Sušené ovocie s orieškami, sendvič so suchou salámou, alebo horúce rizoto, ktoré vás zaručene postaví na nohy.  Čím väčšie výkony máte na potulkách krajom za sebou, tým väčšmi sa tešíte na občerstvenie, pri ktorom načerpáte nové sily.

Sú všetky termosky na jedlo naozaj tak veľké, že medzi nimi nenájdete žiadnu, čo by sa vmestila do útleho, skromne zbaleného batohu? Zoznamujeme sa s novinkou  Glacier Stainless Food Container od renomovanej firmy GSI Outdoors.

Menšia ako je zvykom

Na prvý pohľad by ste sotva povedali, že ide o termosku, v ktorej nájdete výdatný obed. Je mimoriadne štíhla, príjemne kompaktná a menšia ako ktorákoľvek z termosiek, ktoré ste doposiaľ videli. Práve taká, akú ste si vysnívali do ľahkého batoha pre rýchle výpady na horské hrebene.

S výškou 12 a priemerom 8 centimetrov ju zasuniete do bočného sieťovaného vrecka, ale aj do hlavného priečinka minimalistického batoha bez chrbtovej výstuhy. Vtisnete ju medzi lekárničku, pitie a oblečenie. Ustrojíte ju tak, aby vás netlačila a neprekážala.

Nič na tom, že jej pred plnením navážite slabých 200 gramov váhy. Pre jednu porciu horúceho jedla je šikovnou alternatívou k varnej nádobe, variču a palivu, ktoré by ste pre rovnaký komfort museli brať so sebou.

Kvalitné spracovanie

Očakávajte dvojplášťové vyhotovenie z nerezu a plastové, skrutkovacie veko s dokonalým, silikónovým tesnením. Konštruktéri si dali záležať na tom, aby ste mohli termosku využívať naplno aj v zimných mesiacoch, v rukaviciach.

Farebný nástrek plášťa je protišmykový, veko má štruktúrované okraje, aby ste sa do nich mohli zaprieť aj v kritických podmienkach. Naplňte ju niečím dobrým, pribaľte si lyžičku a máte všetko čo potrebujete.

Ak sa v termoskových technológiách troška vyznáte, určite vám neunikne, že je vyrobená najnovšou z nich. Aby bol využiteľný objem termosky čo najväčší, vonkajší a vnútorný plášť boli spájané za horúca. Vďaka tomu nemusí mať vysoké dno, v ktorom sa ukrýva rúrková armatúra pre odsávanie vzduchu.

Jedna osobná porcia

Termoska má objem 354 mililitrov, takže smelo môžeme povedať, že je určená pre jednu plnohodnotnú porciu jedla. Je iba na vás, či si do nej naložíte horúcu pohánkovú kašu s ovocím, hovädzí guláš so zemiakmi, hustú šošovicovú polievku, krémové rizoto s cuketou alebo paprikášové zemiaky.

Nikdy sa nám nestalo, že by nám čosi vytieklo, alebo sme mali problém s otváraním veka, ktoré pre jednoduchosť nie je vybavené dekompresným ventilom pre uvoľnenie podtlaku. Zabudnite na poistné vrecúška, pridať môžete len textilný obal ak sa obávate toho, že vám bude cinkať v batohu.

Všimli ste si, že táto termoska nemá dvojúrovňové zatváranie, z ktorého by jedna časť poslúžila ako jedálenská miska? Má byť čo najmenšia, nik nepočíta s tým, že by ste sa o teplý obed podelili s pocestnými.

Od rána do obeda

Pekných 79 stupňov po hodine, 71 po dvoch, 64 po troch, 58 po štyroch a 53 °C po piatich hodinách . Ak chcete konkrétne čísla, tak práve takéto teploty sme namerali vo vnútri plne naloženej termosky pri zimnom testovaní v teréne.

Znamená to, že ak sa ráno šikovne pripravíte, na poludnie sa na hrebeni pri obede zaručene zahrejete. Aj bez čili papričiek. Teplé jedlo je aj s touto termoskou rovnako spoľahlivé ako čaj v termoske. Musíte sa však držať jediného – využiť každý kúsok objemu.

Do hustej šošovicovej polievky sa vmestí viac tepla ako do suchého srbského rizota. Zalejte ho však horúcim vývarom a budú na tom rovnako. Potrebujete masu v ktorej bude naakumulované teplo. Vzduch musí ísť preč.

Keďže slabinou izolácie je viečko, naučili sme sa obsah termosky pred jedením dôkladne zamiešať. Kým povrch jedla bude vlažný, na samom spodku je horúci. Je dobré ak o tom viete už pri prvom výlete. Menší objem a chýbajúce druhé veko sú hraničným obmedzením tohto modelu.

Jednoduchá údržba

Poumývať termosku je vďaka širokému hrdlu a nízkemu dnu rovnako jednoduché, ako umývanie akejkoľvek turistickej dózy. Zbavte sa saponátom omastku a všetko ostatné už pôjde samo. Nemusíte sa báť starostí so zložitým umývaním tesnenia, všetko je jednoduché.

Ak budete šikovní a nájdete plastovú lyžicu alebo spork, ktorý viete po jedení zavrieť do vnútra, máte o jednu starosť v teréne menej. Nemusíte hľadať vrecúško alebo papierovú vreckovku, aby ste svoj poľný príbor vyčistili. Zavriete ho dnu.

Termoska je dostupná v jedinom farebnom variante – svetlomodrom. Ak sa vo vašom okolí objaví ďalšia, bude presne rovnaká ako tá vaša.

GSI Outdoors Glacier Stainless Food Container (24,40€) je kvalitne spracovaná, kompaktná termoska pre jedlo, ktoré vás po zdolaní cieľa zahreje a nabudí novými silami. Zaujme svojim útlym formátom a bezproblémovou údržbou. Pri menšom objeme a jedinom uzávere však počítajte s tým, že predsa len chladne o čosi rýchlejšie ako robustnejšie modely od Esbitu. Za úsporu váhy a objemu pri rezkých výpadoch na hory to však stojí za to.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár