Je to balíček, v ktorom sa ukrýva stolička, kreslo, pohodlná pohovka a posteľ zároveň. Vytiahnete ho z vaku, rozbalíte, uviažete šnúry na dva susediace stromy a v priebehu dvoch-troch minút sa už z pohodlnej rozhľadne tešíte z krás prírody a čerstvého povetria.

Ak ste si doposiaľ mysleli, že hamaka je iba na na spanie, mali by ste spozornieť. Na potulkách podhorským krajom sme si vyskúšali, že všetko je úplne inak. K našej výbave sme pribalili hamaku DD Camping Hammock, ku ktorej nepotrebujete ani skúsenosti, ani meniť svoje návyky. Jednoducho si ju začnete užívať.

DSC_5981

Vždy v pohotovosti

Je veľká ako dvojlitrová fľaša na vodu a váži necelé kilo. To je pri nosení príliš malá daň za pohodlie, ktoré dokáže táto hamaka poskytnúť. Nie preto, aby ste si oddýchli po dlhom výstupe v kempe, ale aby ste si vychutnali každú chvíľu, pri ktorej si užívate radosti z vychádzky.

P1000628

Vytiahnete ju, by ste si naplno vychutnali dúšky bylinkového čaju, usadíte sa do nej pri sledovaní zveri na rannej paši, oddýchnete si v nej pri varení obeda a možno aj zdriemnete, ak vás únava, čerstvý vzduch a hamaka uhojdajú k spánku. S istotou môžeme povedať, že túto hamaku sa vyplatí rozložiť na každej zastávke, ktorá trvá viac ako 20 minút. A to ladí takmer s každou, ktorú si užívame my.

P1000566

Sedíte, ležíte, vyvaľujete sa, naťahujete, prebaľujete veci vo vaku – to všetko na rozvinutej hamake, ktorá visí z kmeňov stromov v pohodlnej výške vašich kolien.

Komplet, ku ktorému pridáte len karabínu

Pri čítaní diskusných fór o hamakách sa na nováčika vyvalí toľko informácií, že nemá zmysel kaziť si radosť zálesáckou vedou skôr, ako si začnete hamaku skutočne užívať. DD Camping Hammock má v kompaktnom vrecúšku všetko čo potrebujete – hamaku samotnú a pevné šnúry, ktorými ju dokážete ukotviť na stromy tým najjednoduchším uzlom ktorý poznáte.

DSC_6009

Všetko je od výroby poviazané tak ako má byť. Vybalíte ju a môžete viazať na stromy. Ak si však prezieravo na vrecúško pridáte malú karabínu za pár centíkov, hneď máte k tomu bonus – odkladacie miesto na drobnosti, ktoré by vám pri oddychu prekážali vo vreckách nohavíc. Veď nik z nás nechce tieto drobné a užitočné poklady stratiť kdesi v lístí, tráve či ihličí. Poďme teda k samotným zážitkom.

Dva stromy v jednej úrovni

Ak spravíte medzi dvomi stromami osem obyčajných krokov, viete že sú od seba práve tak vzdialené aby ste medzi ne hamaku zaviazali bez akýchkoľvek starostí. Šnúry, laná či popruhy sú pri tomto modeli mimoriadne pevné a praktické. Majú plochý, avšak hrubý prierez, vďaka ktorému na kôre nekĺžu.

P1000648

Vytiahnete jeden koniec z vrecúška von, rozviažete, objímete sa so stromom a lano polslučkou oviniete okolo jeho urasteného drieka.  Ešte raz oviniete a spravíte jednoduchú samorozväzovaciu slučku, či ktorúkoľvek z polovičných mašličiek. Samotný uzol nenesie váhu hamaky, len bráni tomu, aby sa lano rozvinulo. Jediné na čom záleží je, aby sa dal rozviazať potiahnutím voľného konca.

DSC_5989

Každé z lán má 5 metrov, takže vždy nájdete dvojicu stromov, na ktoré môžete hamaku uviazať. Osem krokov je orientačných, či to bude šesť alebo desať, stále ste v hre. Laná, prirodzene ohybné, jemné a na povrchu strapaté sa zmenia na pevnú oceľ vo chvíli, keď do hamaky  vysadnete.

DSC_5995

Páčilo sa nám, že laná boli vždy dosť dlhé na to, aby sme hamaku dostali do správnej polohy. Oddychovali sme v miernom svahu lesa, medzi solitérmi na lúke, i na kraji remízky s dobrým výhľadom na zverinu. Nikdy sme nemali pocit, že by sme potrebovali iné laná ako tie, ktoré výrobca pripravil.

DSC_5992

Dvojitá látka unesie aj medveďa

Hamaka – či hojdacia sieť ako by sme ju možno pred rokmi nazývali – nie je výbavou pre mušie váhy. Táto s rezervou unesie i statného medveďa, ktorý sa po celú jeseň kŕmil na stráňach malinami, čučoriedkami a černicami. Prvé sadanie je opatrné, prvé vrzgnutie lán napriami pozornosť uší, avšak keď sa po poltucte zážitkov nič zlé nestane, človek sa oddá plnému vychutnávaniu.

DSC_6015

DD Camping je husto utkaná z pevného, nylonového vlákna, ktoré znesie viac, ako dokážeme pripustiť. A aby to nebolo málo, táto hamaka je dvojvrstvová, aby skutočne vydržala ten najväčší nápor. Jemne pruží, nevyťahuje sa, každé šitie je dvoj- ba i troj-radové a všetky kľúčové miesta sú spevnené textilnou páskou. Našli sme ju v zášivke cez ktorú sú prevlečené laná, uvidíte ju aj na zipse, ktorý spája na jednom z bokov vrchnú a spodnú vrstvu hamaky. Zdá sa, akoby sa nemalo čo pokaziť. Možno i preto sú hamaky tohto výrobcu také populárne.

DSC_6040

Za zverou i oddychom

To, že látka hamaky šuští iba nepatrne nás veľmi potešilo. Niet väčšej zlosti, ako keď vás pri pozorovaní zveri zradí šuchot oblečenia či zahrkanie zipsu. Tu nič také nie je. Ľahnete si na bok, vezmete do rúk ďalekohľad a prečesávate terén pred sebou bez toho, aby vás bolo vidno. Takmer bez pohybu presedíte, preležíte a preleňošíte celé hodiny, kým príde vytúžená chvíľa.

DSC_6045

Hamaka DD Camping je o pohodlí, ktoré vyplýva z jej veľkého formátu. Dvojitá plachta s rozmermi 2,7×1,4 metra ponúka priestor, do ktorého vtesnáte desiatky pohodlných polôh – bez príručiek a učebníc.

DSC_6031

Nevisíte ako banán uväznený v sieti, ktorého zviera napnutá plachta. Práve naopak, váľate sa ako v pohodlnej pohovke, sedačke, gauči či akomkoľvek inom mieste. Hoci aj naprieč či našikmo, kedy máte pocit že ste na ergonomickej rovine bez prehnutia. Primyslite si k tomu jemné hompáľanie a cítite sa ako v raji.

DSC_6036

Hustá hmla, rosa či pár kvapiek dažďa radosť nepokazia. Látka ani po namoknutí nemení svoje vlastnosti a navyše nasiakne iba nepatrne. Voda sa udrží iba v tenkých kapilárach, takže ani pri balení na váhe nič nepribudne. Len na vyvetranie po návrate domov netreba zabudnúť.

P1000643

Dokonale praktická

Ak sme hovorili o tom, že vybalenie na uviazanie zaberie 2-3 minúty, pri balení pridáme iba jednu jedinú navyše. Opäť je to ten istý rituál, pri ktorom nič nezablatíte, nezašpiníte. Možno len kúsok živice sa z času na čas kdesi nájde. Namotáte a uviažete jedno lano, potom druhé a už iba tlačíte hamaku do vrecúška ako tlačenku na zabíjačke. Výrobca si dal záležať, aby sa hamaka vždy zmestila dnu aj s lanami, avšak nikdy nezostal ani kúsok nevyužitého miesta.

P1000650

Nič neskladáte, neukladáte s precíznosťou a starostlivosťou. Len natisnete dnu a je hotovo. To zvládnu i tí, ktorí pri svojich rozpustilých myšlienkach nemajú čas na dôslednosti. A práve to sa nám páči – vybalenie bez pravidiel, oddych bez pravidiel, balenie bez pravidiel.

Časom svoju výbavu rozšírite

Ak vás čosi v sychravej jeseni vyruší z užívania si, bude to určite chlad. Hoci ste oblečení dobre, stlačená látka predsa len chladí chrbát, zadok a neskôr aj nohy. S hrubým, pleteným svetrom a dekou to pre začiatok zvládnete.

DSC_6012

Pokúšali sme sa uväzniť deku  za zipsom medzi plachtami, nebolo to však praktické. S lístím to bolo rovnaké. Šmýkali sa, unikali preč, nedávali nám voľnosť akú sme očakávali.

Nakoniec teda deka skončila dnu v hamake – najprv na zakrytie, neskôr naspodok. Pri krátkych vychádzkach poslúži výborne, zrolovaná nemusí zabrať viac miesta ako hamaka samotná. Ak však príde na ďalšie dobrodružstvá, predsa len dáva zmysel výbavu trochu rozšíriť – zateplením, ktoré sa upína priamo na hamaku z jej spodnej strany.

DSC_6062

Pohodlie, ktoré si vychutnáte

Na našich vychádzkach krajom sme sa presvedčili o tom, že hamaka DD Camping Hammock so svojim pevným, trvácnym a kompaktným vyhotovením poskytne pohodlie, ktoré si skutočne užijete. Bez kempovania a plánovania, na akomkoľvek mieste úplne spontánne a s veľkou radosťou. Za 40 eur v internetovom obchode www.DoPrírody.sk získate vybavenie, ktoré zo svojho vaku len tak nepustíte.

P1000553

Možno aj preto nás trochu mrzí, že o hamakách sa hovorí málo a ak áno, považujú sa skôr za kult a náhradu za stan, ako za výbavu do všedného vaku. My sme po prvých skúsenostiach s týmto modelom presvedčení o tom, že hamaky patria na každú vychádzku, hoci aj krátku.

DSC_6023

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Dobre napísané. Už sa teším na neskorú jar a leto, kedy začne naša partia opäť s opekačkami a gulášmi. My uzimené mestské kancelárske krysy si teraz netrúfame 😀
    m

Pridaj komentár