Je to lampáš nadobro odlišný od všetkých, ktoré používate na potulkách krajom. Mocný reflektor, ktorý širokým kužeľom svetla nasvieti nielen plochu lesného tábora, ale aj opustenú chatu hlboko v horách a pracovný stôl v kôlni pre núdzové majstrovanie.

Zavesíte ho nad hlavu, prichytíte na kovovú konštrukciu, naskrutkujete na statív, alebo len tak v rukách natočíte na cieľ. Najväčšmi však zaujme jeho ovládanie. Je ako starý „tranzistorák“, na ktorom otáčate kolieskami. Pre nastavenie výkonu a farby svetla.

Aký je pracovný lampáš Fenix CL28R, ktorý sa s vami podelí aj o energiu v batériách? Už niekoľko mesiacov nám pomáha v teréne.

Tehlička do batoha

Tento 380-gramový lampáš určite nebudete pchať do jemného sieťovaného vrecúška na bočnej strane batoha. A vyhnete sa aj vrchlíku, aby ste ho nepremenili na nemotorné kladivo. Kompaktné vyhotovenie a váha, ktorú by sme prirovnali k plnej plynovej kartuši, z neho robia tehličku, ktorú chcete mať pod kontrolou.

Kdesi úplne na spodku batoha, tak aby nebola v pohybe. Nie že by šlo o bremeno, ktoré vám bude v batohu prekážať. Jednoducho len nechcete, aby lampáš cestoval z miesta na miesto, až kým ho nakoniec i tak neutrasiete k samému dnu.

Siahnete naň až vo chvíli, keď ho potrebujete. Pre svietenie v tábore, alebo nabíjanie drobnej elektroniky, ktorej v teréne došiel dych. A ak príde na dlhé trasy, možno vytiahnete aj solárny panel, aby ste zo slnka načerpali aspoň trocha energie na neskôr.

Outdoorový reflektor

Stačí jediné rozsvietenie a okamžite viete na čom ste. Slušný výkon 2000-lúmenov sa rozleje v mimoriadne širokom kuželi do blízkeho okolia. Akoby ste do táboráka prihodili kopu tenkého, suchého raždia a on na krátku chvíľu oslní jasným plameňom kraj.

Musíte sa však pripraviť, aby vás reflektor neoslepil a spoľahlivo nasvietil celý priestor. Nie je ako elektrická petrolejka, ktorú položíte na stôl a užívate si čaro noci. Najšikovnejšie je dostať ho kdesi nad hlavu, mimo spontánny pohľad. Vyklopíte držiak, prevlečiete ho na konár, alebo zavesíte na šnúru a zvyšok vás už nezaujíma.

Bez difúzora, s plošným smerovým svetlom sa najväčšmi podobá na pracovné reflektory – ibaže v menšom, vreckovom vyhotovení. Aj preto sa nám páči, že dizajnéri nezabudli na osvedčené prvky pre upevnenie. Vo výklopnom ramene nájdete silné magnety, štvrť-palcový statívový závit, ale aj očko na šnúru.

Jas rozliaty v priestore

Ovládanie lampáša je mimoriadne návykové. Čosi, čo už dávno máte v krvi. Pootočíte kolieskom a ozve sa kliknutie. Vtedy sa LEDky tlmene rozsvietia. Otáčate ďalej a jas stúpa až po maximum. Hoci ide o digitálny ovládač, za ktorým sa ukrýva šikovný čip s elektronikou, je to akoby ste sa presunuli do minulosti.

Svetlo je mäkké, rozpíja sa v priestore, štruktúry a reliéfy vykresľuje skôr plocho ako plasticky. Nevrhá ostré tiene, ktoré by ich zvýraznili. Všetkých tých 2000 lúmenov jasu sa rozptýli rôznymi smermi, takže kamkoľvek sa pozriete, cítite objem a plnosť nasvietenia. Takmer, akoby ste rozsvietili stropné svietidlo a využívali všetky odrazy svetelných lúčov.

So svietivosťou len 880 kandel nie je šanca, že by ste ho využili ako pátrací lampáš, ktorý nesie svetelné lúče do diaľky. Spoľahlivo dosvieti na päťdesiat či šesťdesiat metrov. Správa sa skôr ako domáca LED žiarovka, ibaže v cestovnej podobe. I preto máme zo svetla plnší pocit, ako pri použití širokouhlého reflektoru výkonnej čelovky.

Jas je stabilný, pri regulovanom výkone nebliká, pri práci s náradím sme nikdy nemali pocit, že na rotujúcich nástrojoch vidíme stroboskopický efekt. Ideálne osvetlenie pre prácu, ak sa zakempujete v búde alebo na chate bez elektriny a chcete využiť čas.

Vylaďte si farbu

Všetko sa mení vo chvíli, keď začnete otáčať druhým kolieskom. Jas zostáva na pohľad rovnaký, začína sa však meniť farba osvetlenia. Od teplých petrolejkových tónov, cez vyvážené neutrálne svetlo, až po jasný modrastý svit výbojky.

Je to funkcia, ktorú aktívne využívame. Sú chvíle, keď teplé, hrejivé svetlo povzbudí náladu. Pri večeri zasa oceníte neutrálne tóny, pri ktorých dokážete odlišovať aj skutočné odtiene farieb. A ak príde na precíznu a delikátnu prácu s technikou, modré svetlo je v oku ostrejšie, s detailnejšou kresbou.

Kvalita svetla je však len priemerná, ak hodnotíme jeho farebné podanie. Ak ste sa tešili na túto lampičku do svojej fotografickej výbavy, je skôr efektovým reflektorom pre kreatívne snímky, ako pomocníkom pre prisvecovanie. Farebné spektrum je obmedzené.

Do stanu, do jaskyne, aj na tábor

Plynulé nastavenie jasu a ladenie farebného podania robia z tohto reflektora svetelný zdroj, ktorý dokážete prispôsobiť situácii. Od diskrétneho svietenia v malom stane, až po mocný výkon pri večierku na terase. Nechýba ani červená LEDka pre situácie, v ktorých si potrebujete zachovať jemnocit pre pohľad do tmy. Páčilo by sa nám však, aby mala väčší, regulovateľný výkon.

Za všetkým hľadajte COB čip s jednou červenou, a dvomi súpravami výkonnejších LEDiek s 2700K a 6000K farbou svetla. Ladenie odtieňa svetla je vlastne balansom medzi týmito dvomi segmentami. Jednému uberáte výkon a druhému pridávate.

Ako dlho sa udržíte pri maximálnom výkone 2000 lúmenov záleží na teplote okolia. Elektronika ho automaticky utlmí tak, aby sa nič neprehrialo. Postupne vám ho bez povšimnutia stiahne pod úroveň 800 lúmenov, pri ktorých sa pri trvalom svietení pravidelne dostávame približne k 9-hodinovej výdrži.

Sme spokojní s rovnováhou medzi výkonom a kapacitou akumulátorov. 10000 mAh je dostatočná zásoba energie pre intenzívne i tlmené svietenie. Často sa v jedinom nabíjacom cykle dostávame k 20 hodinám výdrže. Nie vždy používame jas naplno. A ak by sme to stiahli na minimum – 10 lúmenov – výrobca sľubuje plných 15 dní nepretržitého svietenia.

Odolné vyhotovenie

Reflektor určený do terénu musí zniesť viac ako len bežné zaobchádzanie. Poriadny lejak, vykĺznutie z ruky do vody, ale aj opakovaný pád na zem. Nebojíme sa toho, že by tento lampáš zaostával v odolnosti za ostatnými svietidlami tohto výrobcu. Má pevné plastové šasi, čelo z hliníkovej zliatiny, ochranný rám prekrývajúci ovládacie prvky, spoľahlivé prekrytie konektorov a utesnenie s certifikáciou IP66.

Nejaká tá rosa, prisadnutie v batohu, či pád zo stola na tom našom nezanechali žiadne stopy. A ani ľahké topenie vo vodnej nádrži, ktorú sme presvecovali pod hladinou. Ak je rovnako húževnatá aj plastová šošovka reflektora, nemáme sa do budúcnosti čoho báť.

Akumulátory sú dva – zaskrutkované pod kapotou. Výrobca očakáva, že pre ich výmenu využijete služby servisu. Nie je to nič, čo by vás obmedzilo. Nepočítajte však s tým, že si do terénu vezmete dve či tri súpravy akumulátorov, aby ste dosiahli dlhší čas svietenia.

Výkonná powerbanka

10000-ampérhodinová kapacita je dostatočne štedrá na to, aby lampáš plnil aj úlohu powerbanky. So všetkým komfortom, ktorý k dobre vybaveným modelom patrí. Počítajte s indikáciou energie, možnosťou svietenia počas nabíjania i vybíjania, ale aj výberom konektorov. USB-A alebo USB-C?

Oba zvládajú rýchlonabíjacie štandardy PD 3.0 a QC3.0 s maximálnym výstupným výkonom 18W. Nabíjací káblik nájdete v balení, nabíjačku použijete od svojho mobilu. Zvyčajne nám trvá približne štyri hodiny, kým sa z úplnej nuly dostaneme na maximum.

Funkcia powerbanky je však skôr zálohou pre nečakané situácie, alebo nabíjanie múdrych hodiniek, ako funkciou, ktorú by ste bežne používali. Potrebujete predsa energiu na svietenie v situáciách, keď čelovka alebo lampáš nestačia.

Fenix CL28R (99,90€) je vreckové, reflektorové svietidlo, ktoré naplní vaše očakávania pri aktivitách v teréne. Pri kempovaní, ku karavanu, na terasu, ale aj chalupu či chatu bez elektrickej energie, kde potrebujete kvalitné osvetlenie. Ide o šikovný doplnok ku každodennej svetluške, ktorú nosíte so sebou na všetky výpravy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár