BioLite CampStove – turistický varič, ktorý nabije mobil

Variť môžete aj keď prší a duje vietor. Bez toho aby ste zháňali palivo v kosodrevine, alebo zapálili les.

4

Nazbierate zo zeme šišky, nasekáte k nim trochu suchých konárov a môžete sa pustiť do varenia. Kým pod ešusom šľahajú plamene ako v kováčskej vyhni, cez USB konektor prúdi energia.

Vyklopíte jeho stabilné nožičky a  do dvojitej spaľovacej komory vhodíte kus papiera a tenké triesky na rozpálenie. Škrtnete zápalkou, oheň sa rozhorí, prihodíte zopár suchých borovicových šišiek a stlačíte gombičku. Od tejto chvíle začne ventilátor hnať do komory vzduch a oheň naberá na intenzite. Rozkúrenie zvládne i neskúsený začiatočník, problémom nie je ani vlhké palivo. Je iba na vás, či sa CampStove bude ponášať viac na výkonným plameňomet, alebo dymovnicu.Ako varič funguje?Ak príde na pobyt v prírode, nenechajú si ho ujsť ani fanúšikovia technológií. V očakávaní úspešného založenia ohňa, bezproblémového varenia a mobilného zdroja energie im môže pomôcť varný systém BioLite, ktorý sa dostal na titulné stránky svetových médií v čase, keď Amerika čelila v roku 2012 pustošeniu hurikánom Sandy. Dnes ho máme pre výlety do prírody k dispozícii aj na Slovensku.

DSC_1653

Fúkanie má dve rýchlosti a nespolieha sa iba na malú, zabudovanú Li-Ion batériu. Keď sa ohnisko nahreje, polovodičový peltierov článok začne vyrábať elektrinu sám. Na jednom konci je masívny medený zberač tepla, na druhej veľký hlinikový chladič s ventilátorom. Čím viac tepla ohnisko vyrába, tým viac elektrickej energie vzniká. Tá dobíja batériu, napája ventilátor a cez USB port nabíja pripojený mobil, GPS, LED svietidlo či čokoľvek potrebujete. S výstupom 2 ampérov pri 5 voltoch.

Kompaktný, avšak ťažký

Varič – drievkač – je uspôsobený tak, aby oranžová „elektronika“ v plaste vošla do spaľovacej komory. Zamaže sa popolom, avšak neprekáža. Varič svojou hmotnosťou stíha malú sekerku, takže tú musí v lese nahradiť čosi ľahšie – napríklad masívny nôž, s ktorým možno sekať konáre. Aspoň tak sa to osvedčilo nám.

DSC_1867

Rozpaľovanie je spoľahlivé, ohromné množstvo tepla prekvapí v peknom slnečnom dni, ale aj tuhom daždi alebo silnom vetre. Jediné čo sa treba naučiť je držať tempo s jeho spotrebou. Ak sme kúrili borovicovými šiškami, prikladať sme museli každé tri minúty. Ak sú to hrubšie lieskové polienka, tie vydržia horieť aj desať minút. Je to len o cviku a dostupnom palive.

Horenie má svoje pravidlá. Suché palivo horí ihneď, mokré najprv vysychá v sprievode ohromného dymu. Ak príde zlomový bod, začujete prudké vzplanutie drevoplynu a dym sa vytratí v priebehu sekúnd.

DSC_1798

Tento varič nie je o romantickom pozeraní do plamienkov, ale o rýchlej akcii. Navarí, ugriluje, upečie, nabije – je to šprintér na krátke trate, pri ktorom netreba so sebou nosiť zásobu paliva. Horí v ňom úplne všetko.

Rýchlovarná kanvica do lesa

BioLite KettlePot je príslušenstvo, ktoré znásobuje možnosti variča. Je náhradou ešusu, ktorá zapadá do uceleného systému varenia. Kanvica je úzka a vysoká s dnom upraveným proti vetru, ktoré výborne na variči sedí.

DSC_1829

Ku kanvici patrí malá jedálenská nádoba z plastu a veko so silikónovým tesnením, ktoré funguje ako nálievka kanvice a pokrievka pre urýchlenie varenia zároveň. Všetko tvarované tak, aby sa do vnútra vmestil celý varič.

Voda vrie pri dobrom palive ohromnou rýchlosťou, pri varení sa na tenký nerezový plech takmer nič nelepí. Varili sme kávy, čaje, guláš, kompóty z divého ovocia, kŕmili sme sa praženicami na všetky spôsoby.

DSC_1363

Vysoký tvar je zo začiatku možno trochu nepraktický, človek si však naň rýchlo privykne. Pri ohromne rýchlom zohrievaní nevadí, že nádoba je vyššia ako širšia, len na miešanie treba čosi s dlhšou rúčkou.

Kanvicou možno k spokojnosti na jedenkrát obslúžiť 3-4 ľudí, intenzitu plameňa možno regulovať iba nepatrne. Je však prekvapivé, ako stačí hŕstka neporiadku z lesa na to, aby ste navarili obed.  Mať varič bez nádoby nemá veľký zmysel.

DSC_1879

Gril je ako kempingový varič pre dva ešusy

Ďalším prvkom varného systému je gril. Hoci tenký, na plochu veľký a s tromi kovovými vrstvami nie najľahší. Ak sa však ide kempingovať a nie štverať naľahko po horách, má čosi do seba. Obzvlášť ak sa rátate k rybárom alebo poľovníkom.

Vyklopíte nožičky, nasadíte BioLite Portable Grill na varič a zrazu má spaľovacia komora o tretinu vyššiu kapacitu. Pri prvom grilovaní máte pocit, že tu čosi nehrá.

DSC_1985

Ohňa je priveľa, všetok omastok steká do ohniska a okamžite horí, všetko sa vám páli. Zaiste, nie je to najlepší spôsob pre grilovanie slovenskej slaninky, alebo tučnej klobásy či suchej salámy.

Keď však zaduje severák a vy naložíte ohnisko, akoby ste mali veľkoplošný radiátor, ktorým sa možno výdatne poohrievať. Plocha grilu roznáša teplo s takou intenzitou, že výrobcom udávaných 5 kilowattov tepla skutočne pocítite a so suchým palivom to bude zaručene bez dymu.

DSC_1691

Gril je natoľko priestranný, že sa na neho vedľa seba vmestia dva ešusy, na ktorých možno variť súčasne. Nôžky grilu sú pevné, varič možno v prípade potreby na mäkkom podklade prikotviť stanovými kolíkmi. Dva plne naložené veľké ešusy však vždy zvládne bez toho, aby ste mali pocit, že ste so stabilitou na hrane.

DSC_1729

Návykový, avšak nie lacný

Varný systém BioLite CampStove je prudko návykový a keď sa vám raz dostane do rúk  – tak ako sme sa k nemu pre zoznámenie dostali my – máte pocit, že s ním chcete zostať naveky. Je spoľahlivý, má výkon a bez problému nabije mobilné periférie ak máte dostatok času na to, aby ste prikladali polienko za polienkom. Paliva nájdete dosť na skalách, v kosodrevine, aj na brehu rieky.

Tuhé úvahy prídu vo chvíli, keď zrak upriete na cenovku. Dovozca ponúka celú sadu BioLite CampStove Bundle za 299 eur, za čo kúpite do dvora kvalitný 57-centimetrový kotlový gril od Weberu. V teréne je to však iné a pokušenie pre kúpu je veľké. Samotný varič stojí 169 eur a je úplne okresaným výberom pre pobyt v prírode, kanvica stojí 69 eur, gril slušných 79 eur. Pri rybárskej, poľovníckej či modernej outdoorovej výbave sa takáto investícia stratí, ak ste však len víkendoví pochôdzkári lesných chodníčkov, bude to na vás priveľa.

DSC_1717

Milan Gigel
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

  1. Ďakujem za tip, toto bude výborný darček pre môjho brata. Je rybár, benzínového variča sa bojí, plynový sa mu nepáči, liehový mu bol prislabý. Výborná vecička, škoda že sa o nej nevie.

    • Horí, ale surové drevo najprv schne s veľkým dymom kým začne horieť. Lepšie je pohľadať suché olámané a vyplavené konáre ako začínať s mokrým, sviežim drevom vŕb.

Diskutovať

Please enter your comment!
Please enter your name here