.

DSC_6894

V plnom jase má lucernička 150-lúmenov jasu, čo je už žiara ktorá pokryje 20-metrový kruh a prekryje aj plamene v ohnisku. V takomto nasadení vám dáva dostatok svetla na všetky práce, ktoré vyžadujú presnosť a dokonalú orientáciu bez náznaku fantázie. Môžete v ihličí hľadať odpadnutú gombičku, alebo hoci aj začať núdzovo baliť všetku svoju výbavu, ktorú máte porozkladanú na ihličí. Nič neprehliadnete, nič nezabudnete.

Batérie i do zásoby

Lampička je napájaná trojicou ceruzkových batérií formátu AA, ktoré vám dávajú voľnosť pri svietení. Ak chcete mať viac svetla do zásoby ako vám zaistí jedna sada, viete si ich do batoha pribaliť viac.

DSC_6860

Lítiové batérie – ktoré sa stali štandardom pre fotopasce – vám poslúžia hlavne v zimných mesiacoch. Kým iné batérie mrznú, tieto superodolné jednorazovky sú vždy pripravené dodať dostatok energie.

Alkalické batérie sú fajn, pretože starnú iba pomaly a takmer nikdy nevytečú. Ak patríte medzi príležitostných používateľov svietenia, s takýmto napájaním budete mať istotu, že nikdy nezostanete v tme.

Kým najlacnejšie zinkovo-uhlíkové batérie budú iba núdzovkou pri balení na poslednú chvíľu, na nabíjateľné NiMH akumulátory sa nespoliehajte. Majú príliš nízke napätie na to, aby lampička svietila.

DSC_6882

Z našich skúseností môžeme povedať, že s jednou sadou batérií možno absolvovať štyri víkendové pobyty v teréne.

Rosa jej neuškodí

Hoci lampička nemá tesnenia a nemá ani žiadne značenia ktoré by hovorili o jej vodotesnosti, vyskúšané máme že jej neuškodí ani rosa, ani daždivá prehánka ktorá sa priženie nočnou krajinou. Vypínač je ukrytý pod gumovou membránou a plastové dielce sú zostavené tak, aby po nich voda stekala bezpečne nadol. Kým lampička visí za oko vo svojej pracovnej polohe, voda sa do nej nedostane.

_NIK1662

Nemali sme problém ani s vlhkosťou, ktorá by sa kondenzovala v jej útrobách. Ak by vám ale spadla do potoka, alebo ju zastihla prietrž mračien zatekajúca do každého vrecka batoha, potom nie je vylúčené že by sa voda dostala tam, kde ju neradi vidíte.

Highlander Tent Light (13,75€) je všestranná lampička, ktorá v 105 gramoch váhy nesie toľko svetla, koľko len na osvetlenie tábora, prístrešku, útulne alebo stanu potrebujete. S komfortom voľných rúk a bez oslepovania pokryje priestor okolo seba modrastým svitom, ktorý si môžete vyladiť podľa potreby. Vtisnete ju do vrecka na batohu a máte istotu, že vás tma nepohltí. A ak príde na posedenie doma vo dvore, poslúži na terase pri grile rovnako dobre ako v teréne. Páčilo by sa nám však, ak by mal výrobca v ponuke i variant s teplou farbou svetla, ktorá dokáže vyčariť príjemnú atmosféru ohníka.

DSC_6849

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár