Je to varná sada, ktorá je prudko návyková pre krátke vychádzky do prírody. Kedykoľvek vidíte v chlebníku malé pletené vrecúško, viete že si vychutnáte voňavú kávu, zasýtite sa teplým jedlom, alebo prehrejete svoje útroby horúcim čajom.

Hoci Esbit CS585HA nie je turistickým či outdoorovým varičom, ktorý vás bude strhávať ku kulinárskym zážitkom v lese, na lúkach či pri vode, smelo si zaslúži prezývku „hrnček var“. Bez toho, aby bol objemný a ťažký, dáva istotu teplého nápoja a jedla v každej situácii. A práve vďaka tomu si zaslúži nielen našu pozornosť, ale aj vašu.

P1070292

Do chlebníka, i malej torbičky

Keď ho vezmete do rúk, máte pocit že je to obyčajný hrnček na čaj. Vyklopíte rukoväť potiahnutú silikónovými hadičkami a natiahnete ruku, aby vám do neho priatelia čosi načapovali. Je to turistický hrnček ako má byť.

Vmestí sa do neho čosi vyše pol litra čaju, má odstupňované rysky pre spravodlivé odmeriavanie nápojov a ak príde na prelievanie, vybavený je lemom s výstupkom, vďaka ktorému nič nerozlejete.

P1070279

Ak k tomu pripočítame pokrievku, ktorá spomalí chladnutie, je to nádoba akú nájdeme v nejednom batohu zbalenom na cesty. Tvrdený hliník s ušľachtilým povrchom pre jednoduché čistenie jej svedčí rovnako, ako sieťovaný obal. Ťažko by ste na ňom hľadali nejaké nedostatky.

Varič ukrytý v útrobách

Všetko sa však mení vo chvíli, keď pod pokrievkou nájdete podstavec. Ľahký hrnček na čaj sa razom mení na varný systém. Podstavec plní úlohu variča, do ktorého vložíte tabletu pevného liehu.

P1070282

Je závetrím ktoré chráni plameň pred vetrom, je bariérou ktorá chráni les či lúku pred požiarom a je ohniskom, do ktorého môžete bezpečne vložiť palivovú tabletu. Výrobca ho vyladil pre 14-gramovú náplň, ktorá presne zapadne do prinitovanej mištičky.

Naplníte hrnček vodou po 400-mililitrovú rysku, zapálite tabletu a v priebehu ôsmych minút máte postarané o horúcu vodu na čaj, kávu či instantné jedlo. Jediné čo si musíte zaistiť je pevný podklad, na ktorom sa podstavec neprevráti. Nám sa osvedčilo vytvoriť si nožom lôžko, ktoré zabráni tomu aby sa vysoko postavené ťažisko podpísalo k nehode.

P1070370

Horúca, nie však prevarená

Jedna 14-gramová tableta v sebe ukrýva toľko energie, koľko treba v peknom dni či slabom vánku na to, aby bola voda horúca. Nebuble hrkotom, nenadvihuje pokrievku. Je však natoľko horúca, že ju za takú budete považovať.

Z dna sa už vytrácajú drobné malé bublinky, v hrnčeku už nevidíte ako sa chladná voda mieša s teplejšou. Ba aj v čajovom vrecúšku sa okamžite po vhodení vytvorí pena.

P1070305

Takáto voda je ideálom pre všetky nápoje a jedlá ktoré treba zaliať horúcou vodou, nemusí byť však dostatočne prevarená na to, aby ste ju po vytiahnutí z kaluže či potoka mohli považovať za dezinfikovanú. To by ste museli znížiť náplň vody na polovicu, alebo priložiť do variča druhú tabletu.

Palivom možno šetriť

Je fajn, ak sa dokážete zžiť so svojim varičom natoľko, že viete presne odhadnúť ako sa bude v ktorom počasí správať. Hoci my máme skúsenosti zatiaľ iba z jesene, už teraz prichádzame s tipom, ktorý poteší každého čerstvého majiteľa.

P1070307

Čo sa stane, ak sa nám podarí tabletu pevného liehu prisunúť bližšie k hrnčeku? S dvomi 4-gramovými tabletami dokážeme zohriať vodu rovnako, ako so 14-gramovou tabletou. To je úspora, ktorá stojí za to. Či už sa na to pozeráte cez váhu ktorú nosíte so sebou, počet tabliet ktoré vtesnáte do variča pri balení, alebo účtenku pri nakupovaní.

Nerobili sme žiadne úpravy, nevyrábali sme nič nového. Náš zlepšovák spočíva v plechovej škatuľke na 250 diaboliek. Otvoríte ju, viečko položíte na spodný diel otočený naruby a máte novú mištičku pre palivo, ktorú vložíte do podstavca. Ak na ňu umiestnite dve 4-gramové tablety, do desiatich minút máte pripravenú horúcu vodu.

P1070363

Výhodou tohto riešenia je, že ak škatuľku opäť zavriete, všetka špina zostane uväznená vo vnútri. Ba aj sfúknuté palivo môže zostať na mieste, aby ste ho využili neskôr. Nám sa toto riešenie na vychádzkach osvedčilo a sme presvedčení o tom, že ide o vylepšenie, ktoré stojí za to.

A ak sa rozhodnete do mištičky naložiť štandardnú 14-gramovú tabletu, voda zovrie riadnym bublajúcim hukotom, ak by ste to niekedy predsa len potrebovali.

P1070365

Drobnosti, ktoré by ste mali vedieť

Ak sa na vychádzkach vydávate za zverou, mali by ste mať na pamäti, že kovový podstavec predsa len bude v kovovom hrnčeku hrkotať. Zver vás bude počuť do diaľky, hoci výrobca sieťkovým obalom zaistil, aby vám hrnček necinkal o zvyšnú výbavu v batohu.

My to riešime pod chvíľou kusom skrčeného papiera ktorý vyplní prázdne útroby, inokedy je hrnček až po vrch naplnený palivom a hygienicky baleným čajom a cukrom. Je to priestor, ktorý môžete využiť pri balení, aby ste mali vo vaku stále dostatok miesta. Nám to raz sedí tak, inokedy onak.

P1070278

Pravdou je, že po každom varení sa spodok hrnčeka pokryje vrstvičkou spalín, ktoré sú za horúca lepkavé. Nedá však veľa námahy otrieť ho o trávu a vyčkať kým vychladne. Robíme to tak vždy a sieťka je stále čistá. Nehľadajte preto pri prvom zoznamovaní chybu a neduh tam, kde neexistuje.

Hrnček, ktorý plní želania

200 gramov hmotnosti je v tomto prípade možno považovať za pierko a sme presvedčení o tom, že ide o ucelený systém, ktorý funguje a správa sa vždy tak, ako možno predvídať. Ak by sme mali hľadať slová, ktorými by sme ho počastovali, asi by sme sa od slova varič odchýlili k slovu ohrievač.

P1070379

Nie preto, že by sme chceli otriasť jeho vážnosťou, ale skôr vysloviť jeho pravú podstatu. Esbit CS585HA je ako instantná termoska, ktorá vyrastie v poli. Vlejete do hrnčeka studenú vodu, nápoj alebo jedlo a do desiatich minút máte horúcu porciu priamo pred sebou. Za cenu jednej veľkej, alebo dvoch malých tabliet.

Hoci ide o varný systém pre jednu osobu, neraz sme s týmto hrnčekom obslúžili dvojicu na prechádzke a to aj v prípade, ak sme museli každú dávku vody zohrievať samostatne. Páči sa nám vyhotovenie, obľúbili sme si funkčnosť a budeme radi, ak vás budeme môcť zásobiť našimi postrehmi s odstupom času – v zimnej prevádzke.

DSC_4382

Cenovka s nápisom 25 eur, ktorá je platná v dobe písania tohto článku na webe distribútora je hodná úžitku, ktorý táto súprava poskytne v teréne. A ak uvážime, že pri strate paliva možno do podstavca v núdzi naložiť aj drievka pre núdzový ohrev, ide o systém na ktorý sa možno spoľahnúť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. varič aj hrnček vyzerajú veľmi šikovne do batoha, pokrievka ma rozosmiala, pripomína mi hračkárske riady našej dcéry, ale to na všetkých týchto moderných riadoch, ešte že nie sú ružové 😀

    vilo

  2. Ma verziu bez dierok na spodku „varica“ a zatial spokojnost.

    Najviac ma pobavilo ze je to akurat vybava na uvarenie jedneho „Vifona ;-)“

Pridaj komentár