Na horách je len tenučká hranica medzi komfortom a nepohodou. Raz náhle čelíte veľkým padajúcim vločkám, ktoré sa chcú vpíjať do vášho oblečenia. Inokedy vám pod vrcholom ženie víchor ľadové ihličky do každej škárky, cez ktorú sa snažíte odvetrať horúčosť tela.

Stačí však málo. Siahnuť do batoha po malý balíček a vkĺznuť do bundy tenkej ako pavučinka. Zrazu je dážď, sneh a vietor na vás prikrátky. Od vrcholu zimnej sezóny sa spoliehame na ultraľahkú hardshellku Northfinder Chabenec, ktorá nám neraz zachránila deň.

Bezstarostná istota

Je to pocit, ktorý sa vám zaryje hlboko pod kožu. Od chvíle, keď k lekárničke prihodíte štíhly, modrý balíček s ochrannou bundou, sotva budete rozmýšľať nad tým, čo vás dnes čaká pri športovaní na horách.

Vo vašom šatníku, akoby od tejto chvíle bolo všetko pripravené do nečasu. Aktívna mikina, ľahká hybridná bunda, ale aj tenká, športová zatepľovačka už nebudú čeliť vetru, snehu a dažďu. Stačí vám len chvíľočka na to, aby ste ich prekryli špičkovou, technickou membránou.

Jediná, sotva citeľná vrstva oblečenia sa postará o to, aby ste zostali v suchu. Bez starostlivého impregnovania, údržby, starostí, či kompromisov. Pozriete na balíček a viete, že ste pripravení na všetko.

Špičková technológia

Za všetkým hľadajte materiál zajtrajšku, ktorý na sebe môžete nosiť už dnes. Technickú membránu Japan Toray Entrant. Neuveriteľne ľahkú, mimoriadne húževnatú, súčasne však elastickú, aby sa poddala každému vášmu pohybu.

Kým z vonkajšej strany má podobu tenučkej, husto tkanej padákoviny po ktorej spoľahlivo a bez stopy steká každá kvapka vody, z rubovej strany má nanesený povlak prepúšťajúci paru, ktorá pri športovaní ochladí telo. Aby sa predčasne neopotreboval, chráni ho jemná, štruktúrovaná potlač.

Bez toho mimoriadne ľahkého, 2.5-vrstvového laminátu by sotva mohla vzniknúť bunda, ktorá sa tak výborne osvedčila v našich horách. Vždy vám jej vlastnosti bude pripomínať nápis „Waterproof Breathable 20/20“, ktorý sa objaví pri každom stiahnutí zipsu na krku.

Výborne spracovaná

Nemusíte mať dlhoročné skúsenosti na to, aby ste si všimli dômyselné spracovanie detailov. Prezícnosť sa ukrýva v každom jednom spoji. Viac ako na podlepenie švov páskami sa dizajnéri spoliehajú na ich trvácne a spoľahlivé vyhotovenie.

Na laserom rezaných dielcoch využívajú popri mimoriadne jemnom šití aj lepenie, prekladanie a záložky. Lemy sú zosilnené vloženými páskami, na bunde nenájdete miesta, ktoré by hrúbkou alebo tuhosťou zvyšovali únavu materiálu.

Pridajte k tomu skvele tesniace zipsy podložené légou a čaká vás dobrý pocit z toho, že by táto bunda mohla zniesť roky intenzívneho používania. Nielen cez víkendy, ale aj na výpravách za dobrodružstvami.

Vyskúšajte si ju

Bunda má voľný, rovný strih a geometriu s dobre sadnúcimi, raglánovými rukávmi. Dizajnéri nezabudli na objemovú rezervu pod pazuchami, ktorá vám zaručí voľný pohyb pri športovaní. Na snežniciach, s batohom na chrbte, s turistickými palicami v rukách sme nikdy nemali pocit, že by nás nejako obmedzovala.

Myslite pri výbere veľkosti na to, čo všetko pod ňu chcete obliekať. Ponechajte rezervu na hrubý vlnený sveter či zatepľovaciu bundu. Nepridávajte však priveľa voľného objemu, pretože ide o bundu s voľným charakterom – bez pevného tvaru a formy. Ak sa do nej oprie vietor, alebo sa pri zjazde rozbehnete, každý voľný záhyb sa bude trepotať.

Neznamená to však, že sa vietor či chladný vzduch dostanú dnu. Bunda je prispôsobená tak, aby dokonale lícovala telo. Pružnými manžetami plynule prechádza do rukavíc. Spodnou pružnou šnúrou ju zasa šikovne primknete k pásu.

Dobre tvarovaná kapucňa

Páči sa nám vysoký golier, ktorý plynule prechádza do objemnej kapucne. Pružnými gumičkami si prispôsobíte jej hĺbku i čelný otvor. S helmou na hlave i bez nej. Nečakajte však dokonalý tvar, ktorý s náznakom zosilneného šiltu vytvorí slušivú siluetu.

Museli by ste bunde dopriať pobyt v horúcej pare, aby sa na vešiaku vypla a dokonale vyrovnala aj s kapucňou. V teréne bude vždy dokrčená, s nepravidelným výzorom pre jej skladovanie v kompaktnom, hrudnom vrecku.

Sme radi, že dostalo objem a podobu, pri ktorých vám nie je zaťažko zbaliť bundu v teréne i opakovane, keď sa vyjasní. Otrasiete vodu a všetka prebytočná vlhkosť zostane až do sušenia po príchode domov pekne vo vnútri.

Membrána, ktorá dýcha

O tom, že ide o ľahučkú hardshellku, ktorá je určená viac pre šport ako len pasívne potulky krajinou nás presvedčil nejeden energický výstup na hrebeň. Smelo ju v svižnom tempe môžete pri teplotách okolo nuly pretiahnuť len cez športovú mikinu bez obáv z toho, že sa vykúpete vo vlastnom pote.

Osvedčila sa nám v tandeme s aktívnou mikinou Bukovec, ktorá pri svojej mäkkosti, zachováva príjemné pohodlie i vtedy, ak sa začne sýtiť parou. Nikdy sme nemali pocit, že by sa pod membránou hromadila uviaznutá vlhkosť. Chladná membrána sa na rube jemne orosí, zohriata para však cez ňu prechádza von.

Stačí na chvíľu primerane spomaliť tempo a telesné teplo dosuší aj mikinu, aj rub bundy. V bezpečí pred poryvmi vetra, ale aj snehom ktorý sa k vám snaží dostať. Nečakajte však žiadnu hrejivosť naviac. Membrána udrží váš zohriaty vzduch pri tele, dotykom však vyjaví chlad okolia.

Chladný vzduch hôr a horúčosť tela pri športe sa nám javia byť v tejto ochrannej bude v príjemnej rovnováhe. Nezabúdame však ani na rezervu s dodatočným odvetraním. Pri zapnutej gombičke na golieri nič nebráni pootvoreniu zipsu, aby časť horúceho a vlhkého vzduchu mohla uniknúť.

Spoľahlivá aj v daždi

Ak ľahkosť bundy Chabenec prirovnávame k pavučinke, neznamená to že ju budete musieť úzkostlivo chrániť. Zatiaľ s nami bez známky odierania prežila niekoľko pádov na zľadovatenom snehu. Nepozorujeme žiadnu únavu pod popruhmi batoha, dobre znáša i opakované balenie a vybaľovanie.

Hoci ide o ochrannú bundu zo zimnej, skialpovej kolekcie Northfinderu, na sklonku zimy sme v daždivých dňoch presvedčení o tom, že spoľahlivo naplní svoje poslanie aj v daždivých dňoch. Plynule s ňou na horách prejdete i do teplejších dní po zvyšok roka.

S balíčkom, ktorý váži skromných 200 gramov sa nemusíte báť toho, že nesiete bremeno naviac. V kombinácii s nohavicami, ktoré odolajú stekajúcej vode budete pripravení na nečakané besnenie živlov.

Northfinder Chabenec (154,90€) je ľahučká, spoľahlivá hardshellka, na ktorú sa môžete spoľahnúť pri všetkých zimných športoch bez ohľadu na to, čo máte na sebe. Zastaví vietor, sneh a dážď. Prepustí paru, ktorá v chladnom počasí výborne ochladí vaše telo. Špičkový materiál a výborné spracovanie sú zárukou toho, že naplní svoje poslanie. A to aj v prípade, ak sa počítate medzi tých, čo pod dohľadom múdrych hodiniek ženú svoj tep k tréningovým výkonom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár