Je to príjemný zážitok, ktorý sa môže rýchlo zmeniť na pravidelnú zálesácku rutinu. Zamiesite cesto, vtisnete ho do kotlíka a na pahrebe vypečiete do neodolateľnej vône a pôvabu.  Hoci pečenie pecňa chleba vyzerá byť výzvou pre zručných a skúsených, v skutočnosti ide o hru na ktorej niet čo pokaziť.

Zálesácky chlieb narozdiel od pekárenského nemusí byť ani trvanlivý, ba ani nemá predpísaný tvar, štruktúru striedky, či  farbu kôrky. Aký si ho upečiete, taký si ho zjete. A verte tomu, že sa vždy minie oveľa rýchlejšie ako ten z obchodu.

_NIK1799

Cesto  vyladené pre nepohodu

Lesný táborák nemá ani gombičku na nastavenie teploty a ani pekársky teplomer nie je bežnou výbavou v batohu. Neznamená to však, že všetko ponecháte na náhodu. Ak zamiesite cesto, ktoré nie je rozmaznanou citlivkou, výsledok sa vždy podarí.

Na 500 gramov hladkej múky patrí 300 mililitrov studenej vody, 100 mililitrov oleja a k tomu dve lyžičky sušeného droždia aby sa veci dali do pohybu. Toto je základ, ku ktorému môžete pridávať čo sa vám zapáči. Dve lyžičky soli, lyžička mletej rasce a lyžička mletého koriandru sú osvedčeným prídavkom pre slaný chlieb, dve lyžice cukru, lyžička mletej škorice a hrsť sušeného ovocia pre sladký.

_NIK1743

Miesiť môžete priamo v lese, hotové cesto si však môžete vziať i so sebou. Ak ho poriadne zachladíte, znesie bez prekysnutia aj štyri hodiny čakania na pahrebu. To je praktické ak sa v piatok večer vyberáte na prespatie von a chcete získať nejaký extra čas pre budovanie tábora.

V nerezovej nádobe sa neprilepí

Hliníkový riad je fajn – je lacný, ľahučký a rýchlo sa zahreje. Ak však príde na pečenie chlebíka, niet nad nerez. Keďže zle vedie teplo, dokáže  výrazne tlmiť pripaľovanie. Vďaka tomu sa kysnuté cesto neprichytí o nádobu a vždy sa dá vyklopiť. Jediné čo musíte spraviť je kvapnúť na cesto troška oleja a potrieť ho pred vložením do studeného kotlíka.

_NIK1808

Ak nepoznáte Zebru, mali by ste sa s ňou čo najrýchlejšie zoznámiť. Má uško na zavesenie, tanierik na parenie a smaženie,  ale aj pokrievku ktorá poslúži za tanierik. Pri pečení chleba nás však zaujíma čosi iné.

Zebra je výnimočná v tom, že bez akejkoľvek úpravy dokáže piecť z dvoch strán naraz. Otočíte pokrievku naopak a vznikne vám miska, ktorú môžete výdatne naplniť horúcimi uhlíkmi. Cesto z pol kila múky sa vmestí presne do 14-centimetrovej zebry, pri 12-centimetrovej z neho odoberiete tretinu, ktorú si môžete expresne opiecť na ražni priamo nad ohňom.

P1100594

Rýchlejšie ako v rúre

Pečenie bochníka na horúcich uhlíkoch pýta približne 45 minút času. Stačí, aby ste Zebru uložili na horúce lôžko červenkastých uhlíkov a prihrnuli jeho okraje do 5-centimetrovej výšky. Ak k tomu pridáte uhlíky do pokrievky, potom to už ide akosi samo.

Cesto najprv rekordnou rýchlosťou vykysne a potom sa na ňom začne tvoriť kôrka. Ak uhlíky chladnú alebo ich je málo, nedá veľa námahy prihodiť po obvode zopár tenkých vetvičiek. Dokonca môže aj povedľa horieť ohník, nad ktorým sa varí guláš.

_NIK1747

Či je chlieb správne upečený zistíte rýchlo. Vyklopíte ho zo Zebry von a keď po ňom poklepete, počujete dutý zvuk, ktorý slovami popísať nemožno.

Lepšie trhať ako krájať

Horúci chlieb neznesie krájanie ani vtedy, ak je z pekárne. Striedka je naparená a tvárna, takže sa stláča aj pod ostrým nožom. Možno preto nie je na škodu rozlomiť ho napoly a potom natrhať na ďalšie kúsky.

_NIK1779

Rýchlejšie ochladnú, striedka zostane vláčna a ani si nestihnete uvedomiť a všetko akoby šibnutím čarovného prútika pred vami zmizne. Ak si chcete pečenie vyskúšať už tento týždeň, všetko by ste mali nájsť doma v špajze. Cesto je jednoduché, len nádobu treba pohľadať. Ak vám učarila Zebra, určite ju budú mať v predajničke www.doprirody.sk po boku stoviek ďalších zaujímavých vecičiek na výlety.

_NIK1771

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár